Στην Βουλή συζητήθηκε σήμερα 27/1 η επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή και Τομεάρχη Εσωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣΚ. Ζαχαριάδη με θέμα: Σωρεία προσλήψεων με επίκληση την πανδημία και με διαδικασίες εκτός ΑΣΕΠ στην Περιφέρεια Αττικής. Η τοποθέτηση:   

«Κύριε Υπουργέ είχαμε συναντηθεί πριν από περίπου 10 ημέρες στην αίθουσα του κοινοβουλίου όταν η Βουλή νομοθετούσε το νομοσχέδιο για το ΑΣΕΠ και εσείς  στην πρώτη σας ομιλία ως Υπουργός των Εσωτερικών κάνατε πολλές και συγκριμένες αναφορές στην ανάγκη να υπάρξει αξιοκρατία, να υπάρξει πλαίσιο, να υπάρξει ρύθμιση, να υπάρξει προγραμματισμός, να γυρίσει η χώρα σελίδα σε όλο αυτό το απίστευτο μπάχαλο και αλαλούμ των εκτός ΑΣΕΠ προσλήψεων. Σας είχα πει τότε ότι ένας από τους λόγους που δεν ψηφίζουμε είναι ότι θα είστε οι πρώτοι που πριν στεγνώσει το μελάνι της εκτύπωσης από το ΦΕΚ θα το παραβιάσετε. Και έτσι κάνατε. Πριν καν κλείσει εβδομάδα η Περιφέρεια Αττικής εξέδωσε μια ανακοίνωση πρόσληψης 406 ατόμων εκτός ΑΣΕΠ. Άρα λοιπόν είναι μια διαδικασία χωρίς μετρήσιμα κριτήρια από επιτροπή που θα διορίσει ο ίδιος ο Περιφερειάρχης με μια ανάρτηση η οποία έγινε στο διαδίκτυο σε μια σελίδα η οποία είναι κρυμμένη για μιάμιση ημέρα από τις 17 Ιανουαρίου έως τις 19 Ιανουαρίου στις 12.00 το μεσημέρι σε μια διαδικασία η οποία είναι άνευ προηγουμένου και έξω από αυτά τα οποία λέγατε.

Σας ρωτάω Κύριε Βορίδη πως θα παρέμβει το Υπουργείο Εσωτερικών; Μπορούν να προχωρούν τέτοιες διαδικασίες και ο κόσμος να βλέπει ότι την μια ημέρα ψηφίζουμε το νέο ΑΣΕΠ και την άλλη ημέρα γίνονται προσλήψεις εκτός ΑΣΕΠ;

Αυτός είναι ο λόγος που κάνατε τις αλλαγές από τα δημοτικά και περιφερειακά συμβούλια στην οικονομική επιτροπή και τώρα θέλετε να αλλάξετε και τον εκλογικό νόμο;

Δεν θέλετε κάποιοι λίγοι Δήμαρχοι και Περιφερειάρχες να ελέγχονται είτε από το Δημοτικό Συμβούλιο είτε από την λαϊκή κοινωνική λογοδοσία και θέλετε να κάνετε ένα πάρτυ προσλήψεων πάρα τα όσα διακηρυκτικά λέτε;

Προσπαθώ να διαβάζω, πίσω από τις γραμμές, την συνέντευξη που δώσατε προχθές σε γνωστή εφημερίδα. Γιατί αλλάζετε τον εκλογικό νόμο και κόβεται την δεύτερη Κυριακή το 40% ή στο 43%. Φοβάστε τη συσπείρωση των προοδευτικών δυνάμεων στο δεύτερο γύρο; Ξέρετε ότι η συντηρητική παράταξη στην Ελλάδα ως ρεύμα είναι πάντα συμπαγές αλλά είναι και πάντα μειοψηφικό; Δεν πιστεύετε στην ανεξαρτησία του θεσμού της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και προσπαθείτε να την προσαρμόσετε ως μικρογραφία της κεντρικής αντιπαράθεσης; Δεν πιστεύετε στον ευρωπαϊκό τρόπο με τον οποίο λειτουργεί η Τοπική Αυτοδιοίκηση; Δεν θέλετε να υπάρχει έλεγχος;».

Δεύτερη τοποθέτηση:

«Κύριε Υπουργέ καταρχάς χαίρομαι που παίρνετε τις αποστάσεις σας από αυτό το οποίο κάνει ο κ. Πατούλης στην Περιφέρεια Αττικής είτε δηλώνοντας ότι άλλο η Περιφέρεια και άλλο ο θεσμός του Υπουργείου Εσωτερικών, είτε διαβάζοντας πίσω από τις λέξεις και πίσω από τις γραμμές αναφορικά με τη συγκεκριμένη πρακτική.

Νομίζω ότι εδώ και πολλά χρόνια έχουμε συμφωνήσει όλο το πολιτικό σύστημα ότι «ότι είναι νόμιμο δεν είναι και ηθικό».

Εγώ λοιπόν δεν σας καταγγέλλω για παρανομία σας καταγγέλλω ότι αυτό που κάνετε είναι ανήθικο. Και είναι προσβλητικό απέναντι στον ελληνικό λαό την μια ημέρα να νομοθετεί το ίδιο κόμμα στη Βουλή δήθεν την αξιοκρατία και τη διαφάνεια και λίγα χιλιόμετρα μακριά ένα πρόσωπο του ιδίου κόμματος να προαναγγέλλει 406 προσλήψεις.

Είναι παρέκκλιση και δεν έχει λογική. Θα μπορούσαν να έχουν λογική οι 65 από τις 406 θέσεις που σχετίζονται με τον COVID. Η γραμματειακή υποστήριξη για παράδειγμα είναι στελέχωση η οποία είναι άμεσης ανάγκης;

Προτείνετε στον κ. Πατούλη να ζητήσει από το ΑΣΕΠ να του βγάλει πίνακες , μόρια, προσοντολόγιο, να πάμε σε κατεπείγουσες διαδικασίες λόγω της κατάστασης αλλά με κριτήρια, με αξιοκρατία. Εσείς δεν είστε το κόμμα της αριστείας; Η αριστεία που δείχνει ο κ. Πατούλης στην Περιφέρεια Αττικής είναι μια προκήρυξη 1,5 ημέρες με μια ορισμένη επιτροπή από τον ίδιο χωρίς δικαίωμα ενστάσεων.

Εάν αυτό εν έτη 2021 με πρόσχημα την πανδημία δεν είναι ο ορισμός της κομματοκρατίας, της πελατοκρατίας, της φαυλότητας και της αναξιοκρατίας τότε πραγματικά ποιος είναι;

Σας έθεσα το συμπληρωτικό ερώτημα για τον εκλογικό νόμο διότι καταλαβαίνετε ότι τέτοια πράγματα δεν θα μπορούσαν να συμβούν σε μια χώρα όπου το πολιτικό σύστημα στην τοπική αυτοδιοίκηση θα επέβαλε τη συναίνεση και την συνεννόηση. Ο κ. Πατούλης πήρε 30% εάν ήταν υποχρεωμένος να συναινέσει, να συνεννοηθεί και να συνυπογράψει τέτοιου είδους προσλήψεις με άλλες παρατάξεις της αντιπολίτευσης δεν θα τολμούσε ποτέ κανείς  να προχωρήσει σε μια τέτοιου είδους διαδικασία.

Κύριε Βορίδη έστω και σήμερα δείτε πως λειτουργεί η αυτοδιοίκηση στην Ευρώπη. Μην χρησιμοποιείτε τον Α και Β βαθμό της αυτοδιοίκησης ως κομματικό μοχλοβραχίονα για αδιαφανείς σχέσεις».