Δήλωση του Τομεάρχη Εσωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία

Ο Υπουργός Εσωτερικών εδώ και μήνες έχει επιδοθεί σε μία επικοινωνιακή προπαγάνδα άνευ προηγουμένου, σε σχέση με το επικείμενο νομοσχέδιο που αφορά αλλαγές στο νόμο του ΑΣΕΠ. Ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία από την πρώτη στιγμή απέδειξε ότι οι υποτιθέμενες καινοτομίες του νομοσχεδίου (γραπτοί διαγωνισμοί, ενιαίες προκηρύξεις, εφαρμογή του ετήσιου προγραμματισμού προσλήψεων κ.α.) δεν  αποτελούν παρά, ήδη υφιστάμενες ρυθμίσεις και εφαρμοζόμενες πολιτικές.

 Παρά ταύτα, αφήνοντας κατά μέρος τα επικοινωνιακά παιχνίδια της κυβέρνησης, προσήλθαμε στο δημόσιο διάλογο με συγκεκριμένες παρατηρήσεις και προτάσεις.  

Τον τελευταίο καιρό ο κ. Θεοδωρικάκος με διαρκείς κυβιστήσεις δείχνει να αποδέχεται, μία μετά την άλλη, τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία. Μετά την απόσυρση των αρχικών σκέψεων για διενέργεια προσωπικών συνεντεύξεων και ψυχοτεχνικών δοκιμασιών αμφίβολης  σκοπιμότητας, με πρόσφατες δηλώσεις του υπαναχώρησε και στο θέμα των ποσοστών που αφορούν στις προσλήψεις συγκεκριμένων κοινωνικών ομάδων. 

Ειδικότερα μετά τις αντιδράσεις, ανακοίνωσε ότι διατηρούνται, ως έχουν, οι ειδικές ποσοστώσεις για πολυτέκνους, τρίτεκνους, άτομα με αναπηρία και συγγενείς  ατόμων με αναπηρία. Χαιρετίζουμε την αποδοχή των θέσεών μας από τον κ. Θεοδωρικάκο. Δυστυχώς όμως, τα συγκεκριμένα δεν είναι τα μόνα προβληματικά σημεία του σχεδίου όπως τέθηκε σε διαβούλευση.  

Η ελλιπής προσμέτρηση των ακαδημαϊκών προσόντων όπως και ο πλήρης παραγκωνισμός της εργασιακής εμπειρίας, συνιστούν σοβαρό σφάλμα που πρέπει να διορθωθεί.  Όπως επίσης, κρίνεται απαραίτητη, η διαφοροποίηση των επιμέρους συντελεστών βαρύτητας (γραπτός διαγωνισμός, τίτλοι σπουδών, εμπειρία) ανάλογα με τους επιμέρους κλάδους και ειδικότητες.  

Ο κ. Θεοδωρικάκος έχει πολύ δρόμο να διανύσει ακόμη. Νομοσχέδια που φιλοδοξούν να δημιουργήσουν ένα νέο πλαίσιο για το σύστημα προσλήψεων στο δημόσιο, χρήζουν ευρείας διαβούλευσης με όλους τους θεσμικούς και κοινωνικούς φορείς, ώστε να διαμορφωθεί το βέλτιστο θεσμικό πλαίσιο που θα συνδυάζει την αξιοκρατία, την αντικειμενικότητα και τη διαφάνεια,  με την ταχύτητα και την αποτελεσματικότητα.

Στο πλαίσιο αυτό, η επιμονή του να καταθέσει το νομοσχέδιο άμεσα, εν μέσω πανδημίας και υπολειτουργίας του κοινοβουλίου, καθιστούν εξόχως προβληματική την δημιουργία των αναγκαίων συναινέσεων.

Ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία δεν πρόκειται να δώσει  λευκή επιταγή στον κ. Θεοδωρικάκο και την κυβέρνηση. Με υψηλό αίσθημα ευθύνης απέναντι στα δημοκρατικά κεκτημένα του Ελληνικού λαού όπως είναι η ίδρυση του ΑΣΕΠ και η εγκαθίδρυση κανόνων αξιοκρατίας και διαφάνειας στη στελέχωση του δημόσιου τομέα θα είναι διαρκώς παρών, με αυστηρή αλλά τεκμηριωμένη κριτική και κυρίως, με συγκεκριμένες  θέσεις και προτάσεις.