ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ ΤΣΕΚΟΥΡΑ ΠΛΑΣΤΙΚΟΥ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΥ

«Χειρουργικές και ασθητικές επεμβάσεις μαστού»

Η δημοσιογράφος και συγγραφέας Υγείας Ιωάννα Λάκα επισκέφθηκε το γνωστό Πλαστικό Χειρουργό, Αναστάσιο Τσεκούρα, και με αφορμή τον Οκτώβριο, ο οποίος έχει καθιερωθεί διεθνώς ως μήνας ενημέρωσης, ευαισθητοποίησης και πρόληψης του καρκίνου του μαστού, συζήτησαν για την αποκατάσταση του μαστού μετά τη μαστεκτομή, αλλά και για άλλες αισθητικές θεραπείες που αφορούν στο μαστό, όπως είναι η αυξητική και η μειωτική στήθους, καθώς η διόρθωση της ανισομαστίας.

Κύριε Τσεκούρα, πόσο καιρό μετά τη μασεκτομή μια γυναίκα μπορεί να προχωρήσει σε ανάπλαση του μαστού της;

Οι περισσότερες ασθενείς με καρκίνο του μαστού είναι κατάλληλες για αποκατάσταση του μαστού η οποία μπορεί να ξεκινήσει ταυτόχρονα με τη μαστεκτομή. Υπάρχουν, όμως, περιπτώσεις που θα πρέπει για ογκολογικούς λόγους η αποκατάσταση του μαστού να γίνει σε δεύτερο χρόνο. Παρόλα αυτά είναι πολύ καλό η γυναίκα να ενημερωθεί για τη δυνατότητα αποκατάστασης όταν πληροφορηθεί τη διάγνωση καρκίνου του μαστού και αρχίσει να συζητά για τη θεραπεία της. Ο χειρουργός μαστού μπορεί παράλληλα να την παραπέμψει στον πλαστικό χειρουργό για πιο λεπτομερή ενημέρωση, με σκοπό να ολοκληρωθεί όλη η προεργασία του προεγχειρητικού σχεδιασμού.

Με ποιον τρόπο γίνεται η αποκατάσταση του μαστού έπειτα από μαστεκτομή;

Υπάρχουν πολλές διαφορετικές τεχνικές οι οποίες επιλέγονται ανάλογα με το στάδιο του καρκίνου, τη θέση του καρκίνου στο μαστό, το μέγεθος του μαστού αλλά και την προτίμηση της κάθε γυναίκας. Σε όλες τις μεθόδους μέχρι σήμερα είναι απαραίτητη η χρησιμοποίηση του μυϊκού τοιχώματος της περιοχής, για την αναδημιουργία του μαστού.
Μπορεί να γίνει ταυτόχρονα με τη μαστεκτομή ή μετά από κάποιο χρονικό διάστημα. Όταν η ανάπλαση γίνεται ταυτόχρονα με τη μαστεκτομή, η γυναίκα έχει μετά το χειρουργείο και πάλι άμεσα, σε ένα βαθμό, την αίσθηση και των δύο μαστών της.

Είναι φυσιολογικό μια γυναίκα να αισθάνεται άγχος, αίσθημα απώλειας θηλυκότητας και γενικότερα έλλειψη αυτοπεποίθησης μετά τη μαστεκτομή;

Η μαστεκτομή είναι μια διαδικασία που επηρεάζει βαθύτατα τον ψυχισμό της γυναίκας, προκαλώντας αίσθημα απώλειας αυτοπεποίθησης και θηλυκότητας, καθώς και σεξουαλικής απόρριψη. Η πλαστική χειρουργική όμως δίνει τη λύση στις γυναίκες και σε αυτόν τον τομέα. Με την ανάπλαση του μαστού η γυναίκα θα επιστρέψει σύντομα στην καθημερινότητά της με πολύ καλύτερη ψυχολογία, που είναι το παν.

Μπορείτε να μας πείτε λίγα λόγια για το επονομάζομενο «τατουάζ» της θηλής;

Η ολοκλήρωση της αποκατάστασης των μαστών επιτυγχάνεται μέσω μιας μικρής επέμβασης για τη δημιουργία της θηλής. Το χρώμα της θηλής και το περίγραμμά της γίνεται με τη χρήση ειδικών ενδοδερμικών χρωστικών (τατουάζ), ώστε να υπάρξει ένα πιο φυσικό αποτέλεσμα.

Συνεχίζοντας με τις αισθητικές χειρουργικές θεραπείες, είναι αλήθεια, Γιατρέ, πως η αυξητική στήθους αποτελεί μία από τις πιο διαδεδομένες και συχνές επεμβάσεις;

Πράγματι, η αυξητική στήθους είναι μια από τις πιο συχνές επεμβάσεις. Σήμερα ο πλαστικός χειρουργός έχει τη δυνατότητα να προσφέρει το ιδανικό στήθος σε κάθε γυναίκα που το επιθυμεί, με τον πιο ασφαλή, αποτελεσματικό και φυσικό τρόπο, χάρη στις σύγχρονες χειρουργικές τεχνικές και τα εμφυτεύματα νέας γενιάς. Η αυξητική μπορεί να συνδυαστεί και με ανόρθωση, όπου αυτό κριθεί απαραίτητο. Ο χειρουργός χρησιμοποιεί την περίσσεια ιστού, ώστε να την ανακατανείμει, να προσδώσει όγκο και να επιτύχει ένα πιο στητό και νεανικό στήθος.

Μπορεί το μεγάλο μέγεθος μαστού να είναι συνήθως το επιθυμητό, αλλά είναι πολλές οι γυναίκες που επιθυμούν να μειώσουν το μέγεθός του στήθους τους. Πώς αυτό επιτυγχάνεται;

Αυτό επιτυγχάνετα μέσω της μειωτικής στήθους. Η μειωτική στήθους είναι μια επέμβαση, η οποία προσφέρει τόσο αισθητικό, όσο και λειτουργικό όφελος. Το υπερβολικά μεγάλο μέγεθος στήθους προκαλεί πολλές φορές πόνο στην πλάτη και στέκεται εμπόδιο στις καθημερινές δραστηριότητες μιας γυναίκας. Έτσι, η μειωτική στήθους μπορεί να δώσει λύση σε τέτοιας φύσης προβλήματα, ενώ ταυτόχρονα βελτιώνει το μέγεθος και το σχήμα των μαστών. Ως αποτέλεσμα, το στήθος είναι πιο στητό και συμμετρικό με το υπόλοιπο σώμα.

Τέλος, όσον αφορά την ανισομαστία, τι ακριβώς είναι και πώς μπορεί να διορθωθεί;

Ως ανισομαστία ορίζουμε τη διαφορά μεγέθους των μαστών, δηλαδή την περίπτωση εκείνη που ο ένας μαστός είναι σημαντικά πιο μικρός ή πιο μεγάλος από τον άλλο. Για την αντιμετώπιση της ανισομαστίας και της ασσυμετρίας μεταξύ των δύο μαστών, χρειάζεται άλλοτε να επέμβουμε μόνο στον ένα μαστό, αυτόν που ξεφεύγει από το ιδανικότερο προς το σωματότυπο της ασθενούς πρότυπο, ή άλλοτε και στους δύο, εάν κρίνεται απαραίτητο.