Κριτική στην κυβέρνηση και το κυβερνών κόμμα ασκεί ο ΣΥΡΙΖΑ, με αφορμή την απόφαση της Νέας Δημοκρατίας να προκρίνει την επιστολική ψήφο αντί της εξ αποστάσεως ψήφου με ηλεκτρονικά μέσα, σημειώνοντας ότι προφανής στόχος ήταν η επιβολή της κομματικής πειθαρχίας και ο έλεγχος της κοινοβουλευτικής της ομάδας, με κάθε μέσο, σε βάρος της ελευθερίας ψήφου των Βουλευτών και της ίδιας της Δημοκρατίας.

Σύμφωνα με πηγές από την κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, μετά τη σημερινή ψηφοφορία στην Βουλή, «όλοι οι Βουλευτές είχαν τη δυνατότητα να διαπιστώσουν πόσο διαβλητή είναι η διαδικασία της επιστολικής ψηφοφορίας που προβλέπει ο νέος Κανονισμός της Βουλής».

Σημειώνουν ότι εν όψει των ψηφοφοριών για τις συμφωνίες με τη Βόρεια Μακεδονία, η Νέα Δημοκρατία, «στην προσπάθειά της να αποφύγει ένα καινούργιο κοινοβουλευτικό φιάσκο, όπως αυτό στην ψηφοφορία για την άρση της ασυλίας του Παύλου Πολάκη, μεθόδευσε μέσω της αλλαγής του Κανονισμού της Βουλής, την καθιέρωση της επιστολικής ψήφου. Κι αυτό ενώ αρχικά, είχε γίνει ομοφώνως δεκτή τόσο από την κυβερνητική πλειοψηφία, όσο και από τα άλλα κόμματα η εξ αποστάσεως ψήφος με ηλεκτρονικά μέσα, που πρότεινε ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ, η μόνη σύγχρονη διαδικασία με εχέγγυα που μπορεί να εξασφαλίσει το αδιάβλητο της ψηφοφορίας».

Όπως αναφέρουν, αντί της  εξ αποστάσεως ψήφου με ηλεκτρονικά μέσα, η ΝΔ, «προφασιζόμενη τεχνικά θέματα, αιφνιδιαστικά άλλαξε στάση, προκρίνοντας την απαρχαιωμένη και διαβλητή διαδικασία της επιστολικής ψήφου, με προφανή στόχο την επιβολή της κομματικής πειθαρχίας και τον έλεγχο της κοινοβουλευτικής της ομάδας, με κάθε μέσο, σε βάρος της ελευθερίας ψήφου των Βουλευτών και της ίδιας της Δημοκρατίας».

Και καταλήγουν πως είναι «προφανές ότι το Μαξίμου τρέμει την ψηφοφορία για τα τρία Μνημόνια με τη Βόρεια Μακεδονία, παίζει καθυστερήσεις με την οφειλόμενη προς τον ελληνικό λαό “Συγγνώμη” και δεν διστάζει για μια ακόμη φορά να καταχραστεί τους Θεσμούς για να εξυπηρετήσει τον κομματικό του σχεδιασμό».