Μήνυμα αυταρχικότητας που με τα μέχρι τώρα δεδομένα προμηνύει επέμβαση της αστυνομίας έστειλε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου σχετικά με την κατάσταση στη Λέσβο και τους χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες που αρνούνται να μπουν στη νέα δομή του Καρά Τεπέ.

Μιλώντας το πρωί στο MEGA ο Νότης Μηταράκης διαμήνυσε πως αν δεν πειστούν να μπουν από μόνοι τους τότε θα αναλάβει δράση η αστυνομία. Σημειώνεται ότι χθες ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης είχε τονίσει πως σήμερα, Τρίτη, θα έχουν μπει όλοι στη δομή.

«Η συζήτηση συνεχίζεται, αλλά στο τέλος, είναι υποχρέωση της πολιτείας να μπουν όλοι μέσα. Αν δεν μπορέσουμε να επιταχύνουμε με τη συζήτηση, θα αναγκαστεί η ελληνική αστυνομία, να μπουν όλοι μέσα. Είναι υποχρεωμένοι όσοι έρχονται στη χώρα μας να σέβονται την ελληνική νομοθεσία. Δεν γίνεται να μπαίνουν φωτιές, να καταλαμβάνονται οι δρόμοι και να περιμένουν ότι δεν θα αντιδράσουμε» τόνισε.

Επίσης, τόνισε για όσους ευθύνονται για τον εμπρησμό στο ΚΥΤ της Μόριας ότι πρώτα θα τους αποδοθούν οι ανάλογες ευθύνες, και αφού εκτίσουν την ποινή τους στις ελληνικές φυλακές θα απελαθούν.

Εδώ θα ξεχειμωνιάσουν

Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου έκανε επίσης σαφές ότι δεν πρόκειται να αλλάξει κάτι για τους περίπου 13.000 ανθρώπους που μέχρι πριν από μια εβδομάδα διέμεναν στη Μόρια και επέμεινε στη δημιουργία κλειστών δομων, παρά τις αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών.

Ο Ν. Μηταράκης είπε ότι προχωρούν οι διαδικασίες για κλειστές δομές σε Σάμο, Κω και Λέρο, ενώ όπως είπε «και στη Λέσβο θα υπάρξει μόνιμη κλειστή ελεγχόμενη δομή. Η τοποθεσία είναι υπό συζήτηση».

«Θέλει έξι με εννιά μήνες, μια διαδικασία διαγωνισμού και εκτέλεσης της δομής. Δεδομένο ότι θα ξεχειμωνιάσουν στον Καρά Τεπέ οι πρόσφυγες» πρόσθεσε.

Παράλληλα, χαρακτήρισε «προσωρινή λύση» τη δομή στον Καρά Τεπέ και σχολίασε ότι χωράνε όλοι καθώς «είναι έκταση πολύ μεγαλύτερη από την Μόρια».

«Προτεραιότητα μας να αντιμετωπιστεί το θέμα των 12.000 αστέγων» σημείωσε επιμένοντας να χαρακτηρίζει απλώς αστέγους τους χιλιάδες κατατρεγμένους.

Υποσχέσεις για αποσυμφόρηση τα Χριστούγεννα με ορίζοντα το Πάσχα

Σήμερα, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοίδης δήλωσε στον ΣΚΑΪ ότι σύμφωνα με τον υπάρχοντα σχεδιασμό σχεδόν οι μισοί θα φύγουν μέχρι τα Χριστούγεννα και οι υπόλοιποι μέχρι το Πάσχα.

«Κανένας μετανάστης ή πρόσφυγας δεν πρόκειται να φύγει από το νησί της Λέσβου, αν πρώτα δεν περάσει από τη νέα δομή στο Καρά Τεπέ και δεν ακολουθήσει τις διαδικασίες καταγραφής και απόκτησης των απαραίτητων νομιμοποιητικών εγγράφων» τόνισε.

Επίσης διαμήνυσε ότι «δεν αποτελεί θέμα διαπραγμάτευσης το αν θα μπουν ή όχι οι αιτούντες άσυλο στη νέα δομή. Δεν υπάρχει τέτοια συζήτηση να μην μπουν στον καταυλισμό, δεν υπάρχει περίπτωση να κυκλοφορεί κανείς έξω χωρίς να έχει τα νόμιμα έγγραφα, θα συμμορφωθούν όλοι, γιατί έτσι ορίζει ο ευρωπαϊκός και ο ελληνικός νόμος».

Έβδομη μέρα χάους 

Η κατάσταση στη Λέσβο μυρίζει μπαρούτι αφού πέρα απ’ τους πρόσφυγες που θέλουν να φύγουν από το νησί, επιχειρηματίες που έχουν κλειστά τα καταστήματά τους πιέζουν τοπικούς παράγοντες  και εκείνοι με τη σειρά τους την κυβέρνηση , που επιμένει στην ανεπιθύμητη κλειστή δομή αλλά και τον νέο καταυλισμό που στήνουν πίσω από το πεδίο βολής του Καρά Τεπέ.

Μέχρι στιγμής έχουν δεχθεί να μπουν στη νέα δομή περίπου 800 πρόσφυγες και ανάμεσα σε αυτούς έχουν εντοπιστεί 25 κρούσματα του νέου κορονοϊού.

Στο μεταξύ παραμένει αποκλεισμένη από δημοσιογραφική κάλυψη η περιοχή έξω από τον Καρά Τεπέ και μέχρι εκεί που στήνεται ο νέος καταυλισμός.

Σημειώνεται ότι στην περιοχή βρίσκονται και 14 διμοιρίες ΜΑΤ.

Η κυβέρνηση διαμηνύει σε κάθε τόνο ότι όλοι θα μπουν στη δομή και επιμένει να στοχοποιεί τους πρόσφυγες για το μπάχαλο.