Η δημοσιογράφος και συγγραφέας Υγείας, Ιωάννα Λάκα, επισκέφθηκε το γνωστό Χειρουργό – Ορθοπεδικό, Στέργιο Ζαχαρίου, και συζήτησαν για το σύνδρομο του καρπιαίου σωλήνα, ένα θέμα που προβληματίζει αρκετούς ανρθώπους.

Κύριε Ζαχαρίου, τι ακριβώς είναι το Σύνδρομο του Καρπιαίου Σωλήνα;

Το σύνδρομο του καρπιαίου σωλήνα είναι μια συνηθισμένη πάθηση των άνω άκρων, η οποία όμως νοείται ως επώδυνη και εξελισσόμενη. Πρόκειται για την πίεση του μέσου νεύρου στην περιοχή του καρπού. Το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα είναι μια κατάσταση που γενικά προκαλεί μούδιασμα, μυρμήγκιασμα ή αδυναμία στο χέρι.

Ποια αίτια συμβάλλουν στην εμφάνιση συνδρόμου καρπιαίου σωλήνα;

Οι περισσότερες περιπτώσεις συνδρόμου καρπιαίου σωλήνα προκαλούνται από συνδυασμό παραγόντων. Μελέτες δείχνουν ότι οι γυναίκες και οι ηλικιωμένοι είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα. Το σύνδρομο αυτό είναι η πλέον αναγνωρισμένη ασθένεια που προκαλείται λόγω επαγγελματικής απασχόλησης. Υπολογίζεται ότι το 3% του πληθυσμού επηρεάζεται από το σύνδρομο. Οι παράγοντες είναι οι ακόλουθοι:

  • H επαλαμβανόμενη χρήση των χεριών, όπου η επανάληψη των ίδιων κινήσεων των χεριών και του καρπού ή δραστηριοτήτων για μεγάλο χρονικό διάστημα, μπορεί να επιδεινώσει τους τένοντες στον καρπό, προκαλώντας πρήξιμο.
  • Ο παράγοντας κληρονομικότητα, μιας και οι ανατομικές διαφορές στον καρπό κληρονομούνται ως επί το πλείστον.
  • Καταστάσεις, όπως ο υποθυρεοειδισμός, η παχυσαρκία, η ρευματοειδής αρθρίτιδα και ο διαβήτης.
  • Η εγκυμοσύνη.

Ποια είναι τα κυριότερα συμπτώματα του συνδρόμου καρπιαίου σωλήνα;

Στις περισσότερες περιπτώσεις, τα συμπτώματα του συνδρόμου καρπιαίου σωλήνα ξεκινούν σταδιακά. Τα συμπτώματα αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • Μούδιασμα, μηρμύγκιασμα, κάψιμο και πόνο- κυρίως στον αντίχειρα και το δείκτη.
  • Πόνο ή μηρμύγκιασμα που μπορεί να επεκταθεί μέχρι τον ώμο.
  • Αδυναμία και αδεξιότητα στο χέρι, κάτι που μπορει να δυσκολέψει την εκτέλεση λεπτών κινήσεων.
  • Πόνο που συχνά αντανακλάται μέχρι το βραχίονα.

Τη νύχτα, τα συμπτώματα στο χέρι και τα δάκτυλα επιδεινώνονται με αίσθημα καύσου, φαγούρας και μηρμυγκιάσεων που διαταράσσουν τον ύπνο. Στις πολύ σοβαρές περιπτώσεις υπάρχει κίνδυνος απώλειας της αίσθησης ή και μερικής παράλυσης στο χέρι.

Ποια θεραπεία ενδείκνυται για την αντιμετώπιση του συνδρόμου του καρπιαίου σωλήνα;

Η θεραπεία του συνδρόμου καρπιαίου σωλήνα, θα εξαρτηθεί από τα συμπτώματα και από το πόσο έχει προχωρήσει η κατάσταση. Αρχικά, συνιστάται η αλλαγή στον τρόπο ζωής και συγκεκριμένα αφορά στην επαναλμβανόμενη κίνηση των χεριών. Επίσης, οι ασκήσεις με νευρική ολίσθηση μπορούν να βοηθήσουν το νεύρο να κινηθεί καλύτερα μέσα στον καρπιαίο σωλήνα. Τέλος μπορεί να κριθεί κατάλληλη η ακινησία, με τη χορήγηση κάποιου νάρθηκα. Εάν καμία από αυτές τις θεραπείες δε λειτουργήσει, τότε η λύση είναι η χειρουργική επέμβαση.

Γιατρέ, μπορείτε να μας πείτε λίγα λόγια για την αντιμετώπιση του συνδρόμου με MICTR;

Στις μέρες μας η παθολογία της άκρας χειρός μπορεί να διορθωθεί απολύτως ανώδυνα, μέσα σε 5 λεπτά, χάρη σε μια νέα επαναστατική διαδερμική χειρουργική τεχνική. Με τη νέα μέθοδο αντιμετώπισης του συνδρόμου με MICTR, γίνεται μια μικρή εγκάρσια τομή 1cm στην εγκάρσια πτυχή του καρπού και με αυτήν την πολύ μικρή προσπέλαση αντιμετωπίζεται το σύνδρομο. Η επέμβαση διαρκεί 5 λεπτά και γίνεται με τοπική αναισθησία. Αυτή η νέα επαναστατική χειρουργική μέθοδος εφαρμόζεται εδώ και δέκα χρόνια με θεαματικά αποτελέσματα.