Σε «ελεύθερη πτώση» το κυβερνών κόμμα στην Πολωνία μετά την απαγόρευση των αμβλώσεων, όπως δείχνει νέα δημοσκόπηση – Κατέγραψε πτώση 10 μονάδων μέσα σε 10 ημέρες

Απώλεια 10 ποσοστιαίων μονάδων καταγράφει στις δημοσκοπήσεις το κυβερνών υπερσυντηρητικό Κόμμα Δικαίου και Δικαιοσύνης (PiS), έπειτα από την σχεδόν καθολική απαγόρευση των αμβλώσεων στην Πολωνία, η οποία προκάλεσε κύμα μαζικών διαδηλώσεων σε ολόκληρη τη χώρα και επί σειρά ημερών.

Το κυβερνών κόμμα, που κυβερνά την Πολωνία από το 2015, εξασφαλίζει πλέον την υποστήριξη του 30,9%, έναντι 40,5% πριν από δέκα ημέρες, σύμφωνα με δημοσκόπηση της εφημερίδας Dziennik Gazeta Prawna και του ραδιοφωνικού δικτύου RMF FM.

Η φιλελεύθερη αντιπολίτευση του Συνασπισμού των Πολιτών εξασφαλίζει το 25,3% της πρόθεσης ψήφου, έναντι 23,3% σε δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε στις 18 και 19 Οκτωβρίου.

Τρίτο έρχεται το κίνημα Πολωνία 2050 που εξασφαλίζει την υποστήριξη του 14,7%, έναντι 9,3% κατά την προηγούμενη δημοσκόπηση.

Η πολωνική αριστερά διατηρεί τη σταθερή υποστήριξη του 6%, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε στις 31 Οκτωβρίου.

Σύμφωνα με άλλη δημοσκόπηση, της εφημερίδας Rzeczpospolita, περισσότερο από το 70% των Πολωνών επιθυμούν την αποχώρηση του ηγέτη του PiS Γιάροσλαβ Κατσίνσκι.

Ο Γιάροσλαβ Κατσίνσκι, αντιπρόεδρος της κυβέρνησης υπεύθυνος για την ασφάλεια, θεωρείται ότι είναι ο ισχυρός άνδρας της Πολωνίας πίσω από κάθε σημαντική απόφαση.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, βρίσκεται πίσω από την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της 22ας Οκτωβρίου που απαγόρευσε την άμβλωση και σε περίπτωση δυσπλασίας του εμβρύου, κρίνοντας ότι έτσι επιτάσσει το Σύνταγμα.

Αψηφώντας τις απειλές ομάδων της άκρας δεξιάς, εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν μετά την απόφαση του δικαστηρίου σε ολόκληρη την Πολωνία, εκ των οποίων 100.000 την Παρασκευή στην Βαρσοβία.

Νέες διαδηλώσεις οργανώνονται σήμερα και τις προσεχείς ημέρες.

Λιγότερες από 2.000 νόμιμες αμβλώσεις πραγματοποιούνται ετησίως στην Πολωνία. Οι φεμινιστικές οργανώσεις υπολογίζουν σε 200.000 τις παράνομες αμβλώσεις ή τις αμβλώσεις που πραγματοποιούνται στο εξωτερικό.

Οταν η απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου θα δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, οι αμβλώσεις στην Πολωνία θα επιτρέπονται μόνο σε περιπτώσεις βιασμού, αιμομιξίας και κινδύνου για τη ζωή της μητέρας.