Ο επίσημος λογαριασμός της ουγγρικής κυβέρνησης στο Twitter ‘κατέβηκε’ σήμερα από τον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης «χωρίς προειδοποίηση ούτε εξήγηση», ανακοίνωσε σήμερα ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης Ζόλταν Κόβακς, την ίδια ώρα η Ευρωπαϊκή Ένωση παρουσιάζει σήμερα μια πρώτη έκθεση για τον σεβασμό του κράτους δικαίου στις 27 χώρες-μέλη της ΕΕ, που επικρίνει την Ουγγαρία. 

Ο επίσημος λογαριασμός της ουγγρικής κυβέρνησης στο Twitter ‘κατέβηκε’ σήμερα από τον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης «χωρίς προειδοποίηση ούτε εξήγηση», ανακοίνωσε σήμερα ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης Ζόλταν Κόβακς. Αργότερα η πρόσβαση στον λογαριασμό αποκαταστάθηκε, επίσης «χωρίς εξήγηση», όπως έγραψε ο εκπρόσωπος στο Twitter.

«Φαίνεται πως αυτό συνέβη σ’ αυτόν τον νέο όμορφο κόσμο, όπου οι γίγαντες της τεχνολογίας φιμώνουν εκείνους που έχουν διαφορετικές απόψεις. Έχουμε λάβει τα απαραίτητα μέτρα και αναμένουμε μια επίσημη εξήγηση από το Twitter», πρόσθεσε ο Κόβακς, που ανήκει στο στενό περιβάλλον του πρωθυπουργού Βίκτορ Ορμπάν.

Κάθε προσπάθεια πρόσβασης στον λογαριασμό εμφάνιζε το μήνυμα: «Ο χρήστης @abouthungary έχει ανασταλεί».

«Αυτό είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον δεδομένου ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσιοποιεί σήμερα την πρώτη έκθεσή της για το κράτος δικαίου», επισήμανε ο Κόβακς.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση παρουσιάζει σήμερα μια πρώτη έκθεση για τον σεβασμό του κράτους δικαίου στις 27 χώρες-μέλη της ΕΕ, που επικρίνει την Ουγγαρία, σε ένα πλαίσιο εντάσεων με τη Βουδαπέστη.

Η πρώτη αυτή έκθεση καλύπτει τέσσερις τομείς: την αποτελεσματικότητα και την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης, τη μάχη κατά της διαφθοράς, την πολυφωνία στα ΜΜΕ και την ελευθερία του Τύπου, το ισοζύγιο των εξουσιών και τον ρόλο της κοινωνίας των πολιτών.

Σύμφωνα με μια περίληψη που εξασφάλισε το Γαλλικό Πρακτορείο, το έγγραφο της Επιτροπής αναφέρεται σε «σοβαρές ανησυχίες» για τις συνέπειες των μεταρρυθμίσεων της δικαιοσύνης στην ανεξαρτησία των δικαστών στην Ουγγαρία.

Η έκθεση αμφισβητεί την αποτελεσματικότητα των ερευνών, διώξεων και δικαστικών αποφάσεων που αφορούν υποθέσεις διαφθοράς στην Ουγγαρία. Καταδεικνύει τις απειλές στην πολιτική ανεξαρτησία των ΜΜΕ στην Ουγγαρία.

Δημοσιοποιείται από την αντιπρόεδρο της Επιτροπής Βέρα Γιούροβα, η οποία είναι επιφορτισμένη με τις «Αξίες και τη Διαφάνεια» και τον Επίτροπο Ντιντιέ Ρέιντερς.

Χθες, Τρίτη, ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπάν ζήτησε την αποπομπή της Γιούροβα, η οποία είχε χαρακτηρίσει την περασμένη Παρασκευή την Ουγγαρία στον γερμανικό Τύπο «νοσούσα δημοκρατία».

Η Ουγγαρία είναι η μοναδική χώρα της ΕΕ όπου οι ψευδείς ειδήσεις (“fake news”) συνιστούν την επίσημη αφήγηση, σύμφωνα με τον Ούγγρο πολιτειολόγο Πέτερ Κρέκο.

Αυτές οι ψευδείς, μη επιβεβαιωμένες πληροφορίες αναμεταδίδονται από τα ΜΜΕ και τη δημόσια τηλεόραση που πρόσκειται στην εξουσία, εξηγεί ο Κρέκο.

Φέτος το Twitter απέσυρε διάφορα τουίτ του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, υποστηρίζοντας ότι περιείχαν λανθασμένες πληροφορίες.