Επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε η αντιπολίτευση μετά το διάγγελμα του πρωθυπουργού, Κ. Μητσοτάκη και το σκληρό lockdown μέσα στο lockdown.

Τσίπρας: Η κυβέρνηση κινείται βλέποντας και κάνοντας

Σχολιάζοντας την εξέλιξη κατά την συνέντευξή του στον Alpha, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας τόνσε: «Για πρώτη φορά άκουσα τον υπουργό Υγείας να λέει στα μέσα ενημέρωσης ότι θα εισηγηθεί στην Επιτροπή Λοιμωξιολόγων. Μέχρι τώρα ξέραμε ότι η Επιτροπή των Λοιμωξιολόγων εισηγείται στην κυβέρνηση.

Σε κάθε περίπτωση, πάμε για ένα ακόμη lockdown μέσα στο lockdown. Είμαστε από τον Νοέμβριο τώρα σε συνθήκες lockdown με μικρές διακυμάνσεις και φαίνεται ότι αυτές οι συνθήκες δεν φέρνουν κανένα αποτέλεσμα. Και αυτό είναι το μεγάλο ερώτημα στο οποίο πρέπει να κληθούμε να απαντήσουμε όλοι.

Η κυβερνητική απόφαση για ένα νέο lockdown μέσα στο lockdown, νομίζω ότι, πέρα από την ανησυχία όλων μας για τις εξελίξεις, επιβεβαιώνεται αυτό που λένε όλο αυτό το διάστημα: ότι η κυβέρνηση κινείται βλέποντας και κάνοντας, τώρα κάνοντας και βλέποντας. Παίρνει απόφαση για πιο σκληρά μέτρα και βλέπει τι θα γίνει την επομένη. Άρα μάλλον είναι η επισφράγιση της αποτυχίας της κυβερνητικής διαχείρισης απέναντι στην πανδημία.».

ΚΙΝΑΛ: Η κυβέρνηση τρέχει πίσω από την πανδημία

Για αποτυχία της κυβέρνησης με προβληματικά μέτρα και παλινωδίες κάνει λόγο η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, ζητώντας σοβαρότητα από τον πρωθυπουργό και γενναία μέτρα στήριξης εργαζομένων και επιχειρήσεων.

Σχολιάζοντας τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού η Φώφη Γεννηματά άφησε και σαφείς αιχμές για την Ικαρία υπογραμμίζοντας «να τηρήσουν και οι ίδιοι τα μέτρα και όχι να τα παραβιάζουν πρώτοι».

Αναλυτικά η δήλωση:

«Η Κυβέρνηση τρέχει πίσω από την πανδημία. Αυτή είναι η μεγάλη εικόνα. Απέτυχε με προβληματικά μέτρα,  παλινωδίες, και  εμμονή  στον συνωστισμό στα σχολεία. Και οδήγησε σε ένα νέο ,αναγκαστικό lockdown που πληρώνουν ακριβά οι πολίτες. Δυστυχώς αυτά είναι τα αποτελέσματα του ράβε-ξήλωνε της πολιτικής του κ. Μητσοτάκη. Ας σοβαρευτούν πριν είναι πολύ αργά. Να τηρήσουν και οι ίδιοι τα μέτρα και όχι να τα παραβιάζουν πρώτοι .

Οι νέες αποφάσεις επιβάλλεται  να συνοδευτούν και από νέα, γενναία μέτρα στήριξης  εργαζομένων και επιχειρήσεων. Όχι άλλα ημίμετρα. Δεν μπορεί οι εργαζόμενοι  για μήνες να ζουν με 534 ευρώ ,όταν οι υποχρεώσεις τους τρέχουν. Δεν μπορεί οι επαγγελματίες να αναγκαστούν  να βάλουν λουκέτο στα μαγαζιά τους. Θέλουμε η κοινωνία να μείνει όρθια και οι επιχειρήσεις ζωντανές.».

ΜεΡΑ25: Η βελόνα κόλλησε στο «αυστηρότερο λοκντάουν»

Ήταν όλα εκεί, ίδια, απαράλλακτα: οι προβαρισμένες χειρονομίες. Το λευκό πουκάμισο. Το γνώριμο πλέον «συμπολίτες μου». Και κυρίως, το προπαγανδιστικό αφήγημα: «Χάρη στην ετοιμότητα της κυβέρνησης, τα πάμε καλά, καλύτερα από την υπόλοιπη Ευρώπη. Τόσο καλά, που πρέπει να πάρουμε ακόμα πιο αυστηρά μέτρα».

Για μια φορά θα θέλαμε να μας εκπλήξει ο Πρωθυπουργός. Να ανακοινώσει ας πούμε «αυστηρότερη εφαρμογή μαζικών τέστ». «Αυστηρότερη εξασφάλιση προσωπικού και εξοπλισμού στα νοσοκομεία». «Αυστηρότερη τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων εμβολιασμού». «Αυστηρότερη εκπόνηση ενός σχεδίου που να βγάζει νόημα», αντί για το «μετά τις έξι κολλάει».

Η βελόνα όμως έχει κολλήσει στο “αυστηρότερο λοκντάουν», συνεπές με τη λογική της κυβέρνησης Μητσοτάκη για «μια αυταρχική απάντηση σε κάθε πρόβλημα”. Τουλάχιστον, κάπου μεταξύ Πάρνηθας και Ικαρίας, χάθηκε η εμμονή στην «ατομική ευθύνη».

Ελληνική Λύση: Παραδοχή της κυβερνητικής αποτυχίας

«Η παραδοχή της κυβερνητικής αποτυχίας και ανικανότητας διά στόματος του ίδιου του πρωθυπουργού αποδεικνύεται από την επανάληψη επιβολής οριζόντιων απαγορεύσεων στην οικονομική και κοινωνική δραστηριότητα των Ελλήνων. Την ώρα όμως που απαγορεύει την κυκλοφορία και την δραστηριότητα στους Αθηναίους, συνεχίζει να απαιτεί την πληρωμή τελών κυκλοφορίας και ασφαλίστρων στο ακέραιο.

Προκαλεί εκ νέου ζημιά άνω των 3 δις στην ελληνική οικονομία, ρίχνοντας την χώρα σε νέο φαύλο κύκλο δανεισμού. Αδιαφορεί για τους επιχειρηματίες αντί να τους αποζημιώνει βάσει τζίρου των προηγούμενων ετών. Αδιαφορεί για τους εργαζόμενους που δεν ξέρουν τι θα τους ξημερώσει. Αδιαφορεί για τους μακροχρόνια ανέργους, που πάλι δεν έχουν ούτε βοήθεια, ούτε προοπτική.

Δεν είναι δυνατόν να επαναλαμβάνεις τις ίδιες εσφαλμένες ενέργειες και να περιμένεις διαφορετικά αποτελέσματα. Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ έχει καταθέσει πλήρες σχέδιο αντιμετώπισης της πανδημίας με παράλληλη προστασία της οικονομικής και κοινωνικής ζωής. Η αδιάλειπτη οικονομική δραστηριότητα με τα ανάλογα υγειονομικά πρωτόκολλα λειτουργίας, η διενέργεια συνεχών, μαζικών δωρεάν τεστ και η προμήθεια φαρμάκων κατά του κορονοϊού για να αποσυμφορηθεί το ΕΣΥ είναι η μοναδική οδός εξόδου, πού όμως κάποιοι φαίνεται ότι δεν την θέλουν. Το ερώτημα είναι, “γιατί”».