Απαράδεκτα, κακόβουλα και αβάσιμα χαρακτήρισαν σήμερα ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Παναγιώτης Αρκουμανέας και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς τα κυριακάτικα δημοσιεύματα για διπλά αρχεία καταγραφής κρουσμάτων από τον ΕΟΔΥ και για ενημέρωση της επιτροπής των επιδημιολόγων είτε με πλασματικά, είτε με ετεροχρονισμένα στοιχεία για τη διασπορά της πανδημίας.

Βέβαια, την ίδια ώρα κι ύστερα από σφοδρές αντιδράσεις σύσσωμης της αντιπολίτευσης η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών της Αθήνας διέταξε τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης προκειμένου να διακριβωθεί η βασιμότητα των καταγγελιών.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί πως μια ημέρα πριν από τα δημοσιεύματα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξή του σε ραδιοφωνικό σταθμό της Θεσσαλονίκης Status fm δήλωσε πως «έπρεπε η Θεσσαλονίκη να είχε κλείσει μία εβδομάδα νωρίτερα, αλλά δεν υπήρχαν σχετικά στοιχεία που να δείχνουν προς αυτή την κατεύθυνση».

Και συνέχισε: «Προφανώς εκ των υστέρων μπορεί κανείς να πει ότι θα έπρεπε να είχαμε παρέμβει στη Θεσσαλονίκη, στη βόρειο Ελλάδα, ενδεχομένως μια εβδομάδα νωρίτερα».

Δήλωσε επίσης ότι είναι ανοιχτός σε οποιαδήποτε καλόπιστη κριτική και τόνισε ότι «δεν ήταν πολλές οι φωνές και στην πόλη που ζητούσαν ένα lockdown νωρίτερα». Εκτός όμως από τις «φωνές της Θεσσαλονίκης» -είτε ο πρωθυπουργός εννοούσε την Τοπική Αυτοδιοίκηση είτε το σύστημα του ΕΣΥ στη βόρειο Ελλάδα- επανέλαβε ότι δεν υπήρχε «κάποια τέτοια εισήγηση από την επιτροπή των λοιμωξιολόγων».

«Από τη στιγμή που πήραμε τα δεδομένα στη διαθεσή μας κινηθήκαμε πολύ γρήγορα» είπε ο κ. Μητσοτάκης, επιβεβαιώνοντας εμμέσως πλην σαφώς ότι όντως υπάρχει ζήτημα με τα «δεδομένα».