Ο τομεάρχης Εσωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ καταγγέλλει ότι έγινε απευθείας ανάθεση ύψους 3 εκ. ευρώ στην εταιρεία που είχε αναλάβει την προεκλογική καμπάνια του πρωθυπουργού. Αφορά την οργάνωση της επικοινωνιακής καμπάνιας για την ψήφο των αποδήμων.

Τι λέει η ανακοίνωση:

Μετά την γενική κατακραυγή σε βάρος της κυβέρνησης για το σκάνδαλο της λίστας Πέτσα, ο τέως Υπουργός Εσωτερικών Παναγιώτης Θεοδωρικάκος είχε δεσμευτεί με δημόσια δήλωσή του ότι η ενημερωτική καμπάνια για τη συμμετοχή στις εκλογές των Ελλήνων  του εξωτερικού, θα γίνει με απόλυτη διαφάνεια και με τη συμμετοχή  Διακομματικής Επιτροπής.

Αμέσως μετά τον ανασχηματισμό, είχαμε καλέσει τη νέα ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών να  ανακοινώσει εγκαίρως  τους όρους και τις προϋποθέσεις χρηματοδότησης, να μην προχωρήσει σε απευθείας αναθέσεις και να διασφαλίσει τη διαφάνεια της διαδικασίας.

Δυστυχώς δεν εισακουστήκαμε. Με αποφάσεις του Υπουργείου Εσωτερικών εγκρίθηκε η απευθείας ανάθεση  3 εκατομμυρίων ευρώ στην εταιρεία «FRANK and FAME» για την οργάνωση της επικοινωνιακής καμπάνιας για την ψήφο των αποδήμων.

Όλως τυχαίως η συγκεκριμένη εταιρεία έχει στενή σχέση με τη ΝΔ και τον πρωθυπουργό, αφού είναι αυτή που είχε αναλάβει  την προεκλογική καμπάνια του Κυριάκου Μητσοτάκη το 2019.

Δεν ξέρουμε αν εκτελεστικός βραχίονας  της συγκεκριμένης μεθόδευσης είναι ο κ.  Βορίδης ή ο κ. Πέτσας που έχει και τη σχετική τεχνογνωσία από την πρώτη περίοδο της πανδημίας. Το βέβαιο είναι ότι ενορχηστρωτής είναι ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης.

Ας το βάλουν καλά στο μυαλό τους ο κ. Μητσοτάκης και οι συνεργάτες του:

·        Αυτό το πάρτι με τις απευθείας αναθέσεις εκατομμυρίων σε φίλους και αρεστούς δεν μπορεί να συνεχιστεί.

·        Η συνέχιση αυτών των πρακτικών αποτελεί τεράστια πρόκληση σε βάρος των πολιτών που ζουν σε συνθήκες πρωτοφανών περιορισμών λόγω της πανδημίας και βιώνουν τρομερή επαγγελματική και οικονομική ανασφάλεια.

Ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία θα συμβάλλει με κάθε τρόπο στην θεσμική έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση των Ελλήνων του εξωτερικού για τη συμμετοχή τους στις εκλογικές διαδικασίες. Σε καμία περίπτωση όμως δεν θα ανεχθεί αδιαφανείς και ρουσφετολογικές πρακτικές στη διαχείριση των χρημάτων του κρατικού προϋπολογισμού. Καλούμε  την κυβέρνηση να ανακαλέσει άμεσα τις σχετικές αποφάσεις.

Επίκαιρη ερώτηση και από Θ. Τζάκρη

Σε συνέχεια της έγκρισης από την Προεδρία της Κυβέρνησης ποσού 3 εκατ. ευρώ, ώστε το Υπουργείο Εσωτερικών να προχωρήσει κατά το τρέχον έτος στην εκστρατεία ενημέρωσης των εκλογέων που βρίσκονται εκτός της ελληνικής επικράτειας για τη δυνατότητα άσκησης του εκλογικού τους δικαιώματος από τον τόπο της κατοικίας τους, η Βουλευτής κ. Τζάκρη υπέβαλε Επίκαιρη Ερώτηση προς τον Υπουργό Εσωτερικών με την οποία τον ρωτά: (1) για τη διαγωνιστική διαδικασία που το Υπουργείο Εσωτερικών θα ακολουθήσει για την υλοποίηση της εκστρατείας ενημέρωσης των εκλογέων που βρίσκονται εκτός της ελληνικής επικράτειας για τη δυνατότητα άσκησης του εκλογικού τους δικαιώματος από τον τόπο της κατοικίας τους και (2) για τα κριτήρια βάσει των οποίων ο προϋπολογισμός των 3 εκατ. ευρώ θα κατανεμηθεί στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης για την υλοποίηση των δράσεων της ανωτέρω εκστρατείας ενημέρωσης.

Η Επίκαιρη Ερώτηση αναμένεται να συζητηθεί στη Βουλή την ερχόμενη εβδομάδα.

Αναλυτικά η επίκαιρη ερώτηση:

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον κ. Υπουργό Εσωτερικών

Θέμα: «Εκστρατεία Ενημέρωσης του Υπουργείου Εσωτερικών σχετικά με το δικαίωμα συμμετοχής στις εθνικές εκλογές των Ελλήνων του Εξωτερικού από τον τόπο της κατοικίας τους».

Τον περασμένο Νοέμβριο, ο τότε κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Στέλιος Πέτσας, λίγο πριν αλλάξει Υπουργείο, με το Έγγραφο Ε406/30.11.20, ενέκρινε εκστρατεία ενημέρωσης του Υπουργείου Εσωτερικών, ύψους 3 εκατ. Ευρώ, για την ενημέρωση των εκλογέων εκτός Ελλάδας και ειδικότερα σχετικά με τη δυνατότητα άσκησης του εκλογικού τους δικαιώματος από τον τόπο της κατοικίας τους. 

Μάλιστα, η χρονική στιγμή υπογραφής του εγγράφου, ήτοι στις 30/11/2020 είχε προκαλέσει  ερωτηματικά τόσο για την επιλογή της απευθείας ανάθεσης του έργου της ενημερωτικής καμπάνιας όσο και για το πολύ περιορισμένο χρονικό διάστημα που απέμενε μέχρι το τέλος του έτους για την ολοκλήρωση του έργου. 

Προς τούτο και εν συνέχεια του εν λόγω εγγράφου της Προεδρίας της Κυβέρνησης  προς το Υπουργείο Εσωτερικών, ζητήσαμε με την από 4-12-2020 αίτησή μας προς τον κ. Πρόεδρο της Βουλής να συγκαλέσει κοινή συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης και της Ειδικής Επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς προκειμένου να συζητήσουμε για το περιεχόμενο του μηνύματος που θα εκπέμψουμε ως Πολιτεία στους Έλληνες του Εξωτερικού με στόχο τη μεγιστοποίηση της συμμετοχής τους στην εκλογική διαδικασία και όχι τον επηρεασμό του κριτηρίου της ψήφου. 

Και ενώ η κοινή συνεδρίαση των δυο Επιτροπών δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ ως σήμερα, στις 3 Μαρτίου 2021, αφού το προηγούμενο πρόγραμμα «δεν πρόλαβε να υλοποιηθεί», εγκρίνεται εκ νέου από την Προεδρία της Κυβέρνησης το ποσό των 3 εκατ. ευρώ, ώστε το Υπουργείο Εσωτερικών να προχωρήσει κατά το τρέχον έτος την εκστρατεία ενημέρωσης των εκλογέων που βρίσκονται εκτός της ελληνικής επικράτειας για τη δυνατότητα άσκησης του εκλογικού τους δικαιώματος από τον τόπο της κατοικίας τους.

Κατόπιν των παραπάνω ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1.    Με ποια διαγωνιστική διαδικασία το Υπουργείο Εσωτερικών προτίθεται να προβεί στην ανάθεση του έργου υλοποίησης της εκστρατείας ενημέρωσης των εκλογέων που βρίσκονται εκτός της ελληνικής επικράτειας για τη δυνατότητα άσκησης του εκλογικού τους δικαιώματος από τον τόπο της  κατοικίας τους;

2.    Με ποια κριτήρια ο εν λόγω προϋπολογισμός των 3 εκατ. ευρώ θα κατανεμηθεί στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης για την υλοποίηση των δράσεων  της ανωτέρω εκστρατείας ενημέρωσης; 

Η ερωτώσα βουλευτής

Τζάκρη Θεοδώρα​