Την επανέναρξη των Διερευνητικών Επαφών στην Κωνσταντινούπολη, στις 25 Ιανουαρίου ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών την Δευτέρα το βράδυ, λίγες μόνο ώρες αφότου είχε ανακοινώσει ότι δεν έχει λάβει σχετική πρόσκληση από την Άγκυρα, με αφορμή σχετικές δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Μ. Τσαβούσογλου.

Όπως αναφέρουν διπλωματικές πηγές, πριν από λίγη ώρα η τουρκική πλευρά επικοινώνησε με την ελληνική και πρότεινε όπως η διεξαγωγή του 61ου γύρου των Διερευνητικών Επαφών λάβει χώρα στην Κωνσταντινούπολη στις 25 Ιανουαρίου 2021.

Η ελληνική πλευρά αποδέχθηκε την πρόσκληση, επισημαίνουν.

Νωρίτερα την Δευτέρα, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου ανέφερε ότι η Τουρκία καλεί την Ελλάδα για επανεκκίνηση των διερευνητικών επαφών εντός του Ιανουαρίου. O Τούρκος υπουργός Εξωτερικών ζήτησε την επανέναρξη του διαλόγου χωρίς προϋποθέσεις και για όλα τα ζητήματα που έπεσαν στο τραπέζι και συζητήθηκαν στις έως τώρα συνομιλίες. Ειδικότερα ανέφερε, ότι «ως Τουρκία κάνουμε μια ανοιχτή πρόσκληση. Καλούμε την Ελλάδα εντός του Ιανουαρίου να ξεκινήσουμε τις διερευνητικές επαφές». Πρόσθεσε πως την οριστική ημερομηνία θα την καθορίσουν οι επιτροπές που θα συναντηθούν μαζί με τους ομολόγους τους στην Ελλάδα.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Αλέξανδρος Παπαϊωάννου απάντησε ότι «ουδεμία πρόσκληση έχει λάβει μέχρι στιγμής το υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας από το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών σχετικά με τον ορισμό ημερομηνίας για τη διεξαγωγή του 61ου γύρου των Διερευνητικών επαφών» και ότι «η Ελλάδα, ως γνωστόν, έχει εκφράσει την διάθεσή της να ανταποκριθεί, σε περίπτωση σχετικής πρόσκλησης της τουρκικής πλευράς, στη βάση του Διεθνούς Δικαίου με αντικείμενο την οριοθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας».

Ακολούθησε η δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη από την Πορτογαλία όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη: «Εμείς προσδοκούμε και ελπίζουμε σε μια παραγωγική σχέση με την Τουρκία και αυτό θα γίνει αν η Τουρκία αλλάξει συμπεριφορά. Προσδοκώ ότι το 2021 θα είναι ένα καλύτερο έτος για τις σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας. Περιμένουμε την επίσημη πρόσκληση για να αρχίσουν οι διερευνητικές επαφές». 

Όταν ρωτήθηκε για τις δηλώσεις Τσαβούσογλου σημείωσε χαρακτηριστικά, ότι «η Ελλάδα θα προσέλθει στις διερευνητικές επαφές όταν οριστικοποιηθεί η ημερομηνία με τις κατευθύνσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου να συνεχίσουμε εκεί που σταματήσαμε το 2016. Πληροφορήθηκα τις δηλώσεις Τσαβούσογλου αλλά η διαδικασία είναι απλή από την στιγμή που υπάρχει διάθεση. Οι γενικοί γραμματείες επικοινωνούν και ορίζουν ημερομηνία. Να σταματήσουμε να παίζουμε τις κουμπάρες και να βρούμε ημερομηνία».