Έκθετη η κυβέρνηση με την καθυστερημένη ενοικίαση κρεβατιών. Πρόκληση η απάντηση των ιδιωτικών κλινικαρχών ότι δεν έχουν προσωπικό για ασθενείς με κορωνοϊό

Τα καθυστερημένα αντανακλαστικά της κυβέρνησης που κατόπιν εορτής ανακοίνωσε ότι «επιτάσσει», νοικιάζει δυο ιδιωτικές κλινικές στη Θεσσαλονίκη, αποκαλύπτουν τώρα και την  ένδεια στον σχεδιασμό του υπουργείου Υγείας όλο αυτό το διάστημα. Οι δυο κλινικές στις οποίες έγινε αναγκαστική δέσμευση για 15 ημέρες, είναι η ΓΕΝΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ ΛΥΣΙΜΑΧΟΣ ΓΡΗΓ. ΣΑΡΑΦΙΑΝΟΣ Α.Ε. και η ΕUROMEDICA ΓΕΝΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ.

Ο διοικητής της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας, στην οποία ανήκουν γεωγραφικά οι δεσμευόμενες ιδιωτικές κλινικές αναλαμβάνει τη διοικητική διαχείριση όλων των κλινών, χώρων και εγκαταστάσεων, τη διοικητική εποπτεία του προσωπικού που αναγκαστικά διαθέτει πλέον τις υπηρεσίες του για δημόσιο σκοπό, τη διαχείριση της εισαγωγής ασθενών στις κλινικές από άλλα δημόσια νοσοκομεία ή αναγκαστικά δεσμευμένα ιδιωτικά θεραπευτήρια και νοσοκομεία, τη μετακίνηση ήδη νοσηλευόμενων ασθενών και συντονίζει την εν γένει εποπτεία του εύρυθμου τρόπου λειτουργίας των αναγκαστικά δεσμευόμενων κλινικών.

Αντιδρούν ακόμα οι ιδιωτικές κλινικές

Οι ιδιωτικές κλινικές συνεχίζουν ακόμα και αυτή τη στιγμή να αντιδρούν με τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ένωσης Ιδιωτικών Κλινικών, Γρηγόρη Σαραφιανό, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ και του OPEN να υποστηρίζει ότι: «δεν μπορούμε να νοσηλεύσουμε ασθενείς με κορωνοϊό».
Υποστήριξε, μάλιστα, ότι  δεν έχουν το κατάλληλο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό ακόμα και κατάλληλες υποδομές, λέγοντας ότι δεν είχαν προετοιμαστεί γιατί υποτίμησαν την εξέλιξη της πανδημίας.
 

Δεν είναι επίταξη είναι ενοικίαση

Να σημειωθεί ότι εντέχνως το υπουργείο Υγείας χρησιμοποιεί τον όρο «επίταξη» των ιδιωτικών κλινικών ενώ πρόκειται για ενοικίαση. Όπως αναφέρεται στην απόφαση «η δαπάνη που θα προκληθεί από την καταβολή αποζημίωσης για την αναγκαστική δέσμευση από το Δημόσιο των ανωτέρω κλινικών -το ύψος της οποίας θα εξαρτηθεί από πραγματικά περιστατικά (αριθμός και βαρύτητα κρουσμάτων), τη διάρκεια τη πανδημίας και τις έκτακτες ανάγκες που θα προκύψουν- θα καθοριστεί με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Υγείας», με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι θα είναι πάνω από 1.600 ευρώ την ημέρα για κάθε κρεβάτι.

 Έντονη ήταν η αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ για την ολιγωρία της κυβέρνησης. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Νάσος Ηλιόπουλος: «

«Από την πρώτη στιγμή οΣΥΡΙΖΑ καλεί την κυβέρνηση να επιτάξει τις ιδιωτικές ΜΕΘ και να γίνεται κεντρική διαχείριση από το ΕΣΥ.

Έπρεπε να φτάσουμε στην πλήρη απώλεια ελέγχου της πανδημίας και στο σημείο σχεδόν κατάρρευσης του ΕΣΥ στη Θεσσαλονίκη για να θυμηθεί να δείξει πυγμή απέναντι στους κλινικάρχες, ενώ μέχρι σήμερα όλη η πολιτική της περιστρεφόταν γύρω από την προστασία των συμφερόντων του».