Αποφάσισε η κυβέρνηση μετά από 1,5 χρόνο να ασχοληθεί με το θέμα των κρίσεων στο Δημόσιο, εκδίδοντας την αριθμ. ΔΙΔΑΔ/Φ. 35A.1 /11/9034/28.01.2021 Προκήρυξη για την πλήρωση 20 θέσεων Προϊσταμένων Γενικών Διευθύνσεων σε  Υπουργεία.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία   έχει εκφράσει την αντίθεσή του με αρκετές από τις τροποποιήσεις που έχουν επέλθει στο σύστημα επιλογής προϊσταμένων. Παρά ταύτα,  τάσσεται σταθερά υπέρ της διενέργειας κρίσεων ώστε να μπει φραγμός στα επαναλαμβανόμενα φαινόμενα αναξιοκρατίας και αυθαιρεσίας που χαρακτηρίζουν τις τοποθετήσεις σε θέσεις ευθύνης, καθόλη τη διάρκεια της διακυβέρνηση της ΝΔ.

Δεν μπορεί όμως, να μην στηλιτευτεί το γεγονός, ότι τη στιγμή που εκδίδεται η προκήρυξη για τις θέσεις των Γενικών Διευθυντών:

  • Οι κρίσεις σε επίπεδο Προϊσταμένων Διευθύνσεων και Τμημάτων έχουν παγώσει σε όλο το Δημόσιο και επικρατεί παντού η λογική των απευθείας τοποθετήσεων αρεστών και φίλων.
  • Σε φορείς όπως το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, εξακολουθεί να υφίσταται το απαράδεκτο φαινόμενο της τοποθέτησης μετακλητών σε θέσεις ευθύνης.
  • Στο ίδιο Υπουργείο τοποθετούνται προϊστάμενοι των διαφόρων οργανικών  μονάδων με επίσημη επίκληση στο διατακτικό της απόφασης των προφορικών εισηγήσεων από τον Υπουργό και τους Γενικούς Γραμματείς! Πάλι καλά που δεν επικαλούνται τυχόν ραβασάκια από τα γραφεία της ΝΔ…
  • Στις 31/12/2020 λίγες ώρες πριν την έλευση του νέου χρόνου κι ενώ φημολογείται ήδη η αντικατάσταση του Υπουργού Εσωτερικών Π. Θεοδωρικάκου, εκδίδεται αιφνιδίως απόφαση, για την επανατοποθέτηση όλων των υπαλλήλων και προϊσταμένων στη Γενική Γραμματεία Ιθαγένειας.
  • Στο Υπουργείο Δικαιοσύνης όπως καταγγέλλει επίσημα ο Σύλλογος Εργαζομένων του Υπουργείου έχουμε πληθώρα αυθαίρετων μετακινήσεων προϊσταμένων αλλά και απλών υπαλλήλων και αποδυνάμωση νευραλγικών μονάδων του Υπουργείου.

Τα παραπάνω  είναι μερικά μόνο από τα πολλά παραδείγματα κομματικών και αδιαφανών πρακτικών που επικρατούν στις τοποθετήσεις προϊσταμένων σε όλη τη δημόσια διοίκηση.

Σε συνδυασμό με την διαρκή παράκαμψη του ΑΣΕΠ, από φορείς της κεντρικής διοίκησης αλλά και της αυτοδιοίκησης, το κλίμα που διενεργείται στο εσωτερικό της διοίκησης είναι ιδιαίτερα εκρηκτικό.

Ο Υπουργός Εσωτερικών κ.Βορίδης προσφάτως στη Βουλή, δήλωνε  υπέρμαχος της αξιοκρατίας και της διαφάνειας. Στην πράξη συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο. Οι φορείς του Δημοσίου έχουν αυτονομηθεί και αυθαιρετούν διαρκώς σε κάθε έκφανση της διοικητικής λειτουργίας.

Ρουσφέτια στις προλήψεις, ρουσφέτια στις μετακινήσεις, ρουσφέτια στις τοποθετήσεις προϊσταμένων, ρουσφέτια στις δημόσιες συμβάσεις, ρουσφέτια παντού είναι το μότο της κυβέρνησης του δήθεν μεταρρυθμιστή κ. Μητσοτάκη.

Ενδεχομένως ο κ. Βορίδης να μην μπορεί να επιβληθεί στους συναδέλφους του Υπουργούς.

Ενδεχομένως να μην το  επιθυμεί ούτε ο ίδιος. Άλλωστε ο ίδιος σε παλαιότερη συνέντευξή του δήλωνε με περισσή έπαρση, απαντώντας στις απολύτως βάσιμες αιτιάσεις για κομματισμό  «και ποιους  θέλετε να διορίσουμε τους ξένους»;

Σε κάθε περίπτωση αυτό δεν ενδιαφέρει ούτε τους δημοσίους υπαλλήλους ούτε συνολικά την Ελληνική κοινωνία.

Αυτό που απασχολεί και ανησυχεί τους  πολίτες της χώρας είναι η πλήρης διάλυση της δημόσιας διοίκησης, η κατάρρευση κάθε έννοιας αξιοκρατίας και διαφάνειας, η επαναφορά των χειρότερων πρακτικών του παρελθόντος στη λειτουργία του δημόσιου  τομέα.

Ας το καταλάβει καλά ο κ. Βορίδης και οι ομοϊδεάτες του στην κυβέρνηση:

Ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία δεν θα επιτρέψει την παλινόρθωση του σκληρού κομματικού και πελατειακού κράτους της δεξιάς.

Σε συνεργασία με όλους τους θεσμικούς και κοινωνικούς φορείς, σε συνεργασία με όλους τους δημοκρατικούς πολίτες θα υπερασπιστούμε τα δημοκρατικά  κεκτημένα του Ελληνικού λαού και θα κρατήσουμε όρθιο το δημόσιο τομέα, σε μια κρίσιμη συγκυρία για τη χώρα.