Σε κλίμα κινδυνολογίας και υιοθετώντας ακροδεξιά στερεότυπα περί εθνικής ασφάλειας και κινδύνων για τη δημόσια υγεία, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας έδωσε το στίγμα της κυβερνητικής πολιτικής σε σχέση με τις εξελίξεις στη Μόρια και τη μεγάλη φωτιά που κατέστρεψε το Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης. Οι δηλώσεις είναι στο ίδιο κλίμα με αυτές του Κυριάκου Μητσοτάκη, αλλά και του Άδ. Γεωργιάδη που επανέλαβε τον γνωστό ισχυρισμό περί «λαθρομεταναστών» και απειλώντας με απελάσεις.

Κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ο Στέλιος Πέτσας είπε ότι «είναι προφανές πως τα γεγονότα που διαδραματίζονται στη Μόρια εγείρουν σοβαρά ζητήματα εθνικής ασφάλειας, ανθρωπισμού και προστασίας της δημόσιας υγείας. Και γι’ αυτούς τους λόγους η κατάσταση στη Μόρια που έχει διαμορφωθεί από τα ξημερώματα της Τετάρτης δεν μπορεί να συνεχιστεί».

Επίσης ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε πως «κάποιοι δε σέβονται τη χώρα που τους φιλοξενεί και πασχίζουν να αποδείξουν ότι δεν ψάχνουν διαβατήριο για μια καλύτερη ζωή. Αντίθετα εκμεταλλεύονται κάθε αφορμή για να πυρπολήσουν κάθε λύση και τελικά να διαιωνίζουν το πρόβλημα. Έτσι έβαλαν δεύτερη πυρκαγιά που κατέστρεψε χθες αργά το βράδυ το μεγαλύτερο μέρος της δομής. Για να ξανα-αφήσουν άστεγους χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες, με πρώτες τις οικογένειες με παιδιά. Και το έκαναν αυτό γιατί θεώρησαν ότι αν πυρπολήσουν τη Μόρια, θα φύγουν αδιακρίτως από το νησί». 

«Τους λέμε ότι δεν κατάλαβαν. Δεν πρόκειται να φύγουν εξαιτίας της φωτιάς, παρά μόνο τα ασυνόδευτα ανήλικα που ήδη μεταφέρθηκαν. Επομένως, ό,τι είχαν στο μυαλό τους όσοι έβαζαν τις φωτιές, να το ξεχάσουν», πρόσθεσε.

Κατέληξε πάντως λέγοντας ότι «η Πολιτεία κινείται στο εξής τρίπτυχο: Στέγη, σίτιση, προστασία» εξηγώντας ότι «εντός της ημέρας θα καταβληθούν όλες οι απαραίτητες ενέργειες για την στέγαση αρχικά των ευάλωτων και των οικογενειών σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους».

Αναφορικά με τη σίτιση, είπε ότι «ήδη συνεχίζεται η ημερήσια τροφοδοσία, κανονικά, στα σημεία που έχουν συγκεντρωθεί προσωρινά οι πρόσφυγες και μετανάστες, σε συνεργασία με τις ανθρωπιστικές οργανώσεις», ενώ για την προστασία είπε ότι «πρέπει να συγκρατηθεί τυχόν διασπορά του κορονοϊού» και για τον λόγο αυτό «έχουν ξεκινήσει να γίνονται χιλιάδες μοριακά τεστ (PCR)» σύμφωνα με το πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ. 

Χθες, μετά τη σύσκεψη στο Μαξίμου, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, είχε πει με αφορμή τα γεγονότα στη Μόρια ότι «αναγνωρίζει τις δύσκολες συνθήκες», αλλά «τίποτα δεν μπορεί να γίνεται άλλοθι για βίαιες αντιδράσεις σε υγειονομικούς ελέγχους. Και, πολύ περισσότερο, για τέτοιας έκτασης ταραχές. Η κατάσταση στη Μόρια δεν μπορεί να συνεχιστεί γιατί αποτελεί ταυτόχρονα ζήτημα δημόσιας υγείας, ανθρωπισμού αλλά και εθνικής ασφάλειας».

Από την πλευρά του, ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, ζήτησε ανοιχτά απελάσεις λέγοντας ότι «δεν δικαιούνται άσυλο» στην Ελλάδα όσοι «καταστρέφουν δημόσια περιουσία», ενώ μέσω του επίσημου λογαριασμού του στο Twitter προώθησε βίντεο από τη γνωστή και μη εξαιρετέα «Ομάδα Αλήθειας», χρησιμοποιώντας τη λέξη «λαθρομετανάστες».