Στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας δίνεται σήμερα η κρίσιμη μάχη για την επιστροφή των αναδρομικών στις επικουρικές συντάξεις του 11μήνου από τον Ιούνιο του 2015 έως την ψήφιση του «νόμου Κατρούγκαλου» το Μάιο του 2016 και των περικοπών σε δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα, καθώς και στο επίδομα αδείας στους συνταξιούχους του ιδιωτικού τομέα.

«Το Συμβούλιο της Επικρατείας καλείται να ερμηνεύσει τον ίδιο του τον εαυτό (!)» σημειώνουν οι συνταξιούχοι, προσθέτοντας ότι το παράδοξο αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η κυβέρνηση δεν εφάρμοσε πλήρως την 1439/2020 Αποφ. Ολομέλειας του ΣτΕ, γεγονός που προκάλεσε σωρεία προσφυγών των αδικουμένων, για άλλη μια φορά, συνταξιούχων.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν, «η κυβέρνηση και ο νέος υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης δεν πρέπει να παραβλέπουν ότι με την Κοινή Υπουργική Απόφαση καταβλήθηκαν μεν τα αναδρομικά του 11μήνου για την κύρια σύνταξη, με απροκάλυπτη όμως παράβαση της απόφασης του ΣτΕ για καταβολή των υπόλοιπων αναδρομικών (επικουρικής σύνταξης, δώρων Χριστουγέννων και Πάσχα και επιδόματος αδείας).

Τι κρίνεται

Με τις προσφυγές που έχουν καταθέσεις οι οργανώσεις συνταξιούχων διεκδικούν συγκεκριμένα:

  • Την επιστροφή των μειώσεων στις επικουρικές συντάξεις για το 11μηνο Ιουνίου 2015 –Μαΐου 2016.
  • Την καταβολή του δώρου κύριας σύνταξης 800 ευρώ και των δώρων επικουρικής σύνταξης.
  • Για όσους πληρώθηκαν τα αναδρομικά σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα και δεν άσκησαν αγωγές μέχρι τις 8 Οκτωβρίου 2020 να μην αποσβένεται το δικαίωμα για τις αξιώσεις τους, που αφορούν στις περικοπές των κύριων και επικουρικών συντάξεων καθώς και τα δώρα.

Τα ποσά που διεκδικούνται

Εφόσον δικαιωθούν οι συνταξιούχοι, που είναι και η πιθανότερη εκδοχή, λόγω του δεδικασμένου που υπάρχει, από την προηγούμενη απόφαση του ΣτΕ, ανάλογα με την κατηγορία που ανήκουν θα λάβουν τα ακόλουθα ποσά:

  • Οι συνταξιούχοι του Δημοσίου θα λάβουν ποσά από 1.100 έως 2.900 ευρώ.
  • Οι συνταξιούχοι του ΙΚΑ θα λάβουν ποσά από 680 έως 1.900 ευρώ.
  • Για τους συνταξιούχων των ΔΕΚΟ και των τραπεζών τα ποσά είναι αυξημένα καθώς θα κυμανθούν μεταξύ 916 και 3.300 ευρώ.
  • Για τους εμποροϋπάλληλους (ΤΕΑΥΕΚ) τα αναδρομικά που αναμένονται κυμαίνονται μεταξύ 830 και 2.650 ευρώ.
  • Για τους συνταξιούχους του ΝΑΤ τα αναδρομικά ανέρχονται από 580 έως και 2.350 ευρώ.