Τουλάχιστον πέντε ευρωπαϊκές χώρες κατέγραψαν ημερήσιους αριθμούς ρεκόρ κρουσμάτων στην Ευρώπη, εντείνοντας την ανησυχία για την εξέλιξη της πανδημίας, ενώ στην Αγγλία εκφράζονται φόβοι για γεωμετρική πρόοδο στην αύξηση των περιστατικών. Οι κυβερνήσεις προσπαθούν να αποφύγουν την επιβολή επιπλέον μέτρων, καθώς το πλήγμα στις οικονομίες τους είναι ήδη πολύ βαρύ.

Βουλγαρία, Ουκρανία, Ελβετία, Ρωσία, Σλοβακία είναι στο κόκκινο, καθώς διαρκώς αυξάνονται οι ημερήσιοι απολογισμοί μολύνσεων, ενώ στην Αγγλία διπλασιάστηκε ο ημερήσιος αριθμός μέσα σε μία εβδομάδα, σύμφωνα με τη βρετανική στατιστική υπηρεσία ONS.

Το υπουργείο Υγείας της Βουλγαρίας ανακοίνωσε για τρίτη συνεχόμενη μέρα ημερήσιο ρεκόρ νέων κρουσμάτων, με 516 μολύνσεις, ενώ συνολικά στη χώρα από την αρχή της πανδημίας έχουν καταγραφεί 23.279 κρούσματα covid-19 και 880 θάνατοι. Επίσης, 1.063 άνθρωποι νοσηλεύονται λόγω κορονοϊού και 56 βρίσκονται σε ΜΕΘ. Παρ’ όλα αυτά ο υπουργός Υγείας της Βουλγαρίας υποστήριξε ότι η χώρα του τα πάει σχετικά καλά σε σχέση με άλλες χώρες της Ε.Ε. και απέκλεισε το ενδεχόμενο επιβολής νέων περιοριστικών μέτρων προς το παρόν.

Στην ίδια κατάσταση και η Ουκρανία, που επίσης για τρίτη συνεχόμενη ημέρα έχει ρεκόρ μολύνσεων με 5.804 μολύνσεις έναντι 5.397 χθες. Επίσης, 89 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, αυξάνοντας το σύνολο σε 4.779. Ο συνολικός αριθμός των προσβληθέντων είναι πλέον 250.538, από τα υψηλότερα στην Ευρώπη.

Στην Ισπανία, σφοδρή σύγκρουση μεταξύ της κυβέρνησης και της περιφέρειας της Μαδρίτης έχει προκαλέσει η απόφαση για επιβολή καραντίνας.

Δύσκολη η κατάσταση και στη Ρωσία, όπου καταγράφηκαν 12.126 νέα περιστατικά, ανεβάζοντας το σύνολο σε 1.272.238. Αξίζει να σημειωθεί ότι το ημερήσιο ρεκόρ κρουσμάτων στη χώρα πριν από το σημερινό είναι 11.656 που είχε καταγραφεί στις 11 Μαΐου. Επίσης, 201 άνθρωποι κατέληξαν και ο επίσημος συνολικός αριθμός των νεκρών ανήλθε σε 22.257.

Δραματικά εξελίσσεται η κατάσταση στην Ελβετία, όπου σύμφωνα με τις υπηρεσίες υγείας, μαζί με το Λιχτενστάιν αναφέρθηκαν 1.487 μολύνσεις σε μία ημέρα και τρεις θανάτους. Από την αρχή της πανδημίας η Ελβετία έχει καταγράψει 60.368 επιβεβαιωμένα κρούσματα, ενώ την Πέμπτη ήταν 58.881 και 1.794 θανάτους.

Η Σλοβακία ανακοίνωσε 1.184 νέα κρούσματα, με τον συνολικό τους αριθμό στη χώρα των 5,5 εκατ. κατοίκων να ανέρχεται σε 16.910. Έως τώρα έχουν καταγραφεί 57 θάνατοι, με 370 νοσηλευόμενους έως χθες.

Μετά τον νέο αυτό αριθμό-ρεκόρ  ο πρωθυπουργός Ίγκορ Μάτοβιτς δήλωσε ότι έχει αρχίσει να ανησυχεί «κατά πόσο τα μέτρα που έχουν υιοθετηθεί μπορεί να είναι αποτελεσματικά με τόσο σημαντική αύξηση στον αριθμό των ανθρώπων που έχουν βρεθεί θετικοί». Άλλωστε ο αριθμός R, που μετρά την ταχύτητα εξάπλωσης της μόλυνσης είναι γύρω στο 1,4, πράγμα που μεταφράζεται σε διπλασιασμό των νέων κρουσμάτων σε μία εβδομάδα.

Για να αντιμετωπίσει την κατάσταση, την οποία προσπαθεί να διαχειριστεί με μέτρα όπως η καθολική χρήση μάσκας, οι περιορισμοί πελατών στα καταστήματα και τα εστιατόρια, το ωράριο καταστημάτων κ.ο.κ. η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι 1.500 στρατιώτες είναι διαθέσιμοι για να βοηθήσουν σε τοπικά γραφεία δημόσιας υγείας και σε νοσοκομεία, ενώ το σαββατοκύριακο θα κινητοποιηθούν αρχικά 267 στρατιώτες για να βοηθήσουν στην ιχνηλάτηση των επαφών ανθρώπων που βρέθηκαν θετικοί στον ιό.

Αύξηση με γεωμετρική πρόοδο στην Αγγλία

Ανησυχητικά εξελίσσεται η πανδημία στην Αγγλία, καθώς σύμφωνα με τις αναλύσεις της βρετανικής στατιστικής υπηρεσίας ONS ο μέσος ημερήσιος αριθμός κρουσμάτων κορονοϊού διπλασιάστηκε σε μία εβδομάδα, παρά τα μέτρα που εφαρμόζονται τον τελευταίο μήνα, τροφοδοτώντας τις ανησυχίες ότι η επιδημία αυξάνεται και πάλι με γεωμετρική πρόοδο.

Ο Μπόρις Τζόνσον προσπαθεί να αντιμετωπίσει το δεύτερο κύμα της πανδημίας με τοπικά μέτρα, ώστε να αποφευχθεί το εθνικό lockdown, ωστόσο τα νέα κρούσματα στην Αγγλία ήταν περίπου 17.200 ημερησίως την τελευταία εβδομάδα έως την 1η Οκτωβρίου, συγκριτικά με 8.400 ημερησίως μια εβδομάδα νωρίτερα. Επίσης, την 1η Οκτωβρίου τα εκτιμώμενα ημερήσια περιστατικά είχαν αυξηθεί στα 21.300.

Να σημειωθεί ότι κατ’ εκτίμηση 224.000 άνθρωποι στην Αγγλία είχαν COVID-19 την τελευταία εβδομάδα ή 1 στους 240 ανθρώπους, αύξηση 92% στις μολύνσεις σε σύγκριση με μια εβδομάδα νωρίτερα.

Οργή στο Ισραήλ για παραβιάσεις του lockdown

Στο Ισραήλ, όπου από τον Σεπτέμβριο έχει επιβληθεί γενικό lockdown για την αντιμετώπιση της πανδημίας, οργή έχει προκαλέσει η «αδυναμία» πολλών συνεργατών του πρωθυπουργού Νετανιάχου να τηρήσουν τους κανόνες που εφαρμόζονται με μεγάλη αυστηρότητα για τους υπόλοιπους πολίτες.

Η σύζυγος του Νετανιάχου δεν μπορεί για παράδειγμα να αποχωριστεί τον κομμωτή της, ο επικεφαλής των υπηρεσιών ασφαλείας καλεί όλη την οικογένειά του για δείπνο, ενώ η υπουργός Περιβάλλοντος και μέλος του Λικούντ, Γκίλα Γκάμλιελ, «απέκρυψε» ότι επισκέφθηκε τα πεθερικά της λίγες ημέρες προτού βρεθεί θετική στον κορονοϊό.

Να σημειωθεί ότι στο Ισραήλ λόγω του εθνικού lockdown οι πολίτες πρέπει να μένουν σε μία περίμετρο ενός χιλιομέτρου γύρω από τα σπίτια τους και δεν μπορούν να περνούν τη νύχτα αλλού. Επίσης, μόνο οι τομείς της οικονομίας που θεωρήθηκαν «ζωτικής σημασίας» επιτρέπεται να συνεχίσουν να λειτουργούν, οι συναγωγές έχουν κλείσει και στις προσευχές σε εξωτερικούς χώρους επιτρέπονται το πολύ 20 άτομα εφόσον γίνονται σε απόσταση μικρότερη του ενός χιλιομέτρου από τα σπίτια τους, όπως και οι διαδηλώσεις.