Συνέντευξη Κώστα Ζαχαριάδη στον Αντώνη Ι. Αντωνόπουλο στην εφημερίδα Political

Ποια είναι η εκτίμηση σας για την πορεία των διερευνητικών επαφών μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας ;

Ο ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία είναι υπέρ και της έναρξης των διερευνητικών και υπέρ της αποκλιμάκωσης της έντασης με την Τουρκία. Καθαρά λοιπόν σας λέω κρίνουμε θετικά την έναρξη των διαπραγματεύσεων, είμαστε επιφυλακτικοί για τα αποτελέσματά τους και την ευρύτερη κυβερνητική στρατηγική.  Οι δηλώσεις Σαμαρά σε  σχέση με την Κυβερνητική πολιτική μας προβληματίζουν. Ο μοιραίος άνθρωπος για την εξωτερική πολιτική της χώρας ήδη από την δεκαετία του 90 που υπονόμευσε και έριξε την κυβέρνηση του αείμνηστου Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, θυμίζω για το Μακεδονικό. Μοιραίος για το Μακεδονικό, μοιραίος και για τα Ελληνοτουρκικά;

-Γιατί η Κυβέρνηση ανοίγει αυτή τη στιγμή θέμα εκλογικού νόμου στους ΟΤΑ; 

Η μεταρρύθμιση της ΝΔ για την «ομαλή λειτουργία των ΟΤΑ» είναι η επιστροφή στο εκλογικό σύστημα του 2006, το οποίο μόνο αναλογικό δεν ήταν. Ακόμα μια φορά, η Δεξιά παρουσιάζει τη «βουτιά» στο παρελθόν ως εκσυγχρονισμό και τομή. Ένα μοντέλο εκλογής και λειτουργίας που δεν ακολουθεί καμία άλλη χώρα στην Ευρώπη. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη αναγορεύει σε Δήμαρχους όσους ψηφιστούν στον πρώτο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών από το 43%. Ο λόγος; Γνωρίζει ότι ιστορικά η Δεξιά είναι συμπαγής αλλά μειοψηφική παράταξη στην ελληνική κοινωνία. Φοβάται τη συσπείρωση των προοδευτικών δυνάμεων στο δεύτερο γύρο, έχει αλλεργία τις συνεργασίες και μακρά προϊστορία στα καλπονοθευτικά συστήματα.

-Οι  νέες ρυθμίσεις που προωθούνται στη Παιδεία αποτελούν για τον ΣΥΡΙΖΑ όπως φαίνεται «κόκκινο πανί». 

Οι ρυθμίσεις που φέρνει η κυβέρνηση είναι πρόκληση για την κοινωνία, για της δημοκρατικές κατακτήσεις, για την εκπαιδευτική κοινότητα, για τους νέους ανθρώπους. Η κυβέρνηση ή δεν μπορεί ή δεν θέλει να ιεραρχήσει προτεραιότητες και φυσικά δεν ακούει τη φωνή της ακαδημαϊκής κοινότητας. Στο νομοσχέδιο προβλέπεται η πρόσληψη 1.000 επιπλέον αστυνομικών για τα πανεπιστήμια, αλλά δεν προβλέπεται η πρόσληψη καθηγητών, ούτε καν η προκήρυξη ακόμη και των θέσεων περίπου 300 καθηγητών που συνταξιοδοτούνται κάθε χρόνο. 

Όπως έγραφε πολύ εύστοχα και ο Χάρης Καστανίδης στο twitter το δόγμα της κυβέρνησης μπορεί να συνοψιστεί στο εξής: «εσείς, μεν, υποχρεούσθε να μην κάνετε συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας λόγω πανδημίας. Εγώ, δε,(η κυβέρνηση) δικαιούμαι να ρυθμίζω ό,τι θέλω με νομοσχέδια εν μέσω πανδημίας. Ισότης των όπλων.». Πόσο δημοκρατικό σας φαίνεται αυτό; Σε αυτό να αθροίσουμε το γεγονός ότι το κοινοβούλιο υπολειτουργεί λόγω της πανδημίας, δημόσια διαβούλευση δεν μπορεί να γίνει πλην της ηλεκτρονικής, στα ΜΜΜ η ΝΔ που πήρε σχεδόν 40% στις εκλογές έχει το 60% του τηλεοπτικού χρόνου, ενώ στο υπόλοιπο 40% του τηλεοπτικού χρόνου αθροίζονται όλοι όσοι πήραν 60%. Σας φαίνεται λειτουργική δημοκρατία αυτή; Σε αυτό το χρόνο δεν συνυπολογίζεται φυσικά ο χρόνος των «ανεξάρτητων σχολίων», τα στοιχεία δεν είναι του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία αλλά του ΕΣΡ.

Σε μια προσπάθεια να μπείτε στη θέση οικογενειών που έχουν θρηνήσει θύματα από τρομοκρατικές ενέργειες, ποιες θα ήταν οι σκέψεις σας διαβάζοντας το κείμενο των συντρόφων σας για τον εκτελεστή της “17 Ν”, Δημήτρη Κουφοντίνα;

Είναι συγκλονιστικό αυτό που έχουν βιώσει οι οικογένειες των θυμάτων, όχι δεν μπορώ να μπω στη θέση τους γιατί δεν έχω βιώσει και εύχομαι ποτέ να μην βιώσω κάτι τόσο συγκλονιστικό, σκληρό, σκοτεινό, απάνθρωπο. Με οργίζει κάθε είδους βία και για κάθε υπαρκτό ή  ανύπαρκτο λόγο και απ’ όπου κι να προέρχεται. 

Οι διαφορετικές φωνές που ακούγονται στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ υπονομεύουν την πορεία που έχει χαράξει ο Αλέξης Τσίπρας;

Η επιτυχία του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία δεν είναι θέμα ούτε εσωτερικών ισορροπιών- ούτε εσωτερικής πολιτικής συμφωνίας. Η ανάκτηση της ηγεμονίας και της πλειοψηφίας βρίσκεται έξω στην κοινωνία, στους πολίτες. Βρίσκεται στο δεύτερο κύμα διεύρυνσης, στην μαζικοποίηση του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία οργανωτικά, στην προγραμματική του ωρίμανση και εξειδίκευση, αλλά και σε μια στρατηγική μαζικής απεύθυνσης στο χώρο της αυτοδιοίκησης και των συνδικάτων.Πρέπει να καταλάβουμε όλοι στον ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία ότι τα «εσωτερικά» μας είναι και «εξωτερικά» μας. Αυτό το κόμμα από το 2012 έχει συνδέσει την πορεία του και την προοπτική του με την προοπτική της προοδευτικής παράταξης στη χώρα.