Την ανησυχία του για την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και την αυξημένη παρουσία στρατιωτικών πλοίων και αεροπλάνων στην περιοχή εξέφρασε σήμερα ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπερκ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου για τις αμυντικές δαπάνες της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας.

Κληθείς να απαντήσει σε σχετική ερώτηση ο γγ του ΝΑΤΟ χαρακτήρισε την Ελλάδα και την Τουρκία σημαντικούς συμμάχους, που συνεισφέρουν στο ΝΑΤΟ σημαντικά με διαφορετικούς τρόπους.

«Φυσικά και είμαι ανήσυχος για την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο», είπε τονίζοντας πως βλέπουμε αύξησή της.

Για το ΝΑΤΟ είναι σημαντικό να συμβάλει ώστε να μειωθεί η ένταση, να αποκλιμακωθεί και να αποφευχθεί ένα επεισόδιο / ατύχημα μεταξύ συμμάχων στην Ανατολική Μεσόγειο», υπογράμμισε.

Αυτός είναι ο λόγος που δημιουργήσαμε ένα μηχανισμό αποτροπής συγκρούσεων και απευθείας τηλεφωνική γραμμή μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, εξήγησε χωρίς να αποκλείσει το ενδεχόμενο ενός θερμού επεισοδίου ή ατυχήματος.

Ο Γενς Στόλτενμπερκ τόνισε πως στόχος είναι η «ενδυνάμωση αυτού του μηχανισμού» αποτροπής συγκρούσεων ώστε «να ελαχιστοποιηθεί» ο κίνδυνος ενός επεισοδίου / ατυχήματος και πως «αν συμβεί να κάνουμε ό,τι μπορούμε ώστε να μην ξεφύγει εκτός ελέγχου και δημιουργήσει επικίνδυνες καταστάσεις».

«Θα συνεχίσουμε αυτές τις προσπάθειες», είπε τονίζοντας πως η πρωτοβουλία για τον μηχανισμό αποτροπής συγκρούσεων λειτουργεί χέρι με χέρι με την αντίστοιχη πρωτοβουλία διαλόγου που έχει αναλάβει η γερμανική κυβέρνηση.

*Το επίμαχο απόσπασμα είναι μετά το 11ο λεπτό.

Οι ευρωπαϊκές αμυντικές δαπάνες αυξήθηκαν περαιτέρω το 2020

Σε ό,τι αφορά τις αμυντικές δαπάνες των ευρωπαϊκών χωρών του ΝΑΤΟ και του Καναδά ο Γενς Στόλτενμπεργκ ανακοίνωσε ότι θα αυξηθούν για έκτο διαδοχικό χρόνο το 2020, καθώς το ένα τρίτο των χωρών έχουν επιτύχει τον στόχο του 2% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος.

«Αυτή η χρονιά θα είναι η έκτη διαδοχική χρονιά αύξησης των στρατιωτικών δαπανών από τους ευρωπαίους συμμάχους και τον Καναδά, με μια πραγματική αύξηση 4,3%. Περιμένουμε ότι αυτή η τάση θα συνεχιστεί», δήλωσε.

Ο Οργανισμός του Βορειοατλαντικού Συμφώνου έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα τα στοιχεία για τις αμυντικές δαπάνες των μελών του.

Σύμφωνα με τα δεδομένα αυτά, τα οποία δεν είναι παρά εκτιμήσεις για το 2019 και το 2020, οι ΗΠΑ καταβάλλουν ακόμη μακράν τη μεγαλύτερη δημοσιονομική προσπάθεια, με τις αμυντικές δαπάνες τους να αντιπροσωπεύουν το 3,87% του ΑΕΠ τους.

Οι χώρες του ΝΑΤΟ, με πρώτη τη Γερμανία, βρίσκονται δημοσιονομικά υπό την πίεση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος τους ζητεί να καταβάλουν μια πιο μεγάλη προσπάθεια για να φθάσουν τον στόχο που είναι οι αμυντικές δαπάνες να αντιστοιχούν στο 2% του ΑΕΠ.

Από τις 30 χώρες μέλη της συμμαχίας, 10 βρίσκονται πάνω από το όριο αυτό το 2020, μεταξύ των οποίων η Ελλάδα (2,58%), η Βρετανία (2,43%), η Πολωνία (2,30%) και η Γαλλία (2,11%). Πέρυσι ήταν μόνο τρεις (ΗΠΑ, Ελλάδα και Βρετανία).

Η Γερμανία εξακολουθεί να υπολείπεται (1,57%), όπως και ο Καναδάς (1,45%).

Οι υπουργοί Άμυνας των χωρών του ΝΑΤΟ πρόκειται να συνεδριάσουν αύριο, Πέμπτη, και μεθαύριο, Παρασκευή, μέσω τηλεδιάσκεψης. Μεταξύ των θεμάτων που θα συζητηθούν είναι και η «δίκαιη κατανομή των (στρατιωτικών) βαρών», δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ.