Παρά το γεγονός πως τόσο η κυβέρνηση, όσο και ο ΕΟΔΥ, διέψευσαν την ύπαρξη δύο παράλληλων συστημάτων καταγραφής των κρουσμάτων κορονοϊού, σύμφωνα με έγγραφα που φέρνει στο φως η Εφημερίδα των Συντακτών, αλλά και με δηλώσεις ιατρών, η ύπαρξη δύο συστημάτων αποτελεί πραγματικότητα.

Πιο συγκεκριμένα, ενώ, εκ μέρους της κυβέρνησης, οι Στέλιος Πέτσας και Νίκος Χαρδαλιάς, έκαναν λόγο για«πλασματικά»  και«φανταστικά» στοιχεία , και παράλληλα, ο ΕΟΔΥ σημείωνε πως «κάποιοι, είτε σκοπίμως είτε από άγνοια, μπερδεύουν τα ευφάνταστα σενάριά τους με την αναγκαία επιδημιολογική επαλήθευση στοιχείων», σύμφωνα με τα έγγραφα που δημοσιεύονται, υπάρχουν δύο διαφορετικά συστήματα καταγραφής: Ένα του ΕΟΔΥ και ένα της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Κοινωνικής Ασφάλισης (ΗΔΙΚΑ).

Από την πρώτη φωτογραφία, γίνονται λοιπόν ορατές οι οδηγίες που εστάλησαν στις 3 Απριλίου προς τα εργαστήρια για την ενημέρωση των κρουσμάτων, ενώ η δεύτερη φωτογραφία, δείχνει το σύστημα καταγραφής της ΗΔΙΚΑ.

Παρά όμως το γεγονός πως στην παραπάνω επιστολή, ο ΕΟΔΥ αναφέρει πως «τα εργαστήρια θα πρέπει να αποστέλλουν στον ΕΟΔΥ τα αποτελέσματα των δειγμάτων που εξετάζουν στο πλαίσιο της εργαστηριακής επιτήρησης της νόσου, χρησιμοποιώντας το ειδικό τυποποιημένο αρχείο excel το οποίο θα αποστέλλεται στην ηλεκτρονική διεύθυνση labcovid@eody.gr», με νέα του επιστολή, η οποία εμφανίζεται στην παρακάτω φωτογραφία, 7 μήνες μετά , ξαναζητάει τα στοιχεία των κρουσμάτων, αυτή τη φορά με αναδρομική μορφή, από τον Μάιο έως και τον Οκτώβρη, κάνοντας έκκληση προς τα εργαστήρια, ώστε να τα στείλουν«το συντομότερο δυνατόν»

Οι δύο αυτές ενέργειες από τον ΕΟΔΥ, δημιουργούν διάφορα ερωτήματα, τόσο σχετικά με τους λόγους για τους οποίους, ξαναζήτησε την αποστολή των στοιχείων σε αναδρομική μορφή, τόσους μήνες μετά, όσο και σχετικά με την παράλληλη ύπαρξη δύο συστημάτων καταγραφής. Μάλιστα, οι δηλώσεις της κυρίας Νικολάου αλλά και της Άννας Μαστοράκου στην Εφημερίδα των Συντακτών, επιβεβαιώνουν την ύπαρξη δύο παράλληλων συστημάτων , και διερωτώνται, για τους λόγους που συμβαίνει κάτι τέτοιο.

«Γνωρίζουμε οι εργαστηριακοί γιατροί ότι έχουμε την υποχρέωση να αναφερόμαστε καθημερινά στον ΕΟΔΥ και στην ΗΔΙΚΑ, ταυτόχρονα», λέει στην «Εφ.Συν.» η Χρυσούλα Νικολάου, ομότιμη καθηγήτρια Ιατρικής Βιοπαθολογίας-Ανοσολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Ιατρικής Βιοπαθολογίας-Εργαστηριακής Ιατρικής.

«Από την αρχή της πανδημίας στη χώρα μας, τον Απρίλιο, λειτούργησε μία βάση δεδομένων του ΕΟΔΥ. Στη συνέχεια ξεκίνησε το Μητρώο Covid της ΗΔΙΚΑ. Οι εργαστηριακοί γιατροί είχαν και έχουν ακόμα και σήμερα την υποχρέωση να ενημερώνουν και να αποστέλλουν στοιχεία καθημερινά και προς τις δύο κατευθύνσεις για τους διενεργούμενους εργαστηριακούς ελέγχους για την ανίχνευση του SARS-CoV-2», επιβεβαιώνει η Αννα Μαστοράκου, πυρηνικός ιατρός, πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πατρών. «Οι δύο καταγραφές λειτουργούν εκ παραλλήλου. Δεν γνωρίζουμε πώς τις διαχειρίζονται. Πρόκειται όμως για διπλοεγγραφή. Σε τι εξυπηρετεί;», σημειώνει επίσης, η Αννα Μαστοράκου.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί πως οι καταγγελίες για παράλληλο σύστημα καταγραφής κρουσμάτων από τον ΕΟΔΥ, επέφεραν την παρέμβαση της  προϊσταμένης της Εισαγγελίας Πρωτοδικών, Σωτηρίας Παπαγεωργακοπούλου. Η έρευνα ανατέθηκε στον επικεφαλής της Ποινικής Δίωξης, εισαγγελέα Νίκο Ορνεράκη, ο οποίος αφού μελετήσει τα δημοσιεύματα θα αρχίσει να καλεί μάρτυρες προκειμένου να διασταυρώσει τη βασιμότητα των καταγγελιών.