Σήμερα στις 11:00 θα ανακοινωθεί, μετά από πεντέμισι χρόνια και 453 συνεδριάσεις, η δικαστική απόφαση για ναζιστική Χρυσή Αυγή. Έξω από το Εφετείο θα πραγματοποιηθεί η αντιφασιστική συγκέντρωση που αναμένεται μαζική. 

«Καλούμε όλο τον κόσμο που στάθηκε δίπλα μας στο δικαστήριο όλα αυτά τα χρόνια, αλλά και όλους όσοι δεν μπόρεσαν μέχρι σήμερα να έρθουν, στις 7 Οκτώβρη να είναι έξω από την αίθουσα». Υπογραφή Μάγδα, Παναγιώτης, Ειρήνη, η οικογένεια του Παύλου Φύσσα. 

Καλέσματα έχουν απευθύνει τα πολιτικά κόμματα (ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ, ΚΚΕ, ΜέΡΑ25), πλήθος αντιφασιστικών και αντιναζιστικών συλλογικοτήτων και κινημάτων, σωματεία και οργανώσεις (συνδικαλιστικές, μεταναστευτικές, προσφυγικές, LGBTQ+ κ.ά.) καλλιτέχνες, εργαζόμενοι, φοιτητικοί σύλλογοι κτλ. Παράλληλα, σε στάσεις εργασίας προκειμένου να συμμετάσχουν οι εργαζόμενοι στο αντιφασιστικό συλλαλητήριο, έχουν προχωρήσει πολλά συνδικάτα και εργασιακές οργανώσεις.

Η σημασία της απόφασης

Λίγα 24ωρα πριν την ανακοίνωση της απόφασης, το Tvxs.gr μίλησε με μερικούς από τους πρωταγωνιστές της, δικηγόρους της Πολιτικής Αγωγής, οι οποίοι έδωσαν τη μάχη, τόσο μέσα στη δικαστική αίθουσα, όσο και έξω από αυτήν, συμμετέχοντας σε πλήθος εκδηλώσεων του αντιφασιστικού κινήματος, σε μια προσπάθεια να αναδείξει τις πλευρές που την καθιστούν σημαντική.

Η διαδικασία ανάγνωσης της απόφασης

Η ίδια η διαδικασία ανάγνωσης της απόφασης μπορεί να είναι αντιστοίχως μαραθώνια με τη δίκη. Το δικαστήριο αναμένεται να αναγνώσει την απόφασή του επί της ενοχής για κάθε υπόθεση ξεχωριστά με πρώτη τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, δεύτερη την επίθεση στους Αιγύπτιους αλιεργάτες και τρίτη την επίθεση στα μέλη του ΠΑΜΕ. Στη συνέχεια, θα αναγνώσει την απόφασή του για το μείζον ζήτημα αυτής της δίκης, δηλαδή το αν η Χρυσή Αυγή αποτελεί ή όχι «εγκληματική οργάνωση».

Αν η ετυμηγορία του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων για το αδίκημα της εγκληματικής οργάνωσης (αφορά 65 από τους 68 κατηγορούμενους) είναι καταδικαστική, τότε ίσως απαιτηθούν έως και τέσσερις δικάσιμοι για την έκδοση της απόφασης και των ποινών, καθώς η διαδικασία της κρίσης επί των ελαφρυντικών είναι μακρά.

Αντιθέτως αν υπάρξει αθωωτική απόφαση για την κατηγορία της εγκληματικής οργάνωσης, τότε υπάρχουν δύο τινά: Σε περίπτωση που η απόφαση έχει ληφθεί ομόφωνα, τότε θεωρείται τελεσίδικη και κανείς δεν δικαιούται να την προσβάλλει. Αν όμως η απόφαση ληφθεί πλειοψηφικά (ψήφοι 2 προς 1), τότε ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών δικαιούται (δεν υποχρεούται) να ασκήσει έφεση εντός 10 ημερών αυτεπαγγέλτως ή ύστερα από αίτημα της Πολιτικής Αγωγής.

Αξίζει να σημειωθεί το γεγονός ότι ο πολύ μεγάλος αριθμός των κατηγορουμένων, καθώς και ποικιλία κατηγοριών που αντιμετωπίζουν περιπλέκει αρκετά τη διαδικασία, αφού ακόμη και οι κατηγορούμενοι για ένταξη ή/και διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης αντιμετωπίζουν και άλλες ελαφρύτερες κατηγορίες (απλή/διακεκριμένη οπλοκατοχή, κατοχή πυρομαχικών κλπ.)
Σε κάθε περίπτωση πάντως, η διαδικασία πριν καταλήξει το δικαστήριο στις ποινές είναι μεγάλη, καθώς θα πρέπει να παρεμβληθούν οι επιμέρους συζητήσεις για τα ελαφρυντικά των κατηγορουμένων.