Σύσταση προς τους εργοδότες να λάβουν μέτρα ασφάλειας για τους διανομείς απευθύνει το υπουργείο Εργασίας με ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου.

Αναλυτικότερα, η ανακοίνωση αναφέρει τα εξής:

«Το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, λαμβάνοντας υπόψη τις εξαιρετικά αντίξοες καιρικές συνθήκες που επικρατούν σε όλη τη χώρα, καθώς και το μεγάλο κοινωνικό έργο που προσφέρουν οι εργαζόμενοι διανομείς, συστήνει στους εργοδότες, στο πλαίσιο της υποχρέωσής τους να λαμβάνουν μέτρα για την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων τους, να εφοδιάσουν τους διανομείς άμεσα με τον κατάλληλο εξοπλισμό προστασίας (κράνος, γάντια, αδιάβροχη στολή προστασίας, κ.λπ.), ώστε υπό αυτές τις καιρικές συνθήκες να διασφαλίζεται επαρκώς η υγεία και η ασφάλειά τους.

Προέχει η προστασία των εργαζομένων διανομέων, κυρίως δε κατά τις βραδινές ώρες που οι συνθήκες θα γίνουν ακόμη πιο δύσκολες. Οι εργοδότες θα πρέπει να μεριμνούν ώστε να μην θέτουν σε κίνδυνο τους εργαζόμενους τους κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους, ειδικά υπό τις παρούσες καιρικές συνθήκες. Σε κάθε περίπτωση οι όποιες καταγγελίες γίνουν στο Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ) για την παραβίαση των μέτρων ασφάλειας και υγείας των εργαζομένων διανομέων θα εξεταστούν όλες με την απαιτούμενη αυστηρότητα».

Την ίδια ώρα όλο και περισσότερες εικόνες έρχονται στο φως με διανομείς να ρισκάρουν την υγεία τους μέσα στον χιονιά, για να μεταφέρουν φαγητό, ακόμη… και καφέ.

Το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού – Τουρισμού και Ξενοδοχείων Αττικής σε ανακοίνωση που είχε εκδώσει νωρίτερα ζητά να απαγορευτεί η διανομή με μηχανάκι για όσες μέρες κρατήσει η κακοκαιρία, και απαιτούσε να παρθούν άμεσα μέτρα με ευθύνη του υπουργείου Εργασίας και των εργοδοτών.

Παράλληλα το συνδικάτο καλεί τους εργαζόμενους διανομείς να αρνηθούν σε αυτές τις συνθήκες να πραγματοποιούν διανομή με μηχανάκι και ειδοποιούν άμεσα το σωματείο όταν εξαναγκάζονται να δουλέψουν με χιόνια.