Τη δέσμευση των περιουσιακών στοιχείων του Γ. Τσακοπιάκου, ισόβιου προέδρου του «αμαρτωλού» Ταμείου Αλληλοβοήθειας του Υπ. Πολιτισμού αλλά και των Γ. Βλαντή και Σ. Παπαϊωάννου, ζήτησε η ανακρίτρια Γλυκερία Λουίζα Ιωαννίδου. Ωστόσο περιοριστικούς όρους έβαλε μόνο στον Γ. Βλαντή, διευθυντή του ταμείου κατά την επίμαχη περίοδο της χορήγησης των πλαστών δανείων, ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες παραδέχτηκε κάποιες από τις πράξεις. Το δικαστικό συμβούλιο θα αποφανθεί αν και ποιοι θα παραπεμφθούν σε δίκη.

Μετά την ανάκριση που έγινε στις 25 του μήνα για το σκάνδαλο των πλαστών δανείων και βοηθημάτων που έδιναν οι γαλαζοπράσινοι συνδικαλιστές εν αγνοία των υπαλλήλων που υποτίθεται ότι τα είχαν ζητήσει αποφασίστηκε η δέσμευση των περιουσιών των τριών με τη σύμφωνη γνώμη του εισαγγελέα.

Η ανακρίτρια γράφει σε σχέση με τις κατηγορίες, ότι το ΔΣ του Ταμείου με πρόεδρο τον Τσακοπιάκο έδινε εντολές στον τότε διευθυντή του Ταμείου Γ. Βλαντή να πλαστογραφήσει δάνεια.

Ο Γ. Βλαντής, που σήμερα φέρεται να παραδέχεται, όταν έγινε γνωστό το σκάνδαλο των πλαστών δανείων, έκανε αγωγή για συκοφαντική δυσφήμιση σε δύο υπαλλήλους που είπαν δημόσια ότι είχαν πέσει θύματα της απάτης. Στην αγωγή ισχυριζόταν όχι είχαν πάρει χρήματα κι ότι ψεύδονταν. Αξιοπρόσεκτο είναι, ότι είχαν πάει μάρτυρες υπέρ του Βλαντή δύο στελέχη της ΠΟΕ ΥΠΠΟ, της πανελλήνιας Ομοσπονδίας Υπαλλήλων του ΥΠΠΟ την οποία ελέγχουν οι κατηγορούμενοι.

Η ΠΟΕ – ΥΠΠΟ είναι πολλαπλά εκτεθειμένη βέβαια, καθώς έκανε κατάληψη στο Ταμείο επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ με αίτημα να παραμείνει στη θέση   του ο Βλαντής, ο οποίος σήμερα παραδέχεται την εμπλοκή του. Κατά την περίοδο της κατάληψης, έκαναν φτερά σημαντικά πρακτικά που θα μπορούσαν σήμερα να συμπεριλαμβάνονται στη δικογραφία.

Στον Γ. Τσακοπιάκο και σε 28 ακόμα μέλη των διοικήσεων του Ταμείου, έχει ασκηθεί επίσης δίωξη τον περασμένο Αύγουστο, για το κακούργημα της απιστίας σε βάρος του δημοσίου, από τον εισαγγελέα πρωτοδικών, Ν. Αντωναράκο. Ο εισαγγελέας βασίστηκε στην εμπεριστατωμένη όπως τη χαρακτηρίζει έκθεση του Γενικού Λογιστήριου του Κράτους για το Ταμείο κατά τα έτη 2005-2016. H έκθεση αυτή ήταν η αφορμή να γίνει γνωστό το σκάνδαλο του Ταμείου που έλεγχαν γαλαζοπράσινοι συνδικαλιστές, και συσσώρευε δημόσιο χρήμα χωρίς έλεγχο από κανένα υπουργείο. Οι εισαγγελείς κρίνουν ότι «πρόκειται για διασπάθιση δημοσίου χρήματος που δόθηκε από το υπουργείο μέσω της Ομοσπονδίας και του Ταμείου», ενώ επιπλέον χαρακτηρίζουν μη νόμιμες και τις σχετικές υπουργικές αποφάσεις χρηματοδότησης.

Η νυν υπουργός πολιτισμού Λ. Μενδώνη, έχοντας γνώση των παραπάνω, προβίβασε τον Γ. Τσακοπιάκο ενώ σάλος δημιουργήθηκε και με την  επιχορήγηση της ΠΟΕ-ΥΠΠΟ με 100.000 ευρώ από το Ταμείο για τις ανάγκες του συνεδρίου της πριν λίγους μήνες.

*Της Φωτεινής Λαμπρίδη