Ενδεικτικές της κατάστασης που επικράτησε στη Σάμο είναι οι δηλώσεις κατοίκων του νησιού, με τους οποίους μίλησε ο Ευάγγελος Θεοδώρου για το tvxs.gr . Πιο συγκεκριμένα, επρόκειτο για τους Ιάσονα Βυτινιώτη, Σωτήρη Τζιορτζόγλου και Έφη Γιαννοπούλου, φοιτητές στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου.

 «Ξαφνικά ένιωσα μια ισχυρή δόνηση. Τα κάδρα πήγαιναν δεξιά και αριστερά, η οθόνη μου έπεσε από το γραφείο», δηλώνει ο Σωτήρης, ο οποίος κατοικεί στο Καρλόβασι, σε κεντρική τοποθεσία. Συνεχίζει, αναφέροντας  πως «απέναντι, στα δέκα μέτρα δίπλα από το σπίτι μου έπεσε μια σκεπή από ένα κτίριο που χτύπησε μια γιαγιά, αλλά πάλι καλά πρόλαβαν και την φρόντισαν οι κάτοικοι» .

Αντίστοιχες είναι και οι δηλώσεις του Ιάσονα,  ο οποίος, όπως και η Έφη, διαμένει σε μια από τις γειτονίες με το μεγαλύτερο υψόμετρο στο Καρλόβασι. Πιο χαρακτηριστικά δηλώνει: «Εκείνη την στιγμή, απλά αρχίζουν να κουνιούνται όλα. Εγώ μένω πολύ ψηλά στο Βουνό στο Καρλόβασι. Κάτω όμως στο κέντρο στο Καρλόβασι, έχει πέσει μια εκκλησία και μόλις κοίταξα από το μπαλκόνι μου, είδα απλά καπνούς, γκρεμισμένα σπίτια και πάρα πολύ σκόνη». Ο ίδιος, περιγράφει την κατάσταση «πανικού» που επικρατεί στη Σάμο, αναφέροντας χαρακτηριστικά πως «ακούγονται  όλη την ώρα σειρήνες από περιπολικά και ασθενοφόρα, ενώ «ελικόπτερα πετούν παντού στο νησί».

Για κατάσταση πανικού βέβαια, κάνει λόγο και η Έφη, η οποία περιγράφοντας τα όσα έζησε κατά τη διάρκεια του σεισμού και των όσων ακολούθησαν, δηλώνει:  «Πανικοβλήθηκα στην αρχή, αλλά είμαι τυχερή επειδή έμενα ψηλά, αλλά είδα τι γινόταν κάτω. Ευτυχώς που το σπίτι ήταν γερό, όπως και γενικότερα τα περισσότερα στο σημείο που μένω».