Τη θέση ότι θα έπρεπε εξαρχής να είχε επιβληθεί σκληρότερο lockdown –τύπου Μαρτίου- εξέφρασε ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, αφήνοντας παράλληλα ανοιχτό το ενδεχόμενο να ληφθούν σκληρότερα μέτρα και για άλλες περιοχές, όπως η Κοζάνη.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο κ. Εξαδάκτυλος τόνισε πως έχουμε ένα πόλεμο με «πολλαπλά μέτωπα».

«Όσοι μεν δεν έχουν οξύ πρόβλημα, αισθάνονται ότι δεν τους αφορά» τόνισε χαρακτηριστικά, και συμπλήρωσε:

«Το lockdown εφαρμόστηκε όταν είχαμε μια πολύ μεγάλη κυκλοφορία του ιού και θέλει πολύ περισσότερο για να περιοριστεί και να καμφθεί και το επίπεδο των μέτρων δεν είναι σαν τον Μάρτιο. Αν ήμασταν σε lockdown Μαρτίου από την πρώτη στιγμή, πιθανότατα θα είχαμε καλύτερα αποτελέσματα».

Ερωτηθείς σχετικά με το όριο των εννέα ατόμων στις γιορτές, ο ίδιος σημείωσε πως δεν είναι υποχρεωτικό να είναι τόσα άτομα και το δικαίωμα αυτό προέκυψε από την πίεση της κοινωνίας που είναι «κουρασμένη ως εκεί που δεν πάει».

Για πολλοστή φορά, μάλιστα, προειδοποίησε τους Θεσσαλονικείς ότι η πίεση στο σύστημα υγείας παραμένει μεγάλη.

«Η Θεσσαλονίκη είναι μια διαρκής στενοχώρια. Τα 9 άτομα δε θα πρέπει να εξαντληθούν σε καμία περίπτωση. Οι Θεσσαλονικείς θα πρέπει να περιοριστούν αυστηρά στην οικογένεια» εξήγησε ο κ. Εξαδάκτυλος.

Δήμαρχος Κοζάνης: Υπάρχει μια γενικότερη επιβάρυνση σε όλο το βορειοελλαδικό τόξο

Με τη σειρά του, ο Δήμαρχος Κοζάνης Λάζαρος Μαλούτας μίλησε στον ίδιο σταθμό για τον υψηλό αριθμό κρουσμάτων στην περιοχή αλλά και το ενδεχόμενο να υπάρξει επιβολή σκληρότερων μέτρων, κατά το «μοντέλο» της Δυτικής Αττικής.

«Υπάρχει μια γενικότερη επιβάρυνση σε όλο το βορειοελλαδικό τόξο και δεν υπάρχουν ορατές αιτίες που συνέβη αυτό, πέρα από τον αυξημένο αριθμό κρουσμάτων σε μια κλειστή δομή. Χθες από τη συνάντηση που είχαμε με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη δεν κατάλαβα ότι θα ληφθούν σκληρότερα μέτρα κι εδώ. Επιπλέον η όταν είδα τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, διαπίστωσα ότι ο νομός Κοζάνης δεν είναι από τους νομούς με τα υψηλότερα κρούσματα. Η κυκλοφορία στην πόλη είναι ίδια με αυτή στην υπόλοιπη Ελλάδα» είπε ο ίδιος.