Περίπου 20.000 ενεργούς φορείς στην Αττική «εντοπίζουν» οι αναλύσεις από τα λύματα, σύμφωνα με τον Νίκο Θωμαΐδη, καθηγητή Αναλυτικής Χημείας του ΕΚΠΑ, γεγονός που σημαίνει ότι την τελευταία εβδομάδα το ιικό φορτίο δεν παρουσιάζει αξιοσημείωτη μεταβολή

«Εμείς λαμβάνουμε ένα κεντρικό δείγμα που αντιπροσωπεύει όλο το δίκτυο της ΕΥΔΑΠ, περίπου 3.800.000 με 4.000.000 κόσμο. Χωρική ανάλυση στο δίκτυο της ΕΥΔΑΠ δεν έχει γίνει ακόμη. Ωστόσο έχει σημασία τι συμβαίνει εβδομάδα προς εβδομάδα όσον αφορά το ιικό φορτίο στα λύματα της Αθήνας. Αυτή την εβδομάδα, τα πρόσφατα στοιχεία δείχνουν ότι υπάρχει μια σταθερότητα στο ιικό φορτίο, είναι στα ίδια επίπεδα με την προηγούμενη εβδομάδα δεν έχουμε κάποια αύξηση μέχρι στιγμής, γιατί έχουμε να αναλύσουμε άλλες δύο ημέρες», δήλωσε ο Νίκος Θωμαΐδης, καθηγητής Αναλυτικής Χημείας του ΕΚΠΑ, μιλώντας στον Σκάι.

«Μας ανησυχεί γιατί δεν βλέπουμε μείωση στα λύματα. Αν για κάποιο λόγο δούμε στα λύματα απότομη αύξηση όπως είδαμε στις 20 Οκτωβρίου, τότε αυτό σημαίνει ότι έχει ξεφύγει η διασπορά» πρόσθεσε.

«Αυτό που υπολογιστικά μπορούμε να δούμε από τα λύματα είναι ότι πάνω από τους μισούς προβλεπόμενους φορείς πρέπει να είναι ασυμπτωματική. Αυτή τη στιγμή, κάνουμε υπολογισμό προβλεπόμενων φορέων, με όλες τις αβεβαιότητες του μοντέλου, είναι περίπου 0,5% που σημαίνει 20.000 πολίτες στην κοινότητα στην Αττική» τόνισε.