Ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας και μέλος της επιτροπής ειδικών του υπουργείου Υγείας, Νίκος Σύψας, εξέφρασε την ανησυχία του το βράδυ της Τετάρτης για την ραγδαία αύξηση που παρατηρείται σε ό,τι αφορά τα νέα κρούσματα του κορωνοϊού, προειδοποιώντας για νέα αυστηρά μέτρα, τα οποία θα κριθούν από την Επιτροπή κατά τη διάρκεια της έκτακτης σύσκεψης που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη.

«Η Αττική αυτή την στιγμή “φλερτάρει” στο να μπει στην κόκκινη κατάσταση που σημαίνει ότι πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σύψας.

Πρόσθεσε δε ότι υπό αυτό το πρίσμα δεν αποκλείεται να «ανασταλεί το άνοιγμα των λυκείων και ενδεχομένως και των γυμνασίων ενώ ενδεχομένως να επανέλθει το click away στην αγορά».

«Αυτά θα δούμε αύριο. Θα γίνει έκτακτη εκτίμηση της κατάστασης από τους επιδημιολόγους για να δούμε που βρισκόμαστε», σημείωσε μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

«Έχω εξαιρετικές αμφιβολίες με τα νούμερα που βλέπω να ανοίξουν γυμνάσια – λύκεια τουλάχιστον Αττική αλλά αν η Αττική μπει στο “κόκκινο”, δεν θα ανοίξουν όπως δεν έχουν ανοίξει σε καμία περιοχή της Ελλάδας», ανέφερε.

Σε ό,τι αφορά ειδικά την Αττική, ο Νίκος Σύψας σημείωσε: «Χτες και σήμερα φτάσαμε να έχουμε πάνω από 400 κρούσματα και το πιο σημαντικό είναι ότι ο δείκτης αναπαραγωγής το λεγόμενο RT είναι στο 0,98 αλλά ο δείκτης αυτός αντιπροσωπεύει την εικόνα μερικές μέρες πριν επομένως ενδεχομένως τώρα να έχουμε πάει στο 1 το οποίο είναι το σημείο συναγερμού».

Και πρόσθεσε: «Τα ενεργά κρούσματα στην Αττική είναι πολλά, όχι μόνο στον κεντρικό τομέα που είχαμε πρόβλημα μέχρι την Παρασκευή πλέον έχουμε πρόβλημα και στο βόρειο και ανατολικό και δυτικό τομέα. Επομένως η Αττική αυτή την στιγμή “φλερτάρει” στο να μπει στην κόκκινη κατάσταση που σημαίνει να ληφθούν άμεσα μέτρα».

Επεσήμανε ότι με τα δεδομένα που έχουμε σήμερα είμαστε οριακά στο πορτοκαλί και ότι αύριο ενδεχομένως θα περάσουμε στο κόκκινο και όταν μπούμε στο κόκκινο αυτά τα μέτρα θα ενεργοποιηθούν αυτόματα σημειώνοντας σχετικά με την αγορά πως όταν μπαίνουμε στο κόκκινο αυτόματα μεταφερόμαστε στο click away.

Ερωτηθείς αν η αύξηση των κρουσμάτων οφείλεται στο άνοιγμα της αγοράς, είπε: «Βλέπουμε την επίδραση του ανοίγματος των σχολείων, του καιρού και της επιδημίας που είναι αυτόνομη. Βλέπουμε την επιδημία του χειμώνα».

Συνέχισε δε: «Δεν έχουμε ενδείξεις ότι είναι αυξημένος ο αριθμός των κρουσμάτων στα σχολεία. Είναι ελεγχόμενα τα πράγματα αλλά σε κάθε περίπτωση η κοινωνία μας άνοιξε στις 7 Ιανουαρίου και το άνοιγμα αυτό οδήγησε – τουλάχιστον στην Αττική – σε ένα RT που πλησιάζει το 1» υπογράμμισε ο ίδιος.

Σε ό,τι αφορά τη μετάλλαξη του κορωνοϊού είπε πως «βρίσκεται παντού στην Ελλάδα» και ότι «υπάρχει δίκτυο παρακολούθησης και εντοπισμού του συγκεκριμένου στελέχους».