Στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» εμβολιάστηκε λίγο πριν τις 12 το μεσημέρι, δεύτερη ημέρα των εμβολιασμών στη χώρα μας, ο Αλέξης Τσίπρας. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία έκανε το εμβόλιο χωρίς τηλεοπτικές κάμερες – «Δυσπιστία για την κυβερνητική πολιτική, όχι για το εμβόλιο» το μήνυμά του

«Το εμβόλιο είναι ένα όπλο που μας παρέχει η επιστήμη» τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ αμέσως μετά τον εμβολιασμό του στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός.

«Οι Έλληνες πολίτες έχουν κάθε λόγο να αισθάνονται ανασφάλεια από τη διαχείριση της πανδημίας που έχει κάνει μέχρι σήμερα η κυβέρνηση, από τις πράξεις της και κυρίως από τις εγκληματικές παραλείψεις της», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας, προσθέτοντας: «Δεν έχουν όμως κανένα λόγο να αισθάνονται ανασφάλεια απέναντι στο εμβόλιο και τον εμβολιασμό, κι αυτό θέλω να το δηλώσω κατηγορηματικά. Το εμβόλιο είναι ένα όπλο που μας προσφέρει η επιστήμη για να αντιμετωπίσουμε την πανδημία,  και μακάρι να υπήρχε η δυνατότητα γρήγορα να εμβολιαστεί το μεγαλύτερο κομμάτι της πληθυσμού και ιδιαίτερα οι ευπαθείς ομάδες».

Οι δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα:

«Οι μέχρι στιγμής δόσεις που έχουν εξασφαλιστεί δεν μπορούν να μας κάνουν αισιόδοξους ότι θα δημιουργηθεί μία ασπίδα προστασίας απέναντι στον ισό στην κοινότητα, τουλάχιστον μέχρι το καλοκαίρι, μέχρι το επόμενο φθινόπωρο που οι κλιματολογικές συνθήκες ενδεχομένως να επαναφέρουν τον ιό», τόνισε ο Αλ.  Τσίπρας, επισημαίνοντας πως «συνεπώς, και το λέω για να ακούσω τον κώδωνα του κινδύνου, το όπλο αυτό το σημαντικό που μας προσφέρει η επιστήμη δεν είναι ικανό από μόνο του να μας προστατεύσει από ένα ενδεχόμενο τρίτο κύμα τους επόμενους μήνες».

Δεν δικαιούται η κυβέρνηση να ρίχνει όλες τις ελπίδες στον εμβολιασμό και να μην ενισχύει το ΕΣΥ

«Έχοντας τη γνώση των 10 πρώτων μηνών, δεν υπάρχει καμία δικαιολογία από την πλευρά της κυβέρνησης να ρίχνει όλες τις ελπίδες στον εμβολιασμό και να μην κινείται ταυτόχρονα προκειμένου να ενισχύσει το εθνικό σύστημα υγείας», επισήμανε ο Αλ.  Τσίπρας, και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση «πρέπει:

  • να προχωρήσει σε προσλήψεις μόνιμων γιατρών και νοσηλευτών,
  • να δώσει κίνητρα σε γιατρούς μέσα από την αναβάθμιση του μισθολογίου ώστε να ενταχθούν στο ΕΣΥ,
  • να ενισχύσει τη δευτεροβάθμια φροντίδα, να δώσει δωρεάν συνταγογράφηση στα τεστ προκειμένου να υπάρχει “σκανάρισμα” του πληθυσμού και βεβαίως
  • να ενισχύσει και όλα τα πειραματικά προγράμματα φαρμακευτικών αγωγών, διότι είναι το ζήτημα είναι να σώσουμε όσο περισσότερους συνανθρώπους μας μπορούμε να σώσουμε μέσα στις μονάδες εντατικής θεραπείας αλλά και έξω από αυτές, που θα μολυνθούν από τον ιό ενόσω θα τρέχει το πρόγραμμα εμβολιασμού».

«Επικοινωνιακά σόου από την κυβέρνηση για να παραλάβει δυο κούτες εμβολίων»

«Χρειάζεται λοιπόν σοβαρότητα και υπευθυνότητα. Δεν δείχνει σοβαρότητα μία κυβέρνηση που θέλει να στήσει επικοινωνιακά σόου για να παραλάβει δυο κούτες εμβολίων. Χρειάζεται υπευθυνότητα και σχέδιο που επαναλαμβάνω – δεν θα κουραστώ να το τονίζω  – το σχέδιο αυτό απαιτεί ενίσχυση του ΕΣΥ και ενίσχυση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, ενίσχυση κυρίως των ευπαθών ομάδων και σκανάρισμα του πληθυσμού με μαζικά δωρεάν τεστ. »αυτό είναι το σχέδιο που μπορεί να μας σώσει και όχι να εναποθέτουμε τις ελπίδες μας στο εμβόλιο».

Κάλεσμα για εμβολιασμό

«Ωστόσο», κατέληξε ο Αλέξης Τσίπρας, «θέλω να καλέσω όλους και όλες που ακόμα και σήμερα έχουν αμφιβολίες και αισθάνονται επιφυλακτικότητα απέναντι στον εμβολιασμό και στα εμβόλιο, να προσέλθουν διότι έστω και τη δύναμη που μπορούμε να προσθέσουμε στην κοινή μας μάχη με τον ιό,  έστω και αργά, έστω και στους ρυθμούς που γίνεται, θα πρέπει όλοι μας, με το μερίδιο της ευθύνης που μας αναλογεί, να σπεύσουμε, δεν υπάρχει λόγος επιφύλαξης, πρέπει όλοι μαζί να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να ξαναπάρουμε τις ζωές μας στα χέρια μας».

Η διαμαρτυρία των υγειονομικών

«Όταν θα “ξεπαγώσει” αυτή η πανδημία, πρέπει από κάτω να φανεί η άνοιξη» ακούγεται να λέει μια εργαζόμενη στο νοσοκομείο μιλώντας στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, «όχι να φανεί η καταστροφή του Κικίλια».

Την ώρα της άφιξης του Αλέξη Τσίπρα, γιατροί και νοσηλευτές έκαναν συμβολική διαμαρτυρία έξω από το νοσοκομείο. «Όπλο ο εμβολιασμός, όχι πανάκεια. Χωρίς δυνατό ΕΣΥ δεν αντιμετωπίζεται η πανδημία» υπογράμμισαν μιλώντας στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ.

Τον Αλέξη Τσίπρα υποδέχθηκε στον «Ευαγγελισμό» ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, ο οποίος αναμένεται στις 12.15 να κάνει επίσης το εμβόλιο στο ίδιο νοσοκομείο.

Πληροφορίες από Αυγή