Την σύζυγό Τραμπ ανέβασε στο βήμα το επιτελείο του ενισχύοντας την ρητορική υποβάθμισης της πανδημίας, απέναντι στην συγκρατημένη καμπάνια του Μπάιντεν.

Ουποψήφιος των Δημοκρατικών για την προεδρία Τζο Μπάιντεν έχει κάνει πολύ λιγότερες δημόσιες εμφανίσεις από τον Ρεπουμπλικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ. Από χτες ωστόσο, εγκατέλειψε ξανά την βάση του στο Ουίλμινγκτον του Ντέλαγουερ και είναι πλέον και αυτός στο δρόμο, από Πολιτεία σε Πολιτεία, καθώς πλησιάζει η ώρα των εκλογών, την επόμενη Τρίτη. Η επικοινωνιακή τακτική του, να δώσει το καλό παράδειγμα για την πανδημία, έρχεται πλέον δεύτερη καθώς πρέπει να κερδηθούν οι κρίσιμες Πολιτείες που θα του εξασφαλίσουν την πορεία προς τον Λευκό Οίκο.

Μιλώντας χτες από την Τάμπα της Φλόριντα στους οπαδούς των Δημοκρατικών, κατηγόρησε τον Τραμπ ότι οργάνωσε μία εκδήλωση «υπερμετάδοσης» του κορονοϊού αρνούμενος να εφαρμόσει τα απαραίτητα μέτρα. «Δεν είναι πολιτική θέση, είναι πατριωτικό καθήκον!» είπε στους συγκεντρωμένους (σε ανοιχτό χώρο και μέσα στα αυτοκίνητά τους) υπό βροχή. Στο ίδιο μοτίβο, με συγκεντρώσεις σε drive-in, θα γίνουν και σήμερα εκδηλώσεις σε Άιοβα και Μινεσότα, αλλά και μία ομιλία στο Μιλγουόκι του Ουισκόνσιν.

Ο Τραμπ από την άλλη, οργανώνει μεγάλες συγκεντρώσεις χωρίς να επιβάλλεται στην πράξη οι συγκεντρωμένοι να φορούν μάσκες ή να τηρούν αποστάσεις, επιδεικνύοντας μία εικόνα «ισχύος» απέναντι στην πανδημία. Σε μικρή απόσταση από τον χώρο που μίλησε ο αντίπαλός του, ο Ρεπουμπικανός πρόεδερος είπε μεταξύ άλλων στους συγκεντρωμένους ότι ότι ακόμα κι αν μολυνθούν, πολύ γρήγορα θα «νιώσουν καλύτερα». 

Ένας «άσος» που βγήκε από το μανίκι του Τραμπ ήταν η απρόσμενη παρουσία και ακόμη πιο απρόσμενη παρέμβαση της συζύγου του, Μελάνια, που όπως φαίνεται από όσα είπε στους συγκεντρωμένους, μίλησε σαν να ήταν ο ίδιος ο σύζυγός της. Μεταξύ άλλων υποστήριξε ότι ο Τραμπ έχει ως προτεραιότητα την υγειονομική περίθαλψη για κάθε πολίτη και δεν θα σταματήσει αν δεν το πετύχει, ενώ υπονόησε και αυτή ότι οι ρυθμιστικές αρχές που ζητούν εκτεταμένους ελέγχους για τα υπό ανάπτυξη εμβόλια για τον κορωνοϊό είναι κομματικά υποκινούμενες. Σήμερα ο Τραμπ θα κάνει τουλάχιστον τρεις ακόμη συγκεντρώσεις, σε Μίσιγκαν, Ουισκόνσιν, Μινεσότα.

Την ώρα πάντως που οι δύο αντίπαλοι συνεχίζουν τις επικοινωνιακές κινήσεις τακτικής, η πανδημία συνεχίζει να σαρώνει στις ΗΠΑ. Οι νεκροί έχουν πλέον αγγίξει τις 235.000, ενώ τα κρούσματα έχουν ξεπεράσει τα 9,2 εκατομμύρια. Η αντίδραση των πολιτών σε αυτές τις κινήσεις, όπως και η επιλογή των εκατομμυρίων που έχουν ήδη ψηφίσει πρόωρα αυτοπροσώπως ή με επιστολική ψήφο, αναμένεται να κρίνει το αποτέλεσμα το βράδυ της Τρίτης και το τελικό αποτέλεσμα με την καταμέτρηση όλων των ψήφων.