Με ψήφους 282 κατά και 11 υπέρ, απορρίφθηκε από τη Βουλή η αίτηση άρσης ασυλίας του γραμματέα του ΜέΡΑ25 Γιάνη Βαρουφάκη. Υπενθυμίζεται ότι η Επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής είχε εισηγηθεί στην Ολομέλεια την απόρριψη του σχετικού αιτήματος.

Η υπόθεση αφορούσε το επεισόδιο με το λιμενικό στην Αίγινα τον περασμένο Απρίλιο, κατά την πρώτη περίοδο της πανδημίας και εν μέσω των περιοριστικών μέτρων που ήταν τότε σε ισχύ. Συγκεκριμένα, η σχετική δικογραφία που είχε διαβιβαστεί στη Βουλή ήταν για το αδίκημα της απείθειας και για παραβίαση των περιοριστικών μέτρων την περίοδο της καραντίνας.

Ο ίδιος ο κ. Βαρουφάκης, μιλώντας σήμερα από τη Βουλή, ζήτησε να απορριφθεί η δικογραφία για το περιστατικό στην Αίγινα, ως «συνταγματικά, πολιτικά και ηθικά απαράδεκτη». Επικαλέστηκε το δικαίωμα της ελεύθερης μετακίνησης βουλευτών για την άσκηση των καθηκόντων τους και υποστήριξε ότι η εν λόγω δικογραφία «ισοδυναμεί με αμφισβήτηση αυτής της αδιαμφισβήτητης ελευθερίας του βουλευτή».

Πρόσθεσε επίσης ότι με τη δικογραφία αμφισβητείται το συνταγματικό, ηθικό και πολιτικό δικαίωμα του βουλευτή, πλήττεται ο κοινοβουλευτισμός και επισήμανε ότι «το Σύνταγμα εξασφαλίζει στους βουλευτές το δικαίωμα της άσκησης των καθηκόντων τους με τρόπο που να μην περιορίζεται από την εκτελεστική εξουσία και προφανώς από τα Σώματα Ασφαλείας». 

Επίσης, σημείωσε ότι το «ΜέΡΑ25 προτείνει την άρση της βουλευτικής ασυλίας αλλά ποτέ δεν έχει προτείνει την άρση της ελεύθερης μετακίνησης των βουλευτών κατά την άσκηση των βουλευτικών καθηκόντων».

Σημειώνεται ότι σήμερα απορρίφθηκε κατά πλειοψηφία και η αίτηση άρσης ασυλίας του βουλευτή του Κινήματος Αλλαγής Αχμέτ Ιλχάν. Στην ψηφοφορία πήραν μέρος 295 βουλευτές. Κατά της άρσης ασυλίας τάχθηκαν 286 βουλευτές. Υπέρ της άρσης ασυλίας ψήφισαν 9 βουλευτές. Η αίτηση άρσης ασυλίας που απορρίφθηκε ήταν για συκοφαντική δυσφήμιση.