Πρόταση για αναστολή της τελωνειακής ένωσης από την Αυστρία, την ώρα που ο Ερντογάν αγνοεί όλες τις προειδοποιήσεις.

Στο Συμβούλιο Εξωτερικών της Ε.Ε., που θα γίνει σήμερα με τηλεδιάσκεψη, θα συζητηθεί εκ νέου το θέμα της Τουρκίας, υπό το πρίσμα και των νέων προκλήσεων της κυβέρνησης Ερντογάν στην Κύπρο με την επίσκεψη του Τούρκου προέδρου στα Κατεχόμενα και το άνοιγμα της Αμμοχώστου. Και οι τελευταίες κινήσεις της Αγκυρας δείχνουν ότι δεν είναι στα σχέδιά της η αποκλιμάκωση, ώστε να αρχίσουν συνομιλίες, ούτε για το ζήτημα των θαλάσσιων ζωνών ούτε και για το Κυπριακό.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Ν. Χριστοδουλίδης είχε ενημερώσει τις προηγούμενες ημέρες τους Ευρωπαίους ομολόγους του και τον ύπατο εκπρόσωπο Εξωτερικών της Ε.Ε., Ζ. Μπορέλ, για τις συνέπειες της πολιτικής των δύο κρατών που προωθεί ανοιχτά πλέον η Αγκυρα. Η Ε.Ε. αποδοκίμασε την επίσκεψη του Τ. Ερντογάν, ωστόσο η αποδοκιμασία δεν είναι αρκετή για να φρενάρει τα τουρκικά σχέδια για «κυριαρχική ισότητα» της τουρκοκυπριακής πλευράς με την Κυπριακή Δημοκρατία.

Το θέμα της Τουρκίας πρόκειται να τεθεί και από τον υπουργό Εξωτερικών της Αυστρίας Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ με πρόταση αναστολής της τελωνειακής ένωσης και των ενταξιακών συνομιλιών, οι οποίες είναι ουσιαστικά παγωμένες. Ενημέρωση για την εξέλιξη των πραγμάτων στην Ανατολική Μεσόγειο θα κάνει και ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Ν. Δένδιας, καθώς οι έρευνες του «Ορούτς Ρέις» συνεχίζονται στην ελληνική υφαλοκρηπίδα. Στη συζήτηση αναμένεται να φανεί πώς διαμορφώνονται οι ισορροπίες εν όψει του επόμενου Συμβουλίου Εξωτερικών τον Δεκέμβριο που θα προετοιμάσει το συμβούλιο κορυφής (10-11) για τις σχέσεις Ε.Ε.-Τουρκίας.

Οι δίαυλοι επικοινωνίας του Βερολίνου με την Αγκυρα έχουν καταστεί αναποτελεσματικοί, καθώς ο πρόεδρος της Τουρκίας δείχνει να μη δίνει καμία σημασία στις προειδοποιήσεις της Ε.Ε. Σύμφωνα με το Anadolu, μιλώντας στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου το βράδυ της Τρίτης τόνισε ότι «σηκώνουμε τα μανίκια για να χτίσουμε ένα νέο μέλλον (για τους Τουρκοκύπριους) αφήνοντας στην άκρη συζητήσεις και διαπραγματεύσεις που δεν έχουν νόημα».

Την ίδια άποψη εξέφρασε και ο νέος ηγέτης των Τουρκοκυπρίων Ε. Τατάρ στη συνάντηση που είχε με τον πρέσβη της Γερμανίας στην Κύπρο Γ. Κρεμπ, ζητώντας από το Βερολίνο να συμβάλει στην άρση των περιορισμών, με προτεραιότητα την επανέναρξη των πτήσεων προς τα Κατεχόμενα. Διπλωματικές πηγές από την Κύπρο αναφέρουν ότι το επόμενο διάστημα ο Ε. Τατάρ με τη βοήθεια της Αγκυρας θα επιδιώξει δηλώσεις αναγνώρισης, δημιουργώντας άλλον ένα μοχλό πίεσης προς τον γ.γ. του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες. Σε αυτό το πλαίσιο εκτιμάται ότι κινείται η πρόσκληση του Αζέρου προέδρου Ι. Αλίεφ προς τον Ε. Τατάρ να επισκεφθεί το Αζερμπαϊτζάν, ενώ σύμφωνα με τα τουρκικά μέσα γίνονται συζητήσεις και με άλλες χώρες με τις οποίες η Τουρκία έχει στενές σχέσεις στη Μ. Ανατολή και τη ΝΑ Ασία.

Στο σημερινό Συμβούλιο θα συζητηθούν οι σχέσεις Ε.Ε.-ΗΠΑ μετά την εκλογή Μπάιντεν καθώς και οι εξελίξεις στο Αφγανιστάν, τη Λευκορωσία, την Αιθιοπία και το Ναγκόρνο Καραμπάχ. Συζήτηση θα γίνει και για το Παλαιστινιακό με τον Παλαιστίνιο υπουργό Εξωτερικών Ριάντ Αλ Μάλικι.

*Του Μπάμπη Αγρολάμπου