Μήνυμα προς την Τουρκία να σταματήσει τις προκλήσεις στην ανατολική Μεσόγειο για να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα στέλνουν οι ΗΠΑ. 

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ σε ανακοίνωσή του, εκφράζει τη λύπη του για τις νέες έρευνες του Oruc Reis που ανακοίνωσε η Τουρκία και κατηγορεί την Άγκυρα ότι μονομερώς αυξάνει την ένταση στην περιοχή κάτι που υπονομεύει την έναρξη των διερευνητικών επαφών με την Ελλάδα. 

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες εκφράζουν τη λύπη τους για την ανακοίνωση της Τουρκίας στις 11 Οκτωβρίου σχετικά με την ανανεωμένη τουρκική δραστηριότητα έρευνας σε περιοχές όπου η Ελλάδα διεκδικεί δικαιοδοσία στην Ανατολική Μεσόγειο. Η ανακοίνωση της Τουρκίας αυξάνει μονομερώς τις εντάσεις στην περιοχή και εσκεμμένα περιπλέκει την επανάληψη κρίσιμων διερευνητικών συνομιλιών μεταξύ των συμμάχων μας του ΝΑΤΟ, Ελλάδας και Τουρκίας.

Ο εξαναγκασμός, οι απειλές, ο εκφοβισμός και η στρατιωτική δραστηριότητα δεν θα επιλύσουν τις εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Προτρέπουμε την Τουρκία να τερματίσει αυτήν την υπολογιζόμενη πρόκληση και να ξεκινήσει αμέσως διερευνητικές συνομιλίες με την Ελλάδα. Οι μονομερείς δράσεις δεν μπορούν να οικοδομήσουν εμπιστοσύνη και δεν θα παράγουν διαρκές λύσεις» αναφέρει η ανακοίνωση.