ΗΜάγδα Φύσσα συμμετέχει στο κάλεσμα για την εκδήλωση τιμής και μνήμης του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, κατά την επέτειο της δολοφονίας του στις 6 Δεκέμβρη. Το κάλεσμα, με ανοιχτό κείμενο υπογραφών, απευθύνουν περισσότεροι από 600 συμπολίτες μας (δημοσιογράφοι, δικηγόροι, ακτιβιστές, συλλογικότητες, φοιτητές, αγρότες, εκπαιδευτικοί, άνθρωποι των γραμμάτων και των τεχνών, γιατροί, εκλεγμένοι σύμβουλοι σε δημοτικά και περιφερειακά συμβούλια, εργατικά σωματεία, συνταξιούχοι κ.ά.), οι οποίοι τονίζουν ότι «σε μια περίοδο που έχουν υπάρξει καταγγελίες πως η αστυνομική καταστολή έχει φτάσει να θέσει αρκετές φορές σε κίνδυνο τη σωματική υγεία διαδηλωτών και άλλων πολιτών, η μνήμη της δολοφονίας της 6ης Δεκέμβρη 2008 πρέπει να παραμείνει άσβηστη» και δηλώνουν αποφασισμένοι να τιμήσουν την Κυριακή τη μνήμη του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου υψώνοντας ένα τείχος αντίστασης στις δολοφονίες, τις βιαιοπραγίες και τις αυθαιρεσίες της αστυνομίας.

«Στις 6 Δεκεμβρίου τιμάμε τη μνήμη όχι μόνο του απρόκλητα δολοφονημένου δεκαπεντάχρονου Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, αλλά και των αναρίθμητων δολοφονημένων από την αστυνομία, χωρίς ποτέ να αποδοθεί δικαιοσύνη. Στις 6 Δεκεμβρίου τιμάμε τη συνεχώς δοκιμαζόμενη νεολαία, που φυτοζωεί χωρίς ουσιαστική παιδεία, χωρίς επαγγελματική αποκατάσταση, χωρίς ελπίδα και μέλλον, που πρέπει να ζήσει με τη ζοφερή διαπίστωση “στις τράπεζες λεφτά, στη νεολαία σφαίρες”. Η 6η Δεκεμβρίου είναι η ημέρα του Αλέξανδρου, η ημέρα των νέων ανθρώπων που βάλλονται από παντού. Ας τους τιμήσουμε κι ας δείξουμε πως δεν τους ξεχνάμε», αναφέρουν και δίνουν ραντεβού στο μνημείο του Αλέξη, στη συμβολή των οδών Μεσολογγίου και Τζαβέλλα, τηρώντας όλα τα μέτρα προστασίας, «για να αφήσουμε ένα λουλούδι, ένα γράμμα, μία υπόσχεση».

Ανάμεσα στους υπογράφοντες είναι και οι καλλιτέχνες Θανάσης Παπακωνσταντίνου, Σωκράτης Μάλαμας, Γιάννης Αγγελάκας, Νατάσα Μποφίλιου, Σπύρος Γραμμένος, οι δικηγόροι Αννυ Παπαρρούσου, Θανάσης Καμπαγιάννης, Γιώργος Κακαρνιάς, Κώστας Παπαδάκης, Χρυσούλα Πετσιμέρη, ο ηθοποιός-ερμηνευτής Δημήτρης Πουλικάκος, ο ηθοποιός-σκηνοθέτης Βασίλης Κουκαλάνι και άλλοι.

Μέτρα Πολυτεχνείου ετοιμάζουν κυβέρνηση-ΕΛΑΣ

Την ίδια στιγμή, με οδηγό το Πολυτεχνείο δείχνουν να κινούνται κυβέρνηση και ΕΛΑΣ ενόψει και της συγκεκριμένης επετείου, ετοιμάζοντας την ανακοίνωση απαγόρευσης συναθροίσεων, αλλά και βγάζοντας χιλιάδες αστυνομικούς στους δρόμους της Αθήνας και άλλων μεγάλων πόλεων.

Η απόφαση θα επικαλείται τα «κατεπείγοντα μέτρα για την αντιμετώπιση των συνεπειών του κινδύνου διασποράς του κορονοϊού» και θα έχει ισχύ σε ολόκληρη την επικράτεια, προβλέποντας πρόστιμα 3.000 και 5.000 ευρώ για όσους διοργανώνουν δημόσιες συναθροίσεις και 300 ευρώ για όσους συμμετέχουν σε αυτές.

Στην πρόσφατη επίσκεψή του στον Βόλο, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, προανήγγειλε μέτρα αντίστοιχα με αυτά που πάρθηκαν για την επέτειο του Πολυτεχνείου.

Ερωτηθείς εάν θα επιτραπούν ή όχι οι εκδηλώσεις για την 6η Δεκέμβρη, απάντησε ότι θα ισχύσουν μέτρα αντίστοιχα με εκείνα της 17ης Νοεμβρίου: «Θα γίνει με σεβασμό και αποδίδοντας τιμή στη μνήμη του, με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που έγινε η αντίστοιχη για τους νεκρούς του Πολυτεχνείου».