Εντυπωσιακές, έγχρωμες εικόνες και βίντεο έστειλε στη Γη το διαστημικό ρόβερ της NASA Perseverance που έχει ήδη αναλάβει «δράση» στον κόκκινο πλανήτη.

Στις φωτογραφίες απεικονίζονται πετρώματα, τα οποία το ρόβερ συνέλεξε προκειμένου να τα αναλύσει στο πλαίσιο του εγχειρήματος για την διαπίστωση ή μη της ύπαρξης ζωής στον Άρη.

Τα δείγματα προέρχονται από το εσωτερικό και την περιφέρεια του ηφαιστειακού κρατήρα Jezero, ο οποίος χρονολογείται στα 3,8 με 3,9 δισ. χρόνια, μια περίοδο κατά την οποία πιστεύεται πως ο Άρης είχε νερό, κάτι που είναι ευνοϊκό για την ύπαρξη ζωής.

Δύο 24ωρα νωρίτερα, η NASA έδωσε στη δημοσιότητα τις πρώτες εικόνες των ιστορικών στιγμών μετά την επιτυχή προσεδάφιση του διαστημικού ρόβερ στην επιφάνεια του «κόκκινου πλανήτη».

Η πρώτη εικόνα που κοινοποιήθηκε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου της NASA την Παρασκευή χαρακτηρίστηκε ως «συναρπαστική» για την ομάδα που την έλαβε. Δείχνει το ρόβερ κοντά στην επιφάνεια του Άρη κατά την άφιξη, την κατάβαση και την προσγείωση. Μια κάμερα επάνω στο διαστημικό σκάφος απαθανάτισε την προοπτική, κάτι που δεν ήταν δυνατό σε προηγούμενες αποστολές.

Άλλη εικόνα δείχνει πέτρες διασκορπισμένες σε όλη την επίπεδη επιφάνεια του χώρου προσγείωσης στον κρατήρα Jezero, αλλά είναι μικρές σε σύγκριση με τους μεγάλους τροχούς του ρόβερ.

Μάλιστα, ο λογαριασμός του Persi (χαϊδευτικό του Perseverance στο Twitter) διοχετεύει με επιπλέον πληροφορίες όσους παρακολουθούν με κομμένη την ανάσα την ιστορική προσεδάφιση: