Στις 26 Δεκεμβρίου, θα παραλάβει η Ελλάδα την πρώτη παρτίδα εμβολίων των Pfizer/BioNTech,  σύνολο 9. 750 δόσεων.

Υπενθυμίζεται πως το εν λόγω εμβόλιο, το οποίο εγκρίθηκε τη Δευτέρα από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων και την Κομισιόν προβλέπει δύο δόσεις, δηλαδή με την πρώτη παρτίδα θα εμβολιαστούν λιγότεροι από 5.000 άνθρωποι.

Βάσει του χρονοδιαγράμματος που περιέγραψε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, που έχει αναλάβει και τον συντονισμό του σχεδίου εμβολιασμού, την επόμενη ημέρα, δηλαδή στις 27 Δεκεμβρίου, θα διενεργηθούν οι πρώτοι εμβολιασμοί στα νοσοκομεία αναφοράς της Αττικής, «Ευαγγελισμός», «Σωτηρία», «Αττικόν», «Ασκληπιείο» και «Θριάσιο».

Στις 28 Δεκεμβρίου θα πραγματοποιηθεί διανομή προς το Πανεπιστημιακό της Λάρισας, στο ΑΧΕΠΑ, στο Πανεπιστημιακό Ιωαννίνων και στην Πάτρα, ώστε να ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί του υγειονομικού προσωπικού στις 29 Δεκεμβρίου.

Έως 30 Δεκεμβρίου η Ελλάδα θα παραλάβει την πρώτη μεγάλη παρτίδα εμβολίων 83.850 δόσεων (δηλαδή 41.925 άνθρωποι) . Έως το τέλος  Ιανουαρίου, βάσει της κεντρικής ευρωπαϊκής συμφωνίας στην Ελλάδα θα παραδοθούν 429.000 δόσεις για να εμβολιαστούν 214.500 άνθρωποι.

Ακόμη 333.450 δόσεις θα παραδοθούν έως τέλος Φεβρουαρίου και μέχρι τέλος Μαρτίου θα έχουμε παραλάβει μόνο από Pfizer/BioNTech 1.265.550 δόσεις. Δηλαδή στα τέλη Μαρτίου θα μπορούσαν να έχουν εμβολιαστεί 632.775.

Πρόκειται για έναν αριθμό πολύ χαμηλότερο από τις εξαγγελίες περί περίπου 2 εκ. εμβολισμούς πολιτών το μήνα.

Είναι χαρακτηριστικό πως μόλις το 1/17 του πληθυσμού της χώρας που είναι προς εμβολιασμό αφήνοντας εκτός σημαντικές ευάλωτες ομάδες, θα μπορέσουν να εμβολιαστούν.

Σύμφωνα με τα δεδομένα προτεραιοποίησης που ανακοινώθηκαν θα εμβολιαστούν μόνο οι υγειονομικοί, οι τρόφιμοι στα γηροκομεία και τις δομές ψυχικής υγείας και όσοι είναι πάνω από 75 έτη, αρχής γενομένης από όσους έχουν συμπληρώσει τα 85 έτη τους.

Σύμφωνα πάντως με τους εκπροσώπους του υπουργείου Υγείας ενίσχυση εμβολίων αναμένεται να υπάρξει από τον Ιανουάριο, από την στιγμή που θα λάβουν έγκριση, και τα εμβόλια των  Moderna και AstraZeneca.

Με βάση τον προγραμματισμό η πλατφόρμα των ραντεβού για εμβολιασμό του γενικού πληθυσμού αναμένεται να ανοίξει το δεύτερο δεκαήμερο Ιανουαρίου. Από σήμερα η πλατφόρμα emvolio.gov.gr, θα είναι σε λειτουργία και οι πολίτες θα μπορούν αντλούν πληροφορίες.