Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητά από τη Frontex να εξετάσει επειγόντως τις καταγγελίες για τον ρόλο της στις παράνομες επιχειρήσεις εναντίον προσφύγων στο Αιγαίο, καθώς δεν πείθεται από την ελληνική κυβέρνηση, που κάνει λόγο για «προπαγάνδα».

Καθόλου δεν πείθει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή η στρουθοκαμηλική απόπειρα της ελληνικής κυβέρνησης να βαφτίσει «προπαγάνδα» τις αποκαλύψεις για τις επαναπροωθήσεις στο Αιγαίο με τη συνεργασία ή τη συγκάλυψη της Frontex. Ούτε φαίνεται να την πείθει ο ισχυρισμός του επικεφαλής της Frontex Φαμπρίς Λετζέρι ότι μέχρι στιγμής δεν έχουν βρεθεί στοιχεία, την ώρα που κατηγορείται η υπηρεσία ακριβώς για πλήρη συγκάλυψη των στοιχείων.

Αντιθέτως, η αρμόδια επίτροπος Ιλβα Γιόχανσον ανακοίνωσε χθες ότι, σε συνεργασία με την πρόεδρο της Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, το γραφείο της ζήτησε εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να «συγκληθεί επειγόντως και κατ’ εξαίρεση το Δ.Σ. της Frontex στις 10 Νοεμβρίου για να συζητήσει τις αναφορές για περιστατικά επαναπροώθησης στην Ελλάδα και την προστασία των θεμελιωδών δικαιωμάτων».

Αυστηρό μήνυμα

Νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα, εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής όσο και προσωπικά η κυρία Γιόχανσον σε τηλεοπτική συνέντευξή της στην εκπομπή Tagesschau του γερμανικού τηλεοπτικού δικτύου ARD, απηύθυνε αυστηρό μήνυμα προς Eλλάδα και Frontex να διαλευκάνουν πλήρως τις σχετικές αναφορές.about:blank

«Είμαι βαθιά ανήσυχη για τις αναφορές για επαναπροωθήσεις. […] Βρίσκομαι σε επαφή με τον Ελληνα υπουργό από την περασμένη εβδομάδα και είχα τηλεφωνική επικοινωνία με τον εκτελεστικό διευθυντή της Frontex και έκανα σαφές ότι πρέπει να διερευνήσει όλες αυτές τις αναφορές, γιατί δεν μπορούμε ποτέ, επαναλαμβάνω, ποτέ να αποδεχτούμε ότι η Frontex συμμετέχει σε επαναπροωθήσεις, όπως βεβαίως δεν μπορούμε να αποδεχτούμε σε καμία περίπτωση να γίνονται επαναπροωθήσεις. Η υπόθεση αφορά την υπεράσπιση του δικαιώματος στην πρόσβαση στο άσυλο, αποτελεί θεμελιώδες δικαίωμα και είναι μέρος της Ευρωπαϊκής Συνθήκης και των ευρωπαϊκών αξιών», σημείωσε η κ. Γιόχανσον.

Πέντε επιχειρήσεις

Η έρευνα αποκαλύπτει τουλάχιστον πέντε παράνομες επιχειρήσεις επαναπροώθησης στο Αιγαίο στις 28 Απριλίου, στις 4, 5 και 8 Ιουνίου και στις 15 Αυγούστου από το ελληνικό Λιμενικό με τη συνεργασία ή την ανοχή της Frontex (βλ. «Λιμενικό και Frontex επαναπροωθούν μαζί», «Εφ.Συν.», 24/10/2020). Πρόκειται για άλλη μια τεκμηριωμένη αποκάλυψη που αναδεικνύει επίσης εκ των πραγμάτων το έλλειμμα δημοκρατικού ελέγχου των σωμάτων ασφαλείας στην Ευρώπη.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η ομάδα της Αριστεράς στο Ευρωκοινοβούλιο ζήτησε την απόλυση του εκτελεστικού διευθυντή της Frontex Φαμπρίς Λετζέρι, ωστόσο παρόμοιο αίτημα δεν διατυπώθηκε στην Ελλάδα για τον αρχηγό του Λιμενικού ή τον υπουργό Ναυτιλίας. Μάλιστα, όταν έφερε το ζήτημα των αποκαλύψεων στη Βουλή ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης, κατά τη διάρκεια της συζήτησης της πρότασης δυσπιστίας προς τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, αντέδρασε σε έντονο ύφος ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου.

Ο Νότης Μηταράκης επανέλαβε τα γνωστά και μη τεκμηριωμένα για «οργανωμένη προπαγάνδα, με άρθρα τα οποία αναφέρουν την τουρκική Ακτοφυλακή ως πηγή της πληροφόρησης», σημειώνοντας ότι αυτή τη φορά τα δημοσιεύματα «το ξεπερνάνε και αυτό». Είπε επίσης ότι η επιτυχημένη φύλαξη των συνόρων έχει προξενήσει οικονομική καταστροφή 100 εκατομμυρίων ευρώ στα δίκτυα διακίνησης και ζήτησε από τον ΣΥΡΙΖΑ να μην αναπαράγει την προπαγάνδα άλλων κρατών.

«Η χώρα μας φυλάσσει τα σύνορά της με απόλυτο σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο και νιώθω ότι αναπολείτε την περίοδο των αυξημένων ροών του 2015. Θέλετε η χώρα μας να μη φυλάσσει τα σύνορά της; Θέλετε να μπούνε πάλι 1.000.000 άνθρωποι στη χώρα μας;» είπε.

Αλλά κανείς δεν κατηγόρησε την Ελλάδα για… «φύλαξη των συνόρων». Εκτός αν ο κύριος Μηταράκης και η κυβέρνηση συγχέουν τη φύλαξη συνόρων με τις παράνομες επαναπροωθήσεις… Ασαφής και γενικόλογη ήταν και η αρχική αντίδραση εκπροσώπου της Frontex σε δηλώσεις στο Euobserver την Τρίτη. «H Frontex αρνείται επιτακτικά κάθε ισχυρισμό για την οποιαδήποτε συμμετοχή της σε επαναπροωθήσεις» και «διατηρεί τις υψηλότερες προδιαγραφές» στη φύλαξη συνόρων, σημείωσε.

Εσωτερική έρευνα

Την ίδια μέρα, ο Φαμπρίς Λετζέρι ενημέρωνε με επιστολή του τον πρόεδρο της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών του Ευρωκοινοβουλίου ότι έχει ξεκινήσει εσωτερική έρευνα για τις αναφορές. «Μέχρι στιγμής, δεν έχει βρεθεί κανένα έγγραφο ή άλλο υλικό που να επικυρώνει την οποιαδήποτε κατηγορία παραβίασης του νόμου ή του Κώδικα Δράσης της Frontex εκ μέρους των αξιωματικών που έχουν σταλεί στο πεδίο», επισήμανε.

Υπενθύμισε ότι έχει ζητήσει τους προηγούμενους μήνες από τις ελληνικές αρχές να διερευνήσουν δύο περιστατικά επαναπροώθησης στο Αιγαίο («Η Frontex εκθέτει ξανά την Ελλάδα», «Εφ.Συν.» 29/7/2020). Οπως ανέφερε, στη μία περίπτωση δεν βρήκαν οι ελληνικές αρχές κάποιο λάθος, ενώ η άλλη βρίσκεται υπό διερεύνηση.

Τέλος, στην περίπτωση των καταγγελιών της Δανίας ότι oι ελληνικές αρχές ζήτησαν από δανέζικο σκάφος της Frontex να επαναπροωθήσει πρόσφυγες στην Τουρκία, οι ελληνικές αρχές έκαναν λόγο για «παρανόηση των οδηγιών». «Οπως γνωρίζετε, οι αρμοδιότητες της Υπηρεσίας δεν της δίνουν τη δυνατότητα να διερευνά και πρέπει να βασίζεται στα κράτη-μέλη», σημείωσε ο κ. Λετζέρι.

Ανάρτηση στο Twitter έκανε για το θέμα αργά το βράδυ της Τετάρτης ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου γράφοντας το εξής: «Ήμασταν και είμαστε ξεκάθαροι πως η Ελλάδα δεν συμμετέχει σε υποτιθέμενες επαναπροωθήσεις. Φυλάσσουμε τα σύνορα μας με σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο. Και συνεχίζουμε να διασώζουμε εκατοντάδες μετανάστες κάθε μήνα στα νερά της Μεσογείου. Μετανάστες που γίνονται αντικείμενο εκμετάλλευσης από αδίστακτους λαθροδιακινητές. Καλωσορίζουμε την απόφαση της Ylva Johansson να ζητήσει τη σύγκληση του Διοικητικού Συμβουλίου της Frontex, για να εξετάσει τους ισχυρισμούς για υποτιθέμενες επαναπροωθήσεις, έτσι ώστε να λάμψει η αλήθεια».