Τις συμβάσεις για τα δύο συστήματα καταγραφής των κρουσμάτων του κορονοϊού φέρνει στη δημοσιότητα η εφημερίδα «Δημοκρατία» την Τετάρτη, τεκμηριώνοντας περαιτέρω τις αποκαλύψεις της περασμένη Κυριακής, για το διπλό σύστημα καταγραφής, που ξεσήκωσαν θύελλα πολιτικών αντιδράσεων, αλλά και την παρέμβαση εισαγγελέα. Μετά και τις νέες αποκαλύψεις, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, δήλωσε ότι ο πρωθυπουργός. Κ. Μητσοτάκης, δεν θα αποφύγει να λογοδοτήσει στους πολίτες για το παράλληλο σύστημα καταγραφής κρουσμάτων και το «μπάχαλο στα επιδημιολογικά δεδομένα».

Η πρώτη σύμβαση

Σύμφωνα με την «Δημοκρατία», η πρώτη σύμβαση έγινε στις 30 Απριλίου, μεταξύ της κρατικής Ηλεκτρονικής Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης Α.Ε. (ΗΔΙΚΑ)  και τη κοινοπραξίας ΟΤΕ – Byte, για την «Ανάπτυξη Εθνικού Μητρώου Ασθενών Covid-19 και μηχανισμού παρακολούθησης ασθενών σύμφωνα με τα πρότυπα του ΠΟΥ, σε συνδυασμό με ανωνυμοποίηση / ψευδωνυμοποίηση στοιχείων ασθενών στο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης». Η σύμβαση ήταν διάρκειας δύο μηνών και ύψους 184.500 ευρώ (συν ΦΠΑ).

Υποσυστήματα

Σύμφωνα με τη σύμβαση, «το υποσύστημα Εθνικού Μητρώου Ασθενών Covid-19, που υλοποίησε ο ανάδοχος, περιλαμβάνει 14 υποσυστήματα, μεταξύ των οποίων η “Καταγραφή των κρουσμάτων”, σύμφωνα με τα πεδία που περιλαμβάνονται στο Δελτίο Yποχρεωτικής Δήλωσης Λοιμώδους Νοσήματος Κρούσματος Λοίμωξης από τον νέο Κορονοϊό 2019-nCoV του ΕΟΔΥ, και η “Διαδικασία καταγραφής περιστατικών και δεικτών παρακολούθησης νοσηλείας για τα κρούσματα που θα παρακολουθούνται ή / και θα εντοπίζονται από τις Κινητές Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ) Ειδικού Σκοπού και τα ειδικά Κέντρα Υγείας (και θα αφορούν ύποπτα ή επιβεβαιωμένα κρούσματα, που δεν χρήζουν νοσοκομειακής νοσηλείας και βρίσκονται σε κατ’ οίκον αποκλεισμό, σύμφωνα με τις οδηγίες του υπουργείου Υγείας)».

Θα περιείχε, επίσης, «μηχανισμό ενημέρωσης Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας με στοιχεία νέων κρουσμάτων / μεταβολών στοιχείων υφιστάμενων κρουσμάτων (εξιτήριο από νοσοκομείο, κατ’ οίκον απομόνωση, κ.λπ.)», «μηχανισμό καταγραφής συμβάντων, ενεργειών τροποποίησης χρηστών ανά ενότητα και πεδίο του συστήματος», ακόμα και «απεικόνιση σε διαδραστικό γεωγραφικό χάρτη του αριθμού νοσημάτων ανά γεωγραφική περιοχή».

Η δεύτερη σύμβαση

Η διοίκηση του ΕΟΔΥ υπέγραψε την 1η Ιουνίου -«δηλαδή, πριν καν ολοκληρωθεί η ανάπτυξη του συστήματος της ΗΔΙΚΑ», όπως σχολιάζει η εφημερίδα – μια πολύ μεγαλύτερη σύμβαση ύψους 799.850 ευρώ (με ΦΠΑ), με την εταιρεία MainSys Ο.Ε. και αντικείμενο την «Προμήθεια Ηλεκτρονικού Συστήματος Διαχείρισης των Συμβάντων έως 500 Κινητών Μονάδων Υγείας (ΚΟΜΥ) Ειδικού Σκοπού».

Eταίροι της Mainsys Ο.Ε. είναι, σύμφωνα με το ΓΕΜΗ, οι Θεοδ. Κανακάρης, Φώτ. Θυμωδέας και Γεώργ. Πλαβούκος. Τα πιο πολλά χρήματα, πάνω από μισό εκατομμύριο, αφορούσαν την προμήθεια των φορητών συσκευών με αισθητήρα θερμομέτρησης ιατρικού τύπου. Ο ανάδοχος αναλάμβανε, όμως, και την ανάπτυξη «κεντρικού λογισμικού καταγραφής και διαχείρισης συμβάντων» που καταγράφονται από τις ΚΟΜΥ, τις τηλεφωνικές κλήσεις κ.ά. Ωστόσο, αυτές οι υπηρεσίες παρέχονταν ήδη από την ΗΔΙΚΑ. «Έτσι», σημειώνει το δημοσίευμα, «προέκυψαν η διπλή καταγραφή και, τελικά, το χάος στην αποτύπωση της πραγματικής εικόνας της πανδημίας στη χώρα».