Σύμφωνα με όσα αποκαλύπτει το ντοκιμαντέρ που θα προβληθεί στο ITV με τίτλο «Outbreak: The Virus That Shook The World», κινέζοι γιατροί, οι οποίοι βιντεοσκοπήθηκαν κρυφά, παραδέχτηκαν ότι γνώριζαν πόσο επικίνδυνος ήταν ο κορωνοϊός εξ’αρχής, αλλά, όπως ισχυρίζονται, διατάχθηκαν από κυβερνητικά στελέχη, να πουν ψέματα γι’ αυτό και να μη μιλήσουν.

Πιο αναλυτικά, το ντοκιμαντέρ κατέγραψε με κρυφή κάμερα τις αποκαλύψεις, σχετικά με τη συγκάλυψη από τις κυβερνητικές αρχές της Κίνας, μετά το τέλος του lockdown, στη Γουχάν.

«Στην πραγματικότητα, στα τέλη Δεκεμβρίου ή τις αρχές Ιανουαρίου, πέθανε από τον κορονοϊό ο συγγενής ενός γνωστού μου. Πολλοί από εκείνους που ζούσαν μαζί του επίσης είχαν μολυνθεί, συμπεριλαμβανομένων ανθρώπων που γνωρίζω», είπε ένας εκ των γιατρών.

Στην Ελλάδα οι “νεοφιλελεύθεροι” χρηματοδοτούνται από το κράτος. Εμείς… από εσάς! Στήριξε την ανεξαρτησία του tvxs.gr, κάνοντας κλικ εδώ.

Παράλληλα, αν και, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, δεν υπήρχε κανένας νεκρός μέχρι τις 9 Ιανουαρίου, «υπήρχαν θάνατοι καθημερινά, τις πρώτες ημέρες», σύμφωνα με τα όσα δηλώνουν οι κινέζοι γιατροί, με έναν εξ’ αυτών, να επισημαίνει πως:

«Ξέραμε ότι αυτός ο ιός μεταδιδόταν από άνθρωπο σε άνθρωπο. Αλλά όταν πήραμε μέρος σε μια σύσκεψη του νοσοκομείου, μας είπαν να μη μιλήσουμε. Οι επικεφαλής της περιφέρειας είπαν στα νοσοκομεία να μην πούνε την αλήθεια».

Μάλιστα, οι γιατροί ανέφεραν ότι ο γραμματέας του κόμματος στην περιοχή, Γιανγκ Τσαολιάνγκ, δεν ήθελε να ανακοινώσει άσχημα νέα λίγο πριν από τη συνεδρίαση της βουλής και έτσι απέκρυψε τις αποδείξεις ότι ο ιός εξαπλωνόταν γρήγορα. Κατά τις ίδιες πηγές, η επιτροπή Υγείας της πόλης υποστήριζε τη συγκάλυψη.

Επίσης, σύμφωνα με το ντοκιμαντέρ, οι Αρχές, αν και γνώριζαν τους κινδύνους των εορτασμών της Πρωτοχρονιάς, δεν προέβησαν σε καμία ενέργεια, με τα ταξίδια να «επιταχύνουν την εξάπλωση του ιού».

«Αν από την αρχή το αντιμετώπιζαν ως ζήτημα επιστήμης και όχι πολιτικό ζήτημα, θα ήταν πολύ πιο εύκολο. Αλλά όταν εμπλέκεται η πολιτική, τίποτα άλλο δε μετράει. Η πολιτική έχει πάντα προτεραιότητα», ανέφερε χαρακτηριστικά ένας εκ των ιατρών.

Αξίζει να σημειωθεί πως, σύμφωνα και πάλι με το ντοκιμαντέρ, παρά το γεγονός ότι, μέχρι τις 12 Ιανουαρίου, ο ΠΟΥ έλεγε ότι «δεν υπήρχαν σαφείς ενδείξεις μετάδοσης από άνθρωπο σε άνθρωπο», επισημαίνοντας ότι «διαβεβαιώθηκε για την ποιότητα» της ανταπόκρισης της Κίνας, ένας Κινέζος γιατρός ανέφερε χαρακτηριστικά πως: «Όλοι αισθανθήκαμε ότι δεν πρέπει να υπάρχει αμφιβολία για τη μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο».

Τέλος, η κινεζική κυβέρνηση αρνήθηκε να σχολιάσει όσα παρουσιάζονται στο ντοκιμαντέρ, αλλά το Πεκίνο έχει απορρίψει επανειλημμένα τους ισχυρισμούς περί συγκάλυψης και είπε ότι παρείχε έγκαιρες πληροφορίες, γύρω από τα γεγονότα στο εσωτερικό της.