Περιγράφοντας την εκτός ελέγχου κατάσταση στο σύστημα υγείας, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ επεσήμανε την έλλειψη επαφής της κυβέρνησης με την πραγματικότητα, τις λαθροχειρίες και τα επικοινωνιακά της παιχνίδια. 

Ο Αλέξης Τσίπρας παρουσίασε την πρόταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την στήριξη της δημόσιας υγείας και την ενίσχυση του ΕΣΥ, καθώς και τις τροπολογίες που καταθέτει ο ΣΥΡΙΖΑ για το Δώρο Χριστουγέννων και το Εισόδημα Έκτακτης Ανάγκης.

«Η αίσθηση που δίνετε ως κυβέρνηση είναι ότι έχετε πάθει vertigo, έχετε απώλεια επαφής με την πραγματικότητα», σημείωσε απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και πρόσθεσε: «Δε ζητάμε να γίνετε ο Άη Γιώργης, ούτε να κάνετε κάτι υπεράνθρωπο, γιατί πρόκειται για μια παγκόσμια δυσκολία… Μη σκοτώνετε όμως την κοινή λογική… με αυτά που λένε κορυφαίοι υπουργοί σας μοιάζουν σα να απευθύνονται σε κρετίνους… αντί να αναλαμβάνουν έστω ένα μέρος της πολιτικής ευθύνης, μέλη της κυβέρνησής σας πανηγυρίζουν», τόνισε ο κ. Τσίπρας, φωτογραφίζοντας πρόσφατη τηλεοπτική εμφάνιση του υπουργού Ανάπτυξης.about:blank

Αναφέρθηκε ωστόσο συγκεκριμένα στον κ. Γεραπετρίτη, υπουργό πολύ κοντά στο μέγαρο Μαξίμου, όπως σημείωσε και πέταξε το γάντι στον πρωθυπουργό, ρωτώντας τον αν συμφωνεί με τις δηλώσεις των υπουργών του κι αν τους καλύπτει.

Αναφερόμενος στα επικοινωνιακά παιχνίδια της κυβέρνησης, ο κ. Τσίπρας τόνισε: «Ανακοινώσατε χθες ξαφνικά μια μεγάλη – κορυφαία θα έλεγα – παρέμβαση μέσα στις ΜΕΘ. Δεν είχατε φέρει πριν από ένα μήνα τροπολογία για 200 και στη συνέχεια προσθέσατε άλλους 100 επικουρικούς, σύνολο 300 εντατικολόγους στις ΜΕΘ;  Άρα η τυμπανοκρουσία η χθεσινή ποιους αφορά; Επιπλέον 10 -15 γιατρούς; Όλα για την επικοινωνία, τίποτα για την ουσία», συμπλήρωσε. Πέρα από τους εντατικολόγους επικουρικούς ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναρωτήθηκε: «Με τους άλλους γιατρούς τι θα γίνει; Με αυτούς που έρχονται καθημερινά σε επαφή με περιστατικά covid; Στα ΤΕΠ είναι ο μεγάλος κίνδυνος, στην υποδοχή των ύποπτων κρουσμάτων. Αυτοί δεν πρέπει να μονιμοποιηθούν; Δημιουργείτε σύστημα υγείας δύο ταχυτήτων. Το ίδιο ισχύει και με τους ιδιώτες γιατρούς που φέρνετε στο δημόσιο σύστημα υγείας. Κι εδώ δημιουργείτε γιατρούς δύο ταχυτήτων. Αντί να λύνετε προβλήματα, προκαλείτε νέα και επιδεινώνετε τα υπάρχοντα. Οι παρεμβάσεις που κάνετε είναι μόνο για το θεαθήναι, για την επικοινωνία, για να γράψουν τα σάιτ και τα ΜΜΕ που έχουν αδρά επιδοτηθεί από την λίστα Πέτσα».

«Όλα τα κόμματα καταθέτουν προτάσεις, στα οποία αντιδράτε υποτιμητικά. Δεν επιδείξαμε την ανευθυνότητα που δείξατε εσείς που με 30 νεκρούς από απλή γρίπη, ήρθατε εδώ και μας κουνάγατε το δάχτυλο. 100 νεκρούς την ημέρα έχουμε» ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και ζήτησε να ενταχθούν στα βαρέα και ανθυγιεινά τα επαγγέλματα των υγεινομικών. «Με τα βαρέα και ανθυγιεινά των νοσηλευτών τι θα γίνει; Θα υπάρξουν μόνιμες προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτών; Αυξήσεις ουσιαστικές στο μισθολόγιο θα υπάρξουν;» ρώτησε τον πρωθυπουργό, επισημαίνοντας πως η συγκεκριμένη συγκυρία αποτελεί ευκαιρία για να αντιμετωπιστούν αυτά τα ελλείμματα. «Γιατί τώρα δεν υπάρχει τρόικα. Υπάρχει το μαξιλάρι ρευστότητας, φτηνός δανεισμός από την ΕΚΤ και το Ταμείο Ανάκαμψης» εξήγησε. «Έχετε τη δυνατότητα να δαπανήσετε και παρά το γεγονός ότι υπάρχει αυτή η δυνατότητα, εσείς κάνετε επικοινωνιακά παιχνιδάκια» κατηγόρησε την κυβέρνηση, καυτηριάζοντας τις λιγότερες δαπάνες που προβλέπονται στον κρατικό προϋπολογισμό για την υγεία κατά 600 εκατ. ευρώ. 

«Λένε τα παπαγαλάκια τα δημοσιογραφικά και τιτιβίζουν και πολλοί σε αυτή την αίθουσα “τι κάνατε εσείς”. Εμείς σε συνθήκες σκληρής επιτήρησης, κάναμε 19.500 προσλήψεις μόνιμων και έκτακτων στο ΕΣΥ. Αυξήσαμε τις κλίνες ΜΕΘ κατά 120 χωρίς να υπάρχει πανδημία. Εσείς ούτε μία κλίνη δεν οικοδομήσατε σε ΜΕΘ μέχρι να ξεκινήσει η πανδημία. Και τώρα παίζετε με τους αριθμούς. Αλλά το θέμα είναι πως όσες κλίνες και αν υπάρξουν, αν δεν στελεχωθούν με γιατρούς δεν μπορούν να λειτουργήσουν».

«Το μισθολόγιο των γιατρών είναι κρίσιμο» είπε εξ άλλου, ενώ μίλησε για σειρά «λαθροχειριών», όπως η συμπερίληψη των ασφαλιστικών εισφορών του ΕΟΠΥΥ για τις αναστολές συμβάσεων στις δαπάνες για την υγείας, καθώς «η χώρα μας είναι προτελευταία σε αυτές μετά την έναρξη της πανδημίας.

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στην κατάθεση τροπολογιών από την Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, για την ενίσχυση των κοινωνικά αδύναμων ομάδων του πληθυσμού. Αφορούν στην καταβολή στο ακέραιο του δώρου των Χριστουγέννων, στην καταβολή εντός του Δεκεμβρίου του εισοδήματος έκτακτης ανάγκης και τη δωρεάν επανασύνδεση, παροχή και την απαγόρευση διακοπής ηλεκτρικού ρεύματος, ύδατος, φυσικού αερίου και υπηρεσιών τηλεφωνίας και σύνδεσης στο διαδίκτυο «ειδικά σε πληθυσμιακές ομάδες πληττόμενες από την πανδημία». Ανακοίνωσε ακόμη την κατάθεση τροπολογίας που αφορά στη στήριξη πολιτών με αναπηρία.