Σφοδρή ήταν η κριτική του εκπροσώπου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία στη στάση της κυβέρνησης Μητσοτάκη ως προς την αντιμετώπιση της πανδημίας, καταλογίζοντάς της ζήτημα συνολικής αναξιοπιστίας. 

Μιλώντας στο Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων του Kontra Channel το βράδυ της Τετάρτης, ο Νάσος Ηλιόπουλος δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «η αξιοπιστία της κυβέρνησης είναι ανύπαρκτη. Μας έλεγε τόσο καιρό ότι διέθεσε 24 δισεκ. ευρώ για την αντιμετώπιση του κορονοϊού, ενώ τελικά σύμφωνα με τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους διέθεσε μόλις 4,6 δισεκ. ευρώ».

Παράλληλα, κατηγόρησε την υπουργό Παιδείας ότι «έξι μήνες είχε να προετοιμάσει το άνοιγμα των σχολείων, αλλά πέταγε χαρταετό». Επανέλαβε την κριτική του για τις προσλήψεις 20.000 λιγότερων αναπληρωτών σε σχέση με πέρυσι αμφισβητώντας τα σχετικά στοιχεία που διακινήθηκαν εκ μέρους της ΝΔ, αλλά και για τον αριθμό των μαθητών ανά τάξη, καθώς και για το γεγονός ότι «καμία προσπάθεια δεν έγινε για την καταγραφή έστων διαθέσιμων χώρων, ώστε να σπάσουν τα τμήματα στα σχολεία».

«Η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν προσφέρει κανένα πλαίσιο υγειονομικής ασφάλειας στους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς», σημείωσε και εξέφρασε πλήρη στήριξη στις μαθητικές κινητοποιήσεις «γιατί υπερασπίζονται τη δημόσια υγεία τη δική τους, των οικογενειών τους και της κοινωνίας». «Και είναι βαθιά προσβλητικό να επικαλείται η Ν.Δ. ότι 16 και 17 χρονών πολίτες είναι υποκινούμενοι», πρόσθεσε.

«Η θεωρία της Ν.Δ. περί μαθητών αρνητών της μάσκας κατέρρευσε εκκωφαντικά στη μαθητική πορεία όπου όλοι φορούσαν μάσκες, ωστόσο επεσήμαναν ότι δεν αρκεί. Είναι η κυβέρνηση Μητσοτάκη που γνωρίζει καλά τους αρνητές της μάσκας, η Ν.Δ. ήταν που συναντήθηκε μαζί τους στις διαδηλώσεις ενάντια στη Συμφωνία των Πρεσπών, και ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης που διέδιδε μέχρι και στη βουλή θεωρίες συνωμοσίας, όταν υποστήριζε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αντάλλαξε το Μακεδονικό με τις συντάξεις», τόνισε χαρακτηριστικά ο Ν. Ηλιόπουλος.

Ο εκπρόσωπος Τύπου επεσήμανε την ανάγκη και την «ευθύνη του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία να συνομιλήσει με τους πολίτες που είχαν συνταχθεί στο μέτωπο ενάντια στη συμφωνία και να εξηγήσει γιατί ήταν μια ορθή απόφαση που χαιρετήθηκε από όλο τον προοδευτικό κόσμο της Ευρώπης ως ειρηνική επίλυση μιας μακροχρόνιας διακρατικής κόντρας στα Βαλκάνια. Ταυτόχρονα, ήταν η μεγαλύτερη διπλωματική ήττα του Ερντογάν», σημείωσε, «που έπαιζε το χαρτί της πόλωσης και ενίσχυσης των αντιδημοκρατικών στοιχείων στα Βαλκάνια».

Επικρίνοντας την «πολιτική του προβλέψιμου συμμάχου που επιλέγει η κυβέρνηση Μητσοτάκη στα θέματα εξωτερικής πολιτικής», ο κ. Ηλιόπουλος τόνισε πως «έχει αποτύχει παταγωδώς», υπενθυμίζοντας πως από την επίσκεψη του Κ. Μητσοτάκη στις ΗΠΑ ως σήμερα, εντάθηκε η τουρκική προκλητικότητα.

«Η δε, κοινή δήλωση Ελλάδας-ΗΠΑ μετά τη συνάντηση των κ.κ. Δένδια και Πομπέο μας πηγαίνει πίσω σε σχέση με την δήλωση του Οκτωβρίου 2019, όπου γινόταν σαφής αναφορά στις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας», υπογράμμισε και τόνισε ότι «για τον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία μόνο ο διάλογος σε ευρωτουρκικό πλαίσιο μπορεί να λύσει το πρόβλημα, με ορίζοντα τη Χάγη και το διεθνές δικαστήριο».