«Έτοιμες δουλειές», με fast-track διαδικασίες και επίκληση της πανδημίας, περνάει από το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής η περιφερειακή διοίκηση Γ. Πατούλη, σύμφωνα με καταγγελίες της αντιπολίτευσης.

Όπως αναφέρει και το ρεπορτάζ της «Εφημερίδας των Συντακτών», θύελλα αντιδράσεων προκάλεσε στη χθεσινή συνεδρίαση του σώματος εισήγηση της περιφερειακής αρχής για τη λειτουργία πιλοτικού προγράμματος παρακολούθησης υγείας, κόστους περίπου 1 εκατ. ευρώ (970.000 ευρώ χωρίς ΦΠΑ).

Πρόκειται συνοπτικά για ένα «σύστημα τηλεϊατρικής», όπως το περιέγραψε ο περιφερειάρχης, για το οποίο η περιφέρεια θα προμηθευτεί «έξυπνα ρολόγια» (smartwatches) που θα διανεμηθούν σε 6.000 ηλικιωμένους-ωφελούμενους του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι»- από 30 δήμους. Εφόσον συναινέσουν οι ηλικιωμένοι, θα παρακολουθούνται οι καρδιακοί παλμοί τους, η θερμοκρασία, επίπεδα οξυγόνου κ.λπ., αλλά και η γεωγραφική τους θέση, για λόγους πρόληψης της υγείας τους στις παρούσες «πρωτόγνωρες συνθήκες πανδημίας», όπως τόνισε η εισηγήτρια Πολυτίμη Λεονάρδου.

Σύμφωνα με την περιφερειακή αρχή, η χθεσινή εισήγηση αφορούσε την έγκριση της σκοπιμότητας της δαπάνης. Κάθε άλλη λεπτομέρεια του προγράμματος, ισχυρίστηκε, θα εξειδικευτεί στην οικονομική επιτροπή. Ο εξοπλισμός θα παραχωρηθεί στους δήμους «και θεωρούμε ότι ο καλύτερος τρόπος είναι μέσω του “Βοήθεια στο Σπίτι”. Είναι ένα ευρύτερο πρόγραμμα. Ο κορονοϊός θα φύγει, αλλά θα μείνουν άλλα θέματα υγείας να αντιμετωπίσουμε», αντέτεινε ο αντιπεριφερειάρχης Οικονομικών, Ν. Πέππας.

Παρότι κατά τον πρωθυπουργό βρισκόμαστε στο «τελευταίο μίλι» της πανδημίας και παρότι «πιλοτικό», το πρόγραμμα έχει χρονική διάρκεια τριών ετών.
Αντιδράσεις από πλευράς αντιπολίτευσης ξέσπασαν αρχικά για τον τρόπο που κατατέθηκε προς έγκριση η προμήθεια: μια εισήγηση που κρίθηκε ελλιπέστατη εστάλη στους συμβούλους μόλις το προηγούμενο βράδυ στα προ ημερήσιας διάταξης θέματα με τον χαρακτήρα του κατεπείγοντος.

«Ποιος ο λόγος που αυτό το πιλοτικό πρόγραμμα για την αντιμετώπιση μιας πανδημίας που ήδη κοντεύει να κλείσει τους 12 μήνες έρχεται σήμερα, με όρους προχειρότητας, από μια διοικούσα παράταξη που μετρά στις τάξεις της έμπειρους ιατρούς με πρώτο τον κ. περιφερειάρχη, που πέραν όλων των άλλων ιδιοτήτων του είναι και πρόεδρος του ΙΣΑ;», ήταν το ερώτημα που έθεσε η επικεφαλής της «Δύναμης Ζωής», Ρένα Δούρου, με επιστολή προς το σώμα καταγγέλλοντας τη διοίκηση Πατούλη για εκμετάλλευση «της συγκυρίας της πανδημίας σε βάρος της τσέπης των φορολογούμενων πολιτών», αλλά και για προσβολή του κύρους του περιφερειακού συμβουλίου. Η «Δύναμη Ζωής» αποχώρησε από τη συζήτηση του θέματος.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του πρώην περιφερειάρχη Αττικής Γιάννη Σγουρού, στην τελευταία συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, την 10/2/2021, «με τη προσφιλή στη διοίκηση της Περιφέρειας μέθοδο της συζήτησης θεμάτων εκτός ημερησίας διάταξης και με εισήγηση γραμμένη κυριολεκτικά στο πόδι, ο κ. Πατούλης, ως άλλος υπουργός Υγείας,  χωρίς να έχει η Περιφέρεια τη σχετική αρμοδιότητα, πρότεινε να εγκριθεί η προμήθεια ‘ρολογιών’ παρακολούθησης από ιδιωτική εταιρεία τα οποία θα ‘εκχωρηθούν’ σε 6.000 πολίτες μέσω των Δήμων στο πλαίσιο του προγράμματος ‘Βοήθεια στο Σπίτι».

Με τα ρολόγια παρακολούθησης, προσθέτει ο κ. Σγουρός, η γεωγραφική θέση των χρηστών, η καθημερινή δραστηριότητά τους, καθώς και ευαίσθητα υγειονομικά τους δεδομένα (πίεση, οξυγόνωση, καρδιακοί παλμοί κλπ.) θα αποστέλλονται σε κεντρική βάση δεδομένων ιδιωτικής εταιρείας, υπάλληλοι της οποίας θα τα «αξιολογούν» και θα «ενημερώνουν» υποτίθεται τις Αρχές για την κατάσταση της υγείας των χρηστών. «Χωρίς καμία εγγύηση ότι τα εν λόγω δεδομένα δεν θα διαρρέουν άτυπα και σε άλλους φορείς που δραστηριοποιούνται στο χώρο της συλλογής και εμπορίας υγειονομικών δεδομένων με σκοπό το κέρδος», αναφέρει ο κ. Σγουρός.

Για το πρόγραμμα αυτό, επισημαίνει ο κ. Σγουρός, η Περιφέρεια όχι μόνο δεν έχει φροντίσει να συνάψει προγραμματικές συμβάσεις με τους δήμους στους οποίους υποτίθεται ότι θα εφαρμοστεί αλλά ούτε καν έχει ζητήσει ενημέρωση για τη διαθεσιμότητα και τον αριθμό εκείνων που θα επιθυμούσαν να ενταχθούν σε μια επικίνδυνη και άκρως προβληματική διαδικασία παρακολούθησης της ζωής τους.

Για το εν λόγω πρόγραμμα, συμπληρώνει ο κ. Σγουρός, η Περιφέρεια θα «αξιοποιήσει» παράνομα τις έκτακτες διαδικασίες για αναθέσεις που αφορούν τις προμήθειες για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού, παρά το ότι το «πρόγραμμα» θα αναπτυχθεί μετά την πανδημία, σε βάθος τριετίας και παρά το ότι τα «έξυπνα» ρολόγια δεν αποτελούν υγειονομικό υλικό.

Αυτό σημαίνει, τονίζει ο πρώην περιφερειάρχης,  ότι δεν θα γίνει ανοιχτός δημόσιος διαγωνισμός με προσφορές για την επιλογή μειοδότη αλλά θα κληθεί περιορισμένος αριθμός εταιρειών, επιλογής της Διοίκησης Πατούλη, για να προσφέρει τιμή με την ελάχιστη δυνατή έκπτωση! Θυμίζουμε ότι πρόσφατα για την προμήθεια μασκών και αντισηπτικών εκλήθησαν εταιρείες με κύριο αντικείμενο το εμπόριο …λαχανικών …μπαλονιών και …πετρελαίων.

«Με αυτόν τον τρόπο αντιλαμβάνεται η διοίκηση Πατούλη το ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην πανδημία: αναθέσεις σε περιορισμένο αριθμό εταιρειών που καλούνται με διαδικασίες εξπρές να κάνουν ‘προσφορές’, ‘σχεδιασμός’ υποτιθέμενων προγραμμάτων, τα οποία ενέχουν σοβαρούς κινδύνους για τα δικαιώματα των πολιτών, εισηγήσεις στο Περιφερειακό Συμβούλιο, που έρχονται την τελευταία στιγμή, εκτός ημερησίας διάταξης, κοστολογήσεις υλικών κατά το δοκούν, και προσχηματική επίκληση της πανδημίας για τη χάραξη ασυνάρτητης ‘πολιτικής’ υγείας εκτός της νομιμότητας», υπογραμμίζει.

«Η παράταξή μας θα συνεχίσει να αγωνίζεται για να αναχαιτισθεί αυτή η απαράδεκτη κατάσταση η οποία προσβάλλει όχι μόνον την παράταξη από την οποία προέρχεται ο κ. Πατούλης αλλά -και ιδίως- το θεσμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και τους πολίτες της Αττικής», καταλήγει στην ανακοίνωσή του ο Γιάννης Σγουρός.