Οσάλος που ξέσπασε μετά την αποκάλυψη της λογοκρισίας που επέβαλε η ΕΡΤ στο φαγοπότι του Κ. Μητσοτάκη στην Ικαρία και στον τρόπο παρουσίασης της υπόθεση Λιγνάδη, μετατράπηκε σε θύελλα από την απόπειρα του γενικού διευθυντή Ενημέρωσης της ΕΡΤ Φώτη Καφαράκη.

Υπενθυμίζεται, ότι σε σχετική ανάρτησή του την Δευτέρα, ο δημοσιογράφος Χρήστος Ξανθάκης αποκάλυχε ανακοίνωση που τοιχοκόλλησε η διοίκηση της ΕΡΤ, να μην γίνει αναφορά και να να μην παίξει βίντεο ή φωτογραφία του γεύματος Μητσοτάκη στο σπίτι του βουλευτή Χρ. Στεφανάδη, αλλά και όποτε γίνεται αναφορά στον Λιγνάδη, το θέμα να συνοδεύεται μόνο από δική του φωτογραφία… χωρίς άλλους.

Η απάντηση της ΕΡΤ

Μετά τον σάλο, ο γενικός διευθυντής Ενημέρωσης της ΕΡΤ Φώτης Καφαράκης εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία κάνει λόγο για «δήθεν “απαγόρευση”».

«Ως γενικός διευθυντής Ενημέρωσης της ΕΡΤ οφείλω μια απάντηση στους υπαινιγμούς που διακινούνται στο διαδίκτυο με ένα ανυπόγραφο χαρτί για δήθεν “απαγόρευση” της μετάδοσης φωτογραφιών από την επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Ικαρία.

Ιδού, λοιπόν, η επίμαχη φωτογραφία που τάχα κόπηκε από την ΕΡΤ, όπως μεταδόθηκε χθες στο μεσημβρινό δελτίο στις 12:00, στις 15:00 – στο οποίο προβλήθηκε και το βίντεο -, αλλά και στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων στις 21:00.

Σημειώνω παρεμπιπτόντως ότι η ΕΡΤ ήταν από τα ελάχιστα κανάλια που πρόλαβαν και μετέδωσαν την είδηση, ήδη από το Σάββατο το βράδυ στις 9″, αναφέρει ο κ. Καφαράκης.

ΣΥΡΙΖΑ: Πλήρης επιβεβαίωση των καταγγελιών

Ο Γενικός Διευθυντής Ειδήσεων της ΕΡΤ με την ανάρτησή του επιβεβαίωσε πλήρως τις καταγγελίες, σχολίασε ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Όπως σημειώνει η αξιωματική αντιπολίτευση: «Το βίντεο από το τραπέζωμα του κ. Μητσοτάκη με 40 άτομα έπαιξε… εκ παραδρομής για λίγα δευτερόλεπτα μόνο στο κυριακάτικο δελτίο των 15:00.

»Αποτέλεσμα ήταν μετά από φασαρία στην ΕΡΤ, όταν διαπιστώθηκε το «λάθος», να αναρτηθούν στην αίθουσα παραγωγών οι επίμαχες γραπτές οδηγίες.

»Φυσικά η εντολή εξετελέσθη, καθώς τα υπόλοιπα δελτία της ΕΡΤ δεν είχαν κανένα πλάνο από το βίντεο στο οποίο φαίνονται ο κ. Μητσοτάκης με 40 άτομα να μπαίνουν στο σπίτι του κ. Στεφανάδη.

»Περιμένουμε λοιπόν τον κ. Ζούλα και το γραφείο του Πρωθυπουργού, στο οποίο υπάγεται η ΕΡΤ, να απαντήσουν ποιος έδωσε αυτές τις εντολές. Τους καλούμε να είναι προσεκτικοί, διότι υπάρχουν δεκάδες αυτόπτες μάρτυρες», καταλήγει η ανακοίνωση.

ΚΙΝΑΛ: Οφείλουν εξηγήσεις

«Είναι γεγονός ότι η ΕΡΤ -όπως και αλλά κανάλια αρχικά -αποσιώπησαν το κορωνοπάρτι του κ. Μητσοτάκη, όπως και τις αποδοκιμασίες στην Ικαρία.

»Δεν γνωρίζουμε αν έγινε παρέμβαση με σκονάκι (όπως καταγγέλλεται ) ή με προφορική εντολή. Το βέβαιον είναι ότι έγινε.

»Η Κυβέρνηση και η Διοίκηση της ΕΡΤ οφείλουν να δώσουν ξεκάθαρες απαντήσεις», σχολίασε το γραφείο Τύπου του Κινήματος Αλλαγής.

ΚΚΕ: Απόδειξη ότι μεταχειρίζονται διαχρονικά την ΕΡΤ ως φερέφωνο

«Η φωτογραφία που κάνει το γύρο του διαδικτύου, με οδηγίες προς τους δημοσιογράφους της ΕΡΤ, για το τι πρέπει να προβάλλουν και τι όχι απ’ την επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Ικαρία -εφόσον ισχύει- δεν αποτελεί μόνο άθλια προσπάθεια λογοκρισίας απ’ την κυβέρνηση της ΝΔ, αλλά και μια ακόμη απόδειξη για το πως οι κυβερνήσεις μεταχειρίζονται διαχρονικά την ΕΡΤ ως δικό τους φερέφωνο» αναφέρει το ΚΚΕ σε σχόλιό του.

ΜέΡΑ 25: «Απλά μαθήματα Βόρειας Κορέας»

Επίθεση, τόσο κατά της κυβέρνησης, όσο και κατά της ΕΡΤ, εξαπολύει με ανακοίνωσή του το ΜέΡΑ 25 κάνοντας λόγο για «απλά μαθήματα Βόρειας Κορέας»

«Η κυβέρνηση πιάνεται με την Ικαριώτικη γίδα στην πλάτη και ένα Λιγνάδειο λεκέ στο πουκάμισο; Κανένα πρόβλημα: αναλαμβάνει η «δημόσια τηλεόραση» να στέλνει SOS σημειώματα στους συντάκτες να μην προβάλουν τις Ικαριώτικες «ανεμελιές» του Πρωθυπουργού, όπως και να μην ξεφύγει φωτογραφία του κυρίου Λιγνάδη με κυβερνητικούς, ή επικριτική αντιπολιτευτική δήλωση αλογόκριτη», προστίθεται στην ανακοίνωση. Επίσης, το ΜέΡΑ 25 αναφέρει:

«Στον αντίποδα του εγχώριου τοπίου ενημέρωσης, όπου οι άβολες ειδήσεις είτε στραγγαλίζονται από την ασφυκτική Πρωθυπουργική εποπτεία επί της ΕΡΤ και του ΑΠΕ είτε πλακώνονται κάτω από τους πακτωλούς κρατικής ενίσχυσης στα ιδιωτικά ΜΜΕ, οι Έλληνες ενημερώνονται όλο και συχνότερα από πρωτοκλασάτα Μέσα του εξωτερικού για το πόσο μπανανία θεωρούν οι κυβερνώντες τη χώρα.

Όπως τότε που η ΕΡΤ είχε μετατραπεί ξανά σε ΥΕΝΕΔ».