Το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Oruc Reis έχει ανοίξει τον πομπό του και φαίνεται ότι έχει ξεκινήσει τη δραστηριότητά του ευρισκόμενο μεταξύ Ρόδου και Καστελόριζου. Η Τουρκία, μία μέρα πριν από τη σύνοδο κορυφής της Ε.Ε., δείχνει με κάθε τρόπο ότι αγνοεί τις συστάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των ΗΠΑ και κλιμακώνει περαιτέρω την ένταση. 

Τόσο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, όσο και ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, κατέστησαν σαφές ότι το ζήτημα των τουρκικών προκλήσεων θα τεθεί στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, μετά και τη νέα πρόκληση, η οποία έχει προκαλέσει αντιδράσεις και εκκλήσεις από τη γερμανική προεδρία για αποκλιμάκωση, χωρίς ωστόσο να γίνεται αναφορά για κυρώσεις.

Το πρωί της Τετάρτης, ο υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων της Τουρκίας Φατίχ Ντονμέζ δήλωσε ότι «το Oruc Reis έφθασε στην περιοχή που θα εργαστεί στην Ανατολική Μεσόγειο. Τα τεστ άρχισαν χθες (Τρίτη) και σήμερα αρχίζουμε να κάνουμε τις πρώτες έρευνες. Τοποθετήθηκαν καλώδια 10 χιλιομέτρων. Έχουμε ένα πρόγραμμα εργασίας για τις πρώτες 10 ημέρες. Οι εταιρείες στις οποίες χορηγήθηκαν παράνομες άδειες από την Ελληνοκυπριακή Διοίκηση, λόγω της πανδημίας, σταμάτησαν. Εμείς συνεχίζουμε εκεί με τα δικά μας πλοία».

Προκλητικός εμφανίστηκε και ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος σε ομιλία του προς την κοινοβουλευτική ομάδα του AKP δήλωσε ότι «θα συνεχίσουμε να δίνουμε στην Ελλάδα και την Κύπρο τις απαντήσεις που πρέπει, επί του πεδίου, αφού δεν τηρούνται οι υποσχέσεις που έδωσαν στις συνεδριάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ».

Καταγγελία στο Συμβούλιο Ασφαλείας

Επίσης, ήδη από το βράδυ της Τρίτης το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών απέστειλε 16σελιδο έγγραφο στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, με το οποίο καταγγέλλει την Ελλάδα ότι παραβιάζει τη διεθνή νομιμότητα και την καθιστά «υπεύθυνη για ό,τι θα συμβεί στο πεδίο…»

Το έγγραφο που φέρει την υπογραφή του Μεβλούτ Τσαβούσογλου αναρτήθηκε στο site του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, παραθέτει τις ελληνικές αεροναυτικές ασκήσεις στο Αιγαίο και στην Αν. Μεσόγειο, τις πολυεθνικές ασκήσεις Ελλάδας-ΗΠΑ στην Ξάνθη, Ελλάδας-Γαλλίας στη Μεσόγειο, Ελλάδας-Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων κ.λπ. ισχυριζόμενο ότι όλες είναι παράνομες, ενώ ισχυρίζεται ότι η Ελλάδα κάνει ασκήσεις «σε αποστρατιωτικοποιημένα νησιά» όπου μεταφέρει παρανόμως οπλισμό.

Επίσης καταγγέλλει την Ελλάδα κάνει άσκηση την 29η Οκτωβρίου, ημέρα εθνικής γιορτής της Τουρκίας, παραβιάζοντας το Μνημόνιο Παπούλια-Γιλμάζ του 1988, ισχυριζόμενη ότι αυτός είναι ο λόγος που αναγκάστηκε η Τουρκία να κάνει στρατιωτική άσκηση στις 28 Οκτωβρίου.

«Αναδεικνύουμε την τουρκική προκλητικότητα και παραβατικότητα»

Η ελληνική κυβέρνηση κάνει «όλες τις ενέργειες που πρέπει για να αναδείξει την προκλητικότητα και παραβατικότητα της Τουρκίας», επισήμανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, ο οποίος σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, είπε ότι «όσον αφορά το επιχειρησιακό πεδίο θα κάνουμε αυτό που χρειάζεται»

Μάλιστα, αναφερόμενος στις μάλλον αναιμικές κυρώσεις με τις οποίες απειλεί την Άγκυρα η Ε.Ε. αν δεν συμμορφωθεί εντός διμήνου, είπε ότι «ο “κορσές” που φορέθηκε στην Τουρκία στο τελευταίο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο φαίνεται ότι της πέφτει πολύ στενός. Και κάνει ό,τι μπορεί με διάφορες ενέργειες προκειμένου να ξεφύγει από αυτόν. Παρά τις προκλητικές ενέργειες συνεχίζουν να μιλούν δημόσια για την ανάγκη διερευνητικών επαφών».

Επισήμανε δε ότι το πλαίσιο των διερευνητικών επαφών έχει καθοριστεί και αφορά στην οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών μεταξύ των δύο χωρών, ενώ τόνισε ότι ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ενώ είχε δεσμευθεί ότι «θα δώσουν ημερομηνία έναρξης διερευνητικών επαφών και αντί αυτού εξέδωσαν μία νέα παράνομη NAVTEX». 

«Δεν μπορεί να προκαταλάβεις τη συζήτηση για την οποία υποτίθεται ότι θα καθίσεις στο τραπέζι στέλνοντας εκεί ερευνητικά σκάφη να κάνουν έρευνες. Είναι παράνομο και δεν έχει καμία λογική», πρόσθεσε ο Στέλιος Πέτσας, που μίλησε για «σοβαρότατη κλιμάκωση από πλευράς της Τουρκίας να πηγαίνει τόσο κοντά στο Καστελόριζο και μάλιστα λίγες ημέρες μετά από τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, που την καλούσαν να απέχει από τέτοιου είδους ενέργειες». 

«Επομένως, εκ των πραγμάτων, θα τεθεί το θέμα την Πέμπτη και την Παρασκευή στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, κάτι το οποίο αναγνωρίστηκε όχι μόνον κατόπιν πρωτοβουλίας της Ελλάδας και της Κύπρου, αλλά και από τον Γερμανό υπουργό Εξωτερικών χθες και από άλλες χώρες. Το πλαίσιο είναι ξεκάθαρο. Μιλάει ξεκάθαρα το προηγούμενο Κείμενο των Συμπερασμάτων για τα δύο άρθρα της Συνθήκης, το 29 και το 215, που περιλαμβάνουν τις κυρώσεις. Πώς αυτές εξειδικεύονται, πώς προχωρούν, ποιο είναι το χρονοδιάγραμμά τους είναι θέμα που θα συζητήσουν οι ηγέτες», συμπλήρωσε, ενώ επισήμανε τη δήλωση του Χάικο Μάας ότι η Γερμανία εξεπλάγη από τη στάση της Τουρκίας. 

Από την πλευρά του υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, που βρίσκεται στο Ιράκ επανέλαβε πως «είναι πλέον πιο εμφανές από ποτέ ότι η Τουρκία ενεργεί ως υπονομευτής της ειρήνης και της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή». 

«Η Ελλάδα έχει δηλώσει επανειλημμένα στο υψηλότερο επίπεδο την ετοιμότητά της να ξεκινήσει διάλογο με την Τουρκία στη βάση του σεβασμού του διεθνούς δικαίου και των κανόνων καλής γειτονίας», πρόσθεσε, τονίζοντας ότι « ωστόσο, καταστήσαμε επίσης ξεκάθαρο ότι διάλογος μεταξύ δύο κυρίαρχων χωρών δεν μπορεί ποτέ να πραγματοποιηθεί σε ένα περιβάλλον επιθετικότητας και απειλών».

Ενημέρωση των κομμάτων

Από το υπουργείο Εξωτερικών ανακοινώθηκε επίσης ότι αύριο Πέμπτη ο υπουργός Εξωτερικών θα ενημερώσει τα κόμματα του ελληνικού κοινοβουλίου για την κατάσταση στην Αν. Μεσόγειο και την τουρκική παραβατικότητα.

Από τις 11 το πρωί και ανά μισάωρο θα δει του Γιώργο Κατρούγκαλο (ΣΥΡΙΖΑ), Ανδρέα Λοβέρδο (ΚΙΝ.ΑΛΛ.), Γιώργο Μαρίνο (ΚΚΕ), Αντώνη Μυλωνάκη (Ελληνική Λύση) και τους Δημήτρη Λιάπη και Γιώργο Λογιάδη (ΜέΡΑ25).