«Πάνω από 25.000 είναι τα ενεργά κρούσματα στη χώρα, ενώ 4.500 ασθενείς νοσηλεύονται σε όλη τη χώρα», τόνισε η Βάνα Παπαευαγγέλου κατά τη σημερινή ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας στη χώρα μας, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι «η μείωση των κρουσμάτων έχει αργότερο ρυθμό από αυτόν που θα επιθυμούσαμε».

Σε ό,τι έχει να κάνει με τις ΜΕΘ, η καθηγήτρια παιδικής λοιμωξιολογίας έκανε λόγο για 88% πληρότητα στην επικράτεια.

Η «ασφυξία» στις ΜΕΘ σε αριθμούς

Την ίδια στιγμή, την δραματική κατάσταση που επικρατεί στις ΜΕΘ για κοροναϊό στα νοσοκομεία της Αττικής, αποτυπώνουν τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα νωρίτερα η ΠΟΕΔΗΝ.

Πιο συγκεκριμένα:

  • Στο ΣΙΣΜΑΝΟΓΛΕΙΟ η ΜΕΘ Covid είναι πλήρης, με 14 ασθενείς σε 14 κλίνες.
  • Κάτι ανάλογο ισχύει και στο ΝΙΜΙΤΣ, με 4 ασθενείς στις 4 κλίνες.
  • Οριακή είναι η κατάσταση στο ΕΛΠΙΣ, με 5 ασθενείς στις 6 κλίνες.
  • Στο ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ νοσηλεύονται 7 ασθενείς στις 11 κλίνες, καθώς υπήρξαν αρκετές απώλειες τις τελευταίες ώρες
  • Στο ΣΩΤΗΡΙΑ νοσηλεύονται 71 ασθενείς στις 79 κλίνες.
  • Στον ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟ 29 ασθενείς στις 32 κλίνες. Υπάρχει ακόμη μια μαφ 12 κλινών, όπου νοσηλεύεται μόνος ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος.
  • Στο ΑΣΚΛΗΠΙΕΙΟ, 8 Ασθενείς νοσηλεύονται στις 12 κλίνες, καθώς σημειώθηκαν επίσης αρκετοί θάνατοι στο εν λόγω νοσοκομείο τις τελευταίες ώρες.
  • Στο ΑΤΤΙΚΟ νοσηλεύονται 23 ασθενείς στις 23 κλίνες. Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ ετοιμάζεται η μετατροπή της καρδιοχειρουργικής μονάδας σε ΜΕΘ κοροναϊου 8 κλινών.
  • Στο ΘΡΙΑΣΙΟ νοσηλεύονται 8 ασθενείς στις 8 κλίνες, ενώ ετοιμάζεται νέα ΜΕΘ  4 κλινών χωρίς όμως τον απαραίτητο εξοπλισμό και ελλιπές προσωπικό, σύμφωνα πάντα με την ΠΟΕΔΗΝ.

Στο μεταξύ και κατά την Ομοσπονδία, η κατάσταση στο νοσοκομείο της Δράμας είναι δραματική και εκτός ελέγχου.

Τονίζεται συγκεκριμένα ότι «η ανάπτυξη των κλινικών κορωναϊού γίνεται χωρίς κανένα σχεδιασμό με αποτέλεσμα να υπάρχει διασπορά του ιού. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε όλους τους ορόφους του νοσοκομείου ισόγειο, πρώτο, δεύτερο συνυπάρχουν κλινικές κορωναϊού με άλλες κλινικές ή υπηρεσίες του νοσοκομείου. Χρησιμοποιούν ίδιους διαδρόμους, ίδια ασανσέρ,

σε πολλές περιπτώσεις ίδια είσοδο. Μάλιστα στο δεύτερο οι ασθενείς που καταλήγουν περνάνε μέσα από τις διοικητικές υπηρεσίες. Νοσηλεύονται 136 ασθενείς με κορωναϊό στις 140 κλίνες που είναι ανεπτυγμένες».

«Νοσούν 105 συνάδελφοι. Για να καλύψουν τις βάρδιες επιστρέφουν στη δουλειά τους υπαλλήλους σε 15 ημέρες αν και ακόμη έχουν συμπτώματα.
Δύο συνάδελφοι μια νοσηλεύτρια και ένας διοικητικός νοσηλεύονται διασωληνωμένοι στη ΜΕΘ του νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης. Επίσης ένας τραυματιοφορέας και μία νοσηλεύτρια σε κλινικές με σοβαρά συμπτώματα».

Ποιες είναι οι 18 περιοχές που βρίσκονται στο «κόκκινο»

Από τη μεριά του, ο Νίκος Χαρδαλιάς κατά τη σημερινή ενημέρωση έκανε αναφορά στην κυβερνητική απόφαση για παράταση του Lockdown, σημειώνοντας επίσης τις 18 Περιφέρειες της χώρας οι οποίες βρίσκονται «στα κόκκινα», όσον αφορά το επιδημιολογικό φορτίο.

Συγκεκριμένα, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων μίλησε για: την Πέλλα, τη Δράμα, τη Θεσσαλονίκη, τα Γρεβενά, τη Φλώρινα, την Πιερία, την Ημαθία, τις Σέρρες, τη Λάρισα, το Κιλκίς, τη Χαλκιδική, τη Μαγνησία, την Ξάνθη, την Καρδίτσα, τον Έβρο, την Καβάλα, τη Ροδόπη και τα Τρίκαλα.