Το «βαθυ κόκκινο» στο οποίο βρίσκεται το Εθνικό Σύστημα Υγείας περιγράφουν οι υγειονομικοί. «Πρώτη φορά είναι τόσο δύσκολη η κατάσταση στον ένα χρόνο Covid» τόνισε ο πρόεδρος της Επιτροπής Λοιμώξεων στο «Αττικό» Σ. Πουρνάρας, μιλώντας στο Open TV. «Τόσες εισαγωγές δεν είχαμε ποτέ, με διαφορά. Οι εισαγωγές έχουν αυξηθεί κάθετα και τώρα έρχεται η σειρά της ΜΕΘ» ανέφερε. «Δεν είχαμε ποτέ στο Αττικό πάνω από 80-90 ασθενείς με κορωνοϊό. Τώρα έχουμε 210» σημείωσε χαρακτηριστικά τονίζοντας ότι «ο ιδιωτικός τομέας πρέπει να συμμετέχει περισσότερο γιατί δεν γίνεται αλλιώς».

https://player.glomex.com/integration/1/iframe-player.html?integrationId=eexbs1hkkzf2t0s&playlistId=v-c9rqdc5g5y3t-st

«Το σύστημα πιέζεται. Η κατάσταση έχει φθάσει σε όρια που φοβάμαι ότι αν τα υπερβούμε θα έχουμε μεγάλα προβλήματα» τόνισε στο ίδιο τηλεοπτικό κανάλι ο διευθυντής Πνευμονολογικής Κλινικής του «Ευαγγελισμού» Γ. Μπουλμπασάκος. Όπως είπε, στο συγκεκριμένο νοσοκομείο που από την αρχή της πανδημίας σηκώνει το βάρος, οι 45 κλίνες ΜΕΘ που διέθετε είναι γεμάτες, ενώ από άλλες 12 που αναπτύχθηκαν, οι μισές γέμισαν στην εφημερία της Παρασκευής και αναμένεται να γεμίσουν και οι υπόλοιπες στην αυριανή εφημερία.

Ο Γ. Μπουλμπασάκος σημείωσε ότι υπάρχει αύξηση και σε non Covid περιστατικά. «Δυστυχώς ο σχεδιασμός που έγινε από το υπουργείο Υγείας έχει κάποια προβλήματα. Κλείνοντας τη Σωτηρία που έχει 250 πνευμονολογικά κρεβάτια, αλλά και το Σισμανόγλειο που έχει άλλα 80 πνευμονολογικά κρεβάτια, τα υπόλοιπα νοσοκομεία που έχουν πνευμονολογικές κλινικές δεν μπορούν να σηκώσουν τον όγκο των non Covid πνευμονολογικών περιστατικών. Είχαμε αυξημένη κίνηση και αν αυτή η κίνηση συνεχιστεί και αύριο, πολύ φοβάμαι ότι θα έχουμε πρόβλημα σοβαρό και μη διαχειρίσιμο» τόνισε. Ο ίδιος τόνισε ότι πλέον η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα πρέπει να είναι πλήρης και καθολική. «Δεν έχουμε την πολυτέλεια να μην αξιοποιούμε όλες τις δομές του εθνικού συστήματος υγείας. Γιατί εθνικό σύστημα υγείας είναι και αυτοί» επισήμανε.

https://player.glomex.com/integration/1/iframe-player.html?integrationId=eexbs1hkkzf2t0s&playlistId=v-c9rq7anqf1z5-st

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, είναι τεράστια η έλλειψη σε κλίνες ΜΕΘ, με τους διασωληνωμένους να έχουν αυξηθεί κατά 20% την τελευταία εβδομάδα. Χαρακτηριστικά είναι τα περιστατικά διασωληνωμένων σε Ασκληπιείο και Θριάσιο οι οποίο περιμένουν σε απλές κλίνες COVID προκειμένου να βρεθούν ΜΕΘ για να μεταφερθούν.

Η εικόνα αργά το βράδυ της Κυριακής στις ΜΕΘ των νοσοκομείων της Αττικής ήταν οι εξής:

  • Θριάσιο: 17 ασθενείς στις 17 κλίνες. Δυο διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ.
  • Αττικό. 43 ασθενείς στις 43 κλίνες.
  • Ασκληπιείο: 12 ασθενείς στις 12 κλίνες – Δυο διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ
  • Αγία Όλγα: 9 ασθενείς στις 9 κλίνες
  • Σισμανόγλειο: 14 Ασθενείς στις 14 κλίνες
  • Ερυθρός Σταυρός: 14 ασθενείς στις 14 κλίνες
  • Γεννηματάς:16 ασθενείς στις 16 κλίνες
  • Νίμιτς: 6 ασθενείς στις 6 κλίνες
  • Ιπποκράτειο: 7 ασθενείς στις 7 κλίνες

Κενές ΜΕΘ υπάρχουν στον Ευαγγελισμό στο ΚΑΤ και στο Σωτηρία οι οποίες συνολικά φτάνουν τις 15.

Την ίδια ώρα, ο αριθμός των εισαγωγών (276 το τελευταίο 24ωρο) είναι ο μεγαλύτερος το τελευταίο δίμηνο, ενώ άλμα στους 53 έκαναν και οι θάνατοι από κορωνοϊό.