Την υποχρεωτική χρήση μάσκας σε όλους τους κλειστούς χώρους εργασίας (δημόσιους και ιδιωτικούς), καθώς και σε ανοιχτούς χώρους όπου υπάρχουν συναθροίσεις, όπως οι πλατείες και οι στάσεις των ΜΜΜ, για την Αττική ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς κατά την ενημέρωση για τον κοροναϊό. Παράλληλα ανακοινώθηκε η αναστολή λειτουργίας των καταστημάτων με ζωντανή μουσική, αλλά και σημαντικοί περιορισμοί στην πληρότητα των καταστημάτων εστίασης, στις συναυλίες, στα θέατρα και τα σινεμά.  

Αναλυτικά για την Αττική ανακοινώθηκαν τα παρακάτω νέα περιοριστικά μέτρα, τα οποία θα ισχύσουν για 14 ημέρες και συγκεκριμένα από τις 16 έως και τις 30 Σεπτεμβρίου:

  • Όριο 50% πληρότητας σε συναυλίες σε ανοιχτούς χώρους, με υποχρεωτική χρήση μάσκας και απαγόρευση αλκοόλ και καπνίσματος
  • Αναστολή λειτουργίας για 14 μέρες σε όλα τα κέντρα καταστήματα με ζωντανή μουσική:
  • Στους θερινούς και κλειστούς κινηματογράφους, αλλά και στα θέατρα, το όριο πληρότητας περιορίζεται στο 60% με υποχρεωτική χρήση μάσκας
  • Υποχρεωτική χρήση μάσκας σε όλους τους κλειστούς χώρους εργασίας (δημόσιους και ιδιωτικούς), καθώς και σε ανοιχτούς χώρους όπου υπάρχουν συναθροίσεις  (πχ πλατείες, στάσεις λεωφορείων, ουρές σε καταστήματα, πορείες – διαδηλώσεις, εκδηλώσεις πολιτικών κομμάτων) όπου δεν μπορεί να τηρηθεί ο κανόνας της απόστασης 1,5 μέτρου.
  • Για τις λαϊκές αγορές προβλέπεται η λειτουργία στο 50%, με υποχρεωτική χρήση μάσκας από όλους και 3 μέτρα απόσταση μεταξύ των πάγκων
  • Τίθεται καθολικά όριο 6 ατόμων στα τραπεζοκαθίσματα στα καταστήματα εστίασης
  • Παραμένει σε ισχύ ο κανόνας των 50 ατόμων σε όλες τις συναθροίσεις, όπως και το άνοιγμα του λιανεμπορίου στις 10:00 πμ, με εξαίρεση τα σούπερ μάρκετ, τους φούρνους, τα καταστήματα τροφίμων κλπ
  • Ισχυρή σύσταση για γενική χρήση μάσκας στους άνω των 65.
  • Ισχυρή σύσταση για χρήση μάσκας σε όλους τους υπόλοιπους ανοιχτούς χώρους από όλους τους πολίτες.

Ο Νίκος Χαρδαλιάς, διαψεύδοντας τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια, ο οποίος μόλις ένα 24ωρο νωρίτερα έκανε λόγο για σχέδια τοπικών μέτρων σε δήμους της Αττικής, σημείωσε πως τα τοπικά lockdown δεν είναι εφικτά στην Αττική, καθώς υπάρχει καθημερινή μετακίνηση πολιτών από δήμο σε δήμο. Τόνισε δε πως η Αττική εμφανίζει σταθερά υψηλούς δείκτες κρουσμάτων τις τελευταίες ημέρες και αύξηση στην επιβάρυνση των ΜΕΘ. 

Στην Ελλάδα οι “νεοφιλελεύθεροι” χρηματοδοτούνται από το κράτος. Εμείς… από εσάς ! Στήριξε την ανεξαρτησία του tvxs.gr, κάνοντας κλικ εδώ.

«Τα μέτρα αυτά κρίθηκαν αναγκαία, καθώς με βάση τα κριτήρια επιδημιολογικού ρίσκου η Αττική βρίσκεται σήμερα μεταξύ μετρίου και υψηλού επιπέδου κινδύνου, δηλαδή με βάση τα εργαστηριακά ευρήματα εμφανίζει κρούσματα 3/100.000 (επίπεδο μετρίου κινδύνου) – όμως με αναγωγή x10 φτάνει το επίπεδο υψηλού κινδύνου – και επιπλέον αυξημένη επιβάρυνση στις κλίνες ΜΕΘ (>60% με αυξητικές τάσεις)», δήλωσε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Τα μέτρα κρίνονται αναγκαία για έναν ακόμη λόγο: την προτεραιότητα που δίνουμε στην εύρυθμη λειτουργία των σχολικών μονάδων και την ανάγκη να μειώσουμε τα επίπεδα κινδύνου διασποράς του ιού από άλλες δραστηριότητες πολιτών».