Έντονες είναι οι αντιδράσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης για τη σημαντική καθυστέρηση στην επιβολή πλαφόν στην τιμή των τεστ, την οποία ανακοίνωσε χθες ο Γενικός Γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή, Παναγιώτης Σταμπουλίδης, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για την πορεία της πανδημίας στη χώρα μας.

Υπενθυμίζεται πως μέχρι σήμερα, και παρά τις αντιδράσεις εδώ και μήνες, η κυβέρνηση απέρριπτε οποιαδήποτε παρέμβαση στην τιμή των τεστ, επικαλούμενη την ελεύθερη αγορά και ισχυριζόμενη πως «όποιος πρέπει να κάνει το τεστ του το κάνουμε», όπως απορρίπτει και τη συνταγογράφηση των τεστ, μια πρόταση που έχει κατατεθεί και από επιστήμονες.

ΣΥΡΙΖΑ: «Εγκληματικά λάθη μηνών»

Το αίτημα για δωρεάν συνταγογράφηση των διαγνωστικών τεστ επαναλαμβάνε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Νάσος Ηλιόπουλος.

«Όταν από την αρχή της πανδημίας ο ΣΥΡΙΖΑ ζητούσε το αυτονόητο, δηλαδή δωρεάν συνταγογράφηση των διαγνωστικών τεστ ήταν ιδεοληπτικός», ενώ υπογραμμίζει ότι «οχτώ μήνες μετά την έναρξη της πανδημίας, αφού έχει βγει εκτός ελέγχου και αφού άφησαν τόσο καιρό τον κόσμο να πληρώνει 100 και 150 ευρώ το τεστ προς όφελος των ιδιωτικών διαγνωστικών κέντρων, η κυβέρνηση θυμήθηκε να βάλει πλαφόν στην τιμή τους, επιβεβαιώνοντας τα εγκληματικά της λάθη τόσους μήνες».

«Μόνη λύση είναι η άμεση πρόσβαση όλων των πολιτών σε τεστ με συνταγογράφησή τους», καταλήγει.

ΚΙΝΑΛ: «Μείζον ηθικό και πολιτικό θέμα»

Από την πλευρά του το Κίνημα Αλλαγής σημειώνει ότι η απόφαση της κυβέρνησης να επιβάλει τώρα διατίμηση στα διαγνωστικά τεστ για τον κορονοϊό συνιστά μείζον πολιτικό και ηθικό ζήτημα.

«Επί 8 μήνες η κυβέρνηση επέτρεπε συνειδητά σε ιδιωτικά εργαστήρια να αισχροκερδούν με την τιμή αλλά και την ποιότητα των τεστ για τον COVID -19. Χρεώνοντας τα ακόμη και 10 φορές πάνω από την τιμή αγοράς», αναφέρει ο ΚΙΝ.ΑΛΛ., που σημειώνει ότι πρόεδρός του, Φώφη Γεννηματά, είχε ζητήσει τη λήψη μέτρων από την αρχή της πανδημίας τον περασμένο Μάρτιο.

«Η κατακραυγή των πολιτών τους αναγκάζει σε διατίμηση. Όχι όμως ακόμη στην απαίτηση πιστοποίησης εργαστηρίων και αντιδραστηρίων. Για να ευνοηθούν ποιοι άραγε;», ρωτά το Κίνημα Αλλαγής, που τονίζει ότι «οι πολίτες υποχρεώθηκαν να πληρώσουν εκατομμύρια ευρώ παραπάνω. Και μάλιστα ορισμένες φορές σε αμφίβολης ποιότητας τεστ. Οι υψηλές χρεώσεις εμπόδισαν πολλούς να κάνουν τεστ, πράγμα που συνέβαλε στην εξάπλωση της πανδημίας».

Καταλογίζει δε στη κυβέρνηση πως ό,τι έκανε το έκανε απολύτως συνειδητά υπέρ των μεγάλων συμφερόντων, εις βάρος των πολλών, καθώς οι υψηλές χρεώσεις εμπόδισαν πολλούς να κάνουν τεστ, πράγμα που συνέβαλε στην εξάπλωση της πανδημίας.

«Δεν περιμένουμε εξηγήσεις. Γιατί ό,τι έκανε η κυβέρνηση ήταν απόλυτα συνειδητό. Υπέρ των μεγάλων συμφερόντων, εις βάρος των πολλών. Αλλά θα κριθεί για αυτό από τον ελληνικό λαό» καταλήγει το ΚΙΝ.ΑΛΛ.