Ένα συγκλονιστικό βίντεο κάνει τον γύρο του διαδικτύου.

Ένα βίντεο κυκλοφορεί τις τελευταίες ώρες, στο διαδίκτυο, από μια υπέροχη στιγμή της Marta C. González, μιας πρώην πρίμα μπαλαρίνας, η οποία αναγνώρισε τη Λίμνη των Κύκνων του Τσαϊκόφσκι.

Η μπαλαρίνα, ισπανικής καταγωγής, υπέφερε από αλτσχάιμερ και είχε καθηλωθεί σε καροτσάκι. Αλλά η δύναμη της μουσικής ξεκλείδωσε τη μνήμη της και την επανέφερε στα υπέροχα χρόνια του κλασικού μπαλέτου.

https://twitter.com/i/status/1325534489167208449

Η μουσική του Τσαϊκόφσκι παίζει στα ακουστικά της και τότε η διάσημη μπαλαρίνα κάνει μια κίνηση αναγνώρισης, αν και η λύπη ζωγραφίζεται στο πρόσωπό της. Μέσα σε λίγα λεπτά, τα χέρια της ενστικτωδώς ζωντανεύουν τις υπέροχες κινήσεις που έκανε στη σκηνή, το 1967. Και στο κρεσέντο της μουσικής, η González χάνεται εντελώς μέσα στην περφόρμανς, οι κινήσεις και οι εκφράσεις του προσώπου της καθρεφτίζουν τον κορυφαίο ρόλο που είχε χορέψει πριν από πολλές δεκαετίες.

Ολοκληρώνοντας την περφόρμανς της δέχτηκε χειροκροτήματα από όσους βρίσκονταν εκείνη τη στιγμή στον οίκο ευγηρίας στη Βαλένθια της Ισπανίας. Ένιωσε, όπως εξομολογήθηκε στους εργαζόμενους του ιδρύματος, συναισθηματικά φορτισμένη. Ακούγεται στο τέλος να λέει «πρέπει να πάρουμε πουέντ», παπούτσια κλασικού χορού.

Αυτό το βίντεο, στο οποίο παρεμβάλλονται σκηνές από την πρωτότυπη περφόρμανς της González , όταν χόρεψε τη Λίμνη των Κύκνων, τη δεκαετία του 1970, γράφηκε πέρυσι και μοίρασε ο ισπανικός οργανισμός Asociacion Musica para Despertar, που χρησιμοποιεί τη μουσική ως θεραπευτική μέθοδο για ασθενείς με άνοια, έχοντας ως στόχο, ανάμεσα σε άλλα, να ενισχύσει τη διάθεση και τη μνήμη τους. Τώρα βγήκε ξανά στην επιφάνεια και κυκλοφόρησε στα social media, σε όλο τον κόσμο. Στον λογαριασμό της το σχολίασε και η χορογράφος και διευθύντρια θεάτρου, Arlene Phillips.

«Μου ράγισε την καρδιά σήμερα το πρωί. H μνήμη τρεμοπαίζει, λύπη για όσους ζουν ή έχουν κάποιον με αλτσχάιμερ. Στηρίξτε @alzheimerssoc and @AlzResearchUK. Αν η μουσική και ο χορός μπορούν να επαναφέρουν τη μνήμη, πόσο σπουδαίο», έγραψε σε ένα tweet. Η Marta C. González έφυγε από τη ζωή, αλλά η ομορφιά της τέχνης της παραμένει ζωντανή.