Κατά τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη η ΝΔ και τα στελέχη της «πολεμούσαν ανέκαθεν τον φασισμό». Αυτά ανέφερε σε δήλωσή του μετά την ανακοίνωση της ιστορικής απόφασης του δικαστηρίου που ανακήρυξε τη Χρυσή Αυγή εγκληματική οργάνωση. 

Ένα από αυτά τα στελέχη είναι προφανώς ο γνωστός για τις ακροδεξιές του απόψεις Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος το 2012, ως βουλευτής της ΝΔ κατέθεσε ερώτηση προς την τότε ηγεσία των υπουργών Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη και των Εσωτερικών αναφορικά με «επίθεση σε αλλοδαπό και νομοθεσία για τη λειτουργία καταστήματος».

Η υπόθεση είχε ως εξής. Τον Σεπτέμβριο του 2012 τα τάγματα εφόδου της Χρυσής Αυγής είχαν εξαπόλυσει επίθεση στην περιοχή της Μεταμόρφωσης. Μεταξύ άλλων εισέβαλλαν σε κουρείο που ο ιδιοκτήτης του ήταν Πακιστανός, ξυλοκόπησαν έναν Πακιστανό υπάλληλο κι έναν Έλληνα πελάτη και κατόπιν έκαψαν το κατάστημα με αυτοσχέδιο εμπρηστικό μηχανισμό. 

Αυτό όμως που ενδιέφερε τον Άδωνι Γεωργιάδη, όπως φαίνεται από την ερώτηση που κατέθεσε, δεν ήταν η φασιστική – ρατσιστική επίθεση αλλά: αν ο συγκεκριμένος αλλοδαπός κατείχε έγγραφα που αποδεικνύουν ότι διέμενε νόμιμα στη χώρα μας, το κατάστημα το οποίο λειτουργούσε, αν πληρούσε τις νόμιμες προϋποθέσεις και στην περίπτωση που το κατάστημα λειτουργούσε παράνομα, σε ποιους θα καταλογιστούν ευθύνες ώστε να διώχνουν για μη επαρκή έλεγχο.

Αυτό δεν είναι το μόνο τέτοιου είδους περιστατικό αλλά είναι ενδεικτικό. Πέραν της γνωστής υπόγειας σχέσης της κυβέρνησης Σαμαρά με τη Χρυσή Αυγή μέσω του γενικού τότε γραμματέα της κυβέρνησης Τάκη Μπαλτάκου, τα στελέχη της ΝΔ, όπως και ο σημερινός πρόεδρος του κόμματος και πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχουν «πολεμήσει» τη Χρυσή Αυγή και με διάφορες δημόσιες τοποθετήσεις τους: 

  • Kυριάκος Μητσοτάκης: «Η Χρυσή Αυγή είναι σαν να μην υπάρχει, η βία στην Ελλάδα προέρχεται αποκλειστικά από την αριστερά».
  • Ντόρα Μπακογιάννη: «Εμένα η Χρυσή Αυγή μου φέρεται με το σεις και με το σας». 
  • Άδωνις Γεωργιάδης: «Kαλύτερα ο γιος μου Χρυσαυγίτης παρά Συριζαίος και Κομμουνιστής». 
  • Μάκης Βορίδης: «Δεν έχω κανένα πρόβλημα με τη Χρυσή Αυγή. Απ’ όσο ξέρω πάντως δεν αρνούνται τον φυλετισμό στην ιδεολογία τους. Τώρα αν είναι ρατσιστές δεν ξέρω».
  • Κώστας Μπογδάνος: «Λυτή και τραμπούκος η Μάγδα Φύσσα, ένα ανθρώπινο ράκος ο Ρουπακιάς».
  • Παναγιώτης Ψωμιάδης: «Νέα Δημοκρατία και Χρυσή Αυγή είναι αδερφά κόμματα».
  • Μπάμπης Παπαδημητρίου: «Γιατί όχι, μια σοβαρότερη Χρυσή Αυγή να τη δεχτούμε να υποστηρίξει μια συντηρητική κυβερνητική συμμαχία, σε τελευτάια ανάλυση ο εθνικισμός δεν είναι ντροπή».
  • Bύρων Πολύδωρας: «Βεβαίως συνεργασία με τη Χρυσή Αυγή, η Χρυσή Αυγή δεν είναι απειλή για τη δημοκρατία».