Η είδηση πως τα αντιδραστήρια για τη διεξαγωγή μοριακών τεστ κοροναϊού στο Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας έχουν τελειώσει και, μάλιστα, δεν θα αποκατασταθούν μέχρι τις 8 Σεπτεμβρίου, προκαλεί μεγάλη αναστάτωση αλλά και σοβαρά ερωτηματικά. 
 
Ο Υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντζαμάνης, επιβεβαίωσε την είδηση και σε δήλωσή του υποστηρίζει: «Λόγω της μαζικής επιστροφής από την καλοκαιρινή άδεια των εργαζομένων στις υγειονομικές μονάδες, που υποβάλλονται όλοι σε εργαστηριακό έλεγχο για SARS-CoV-2, δημιουργήθηκε αυξημένος όγκος εργαστηριακών ελέγχων που έπρεπε να διενεργηθούν και πρόσκαιρη έλλειψη αντιδραστηρίων στο Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας (ΕΚΕΑ), το οποίο εξάντλησε την εβδομαδιαία δυνατότητα διενέργειας μοριακών ελέγχων, που θα αποκατασταθεί στις 8/9. Κατά συνέπεια, και προκειμένου να εξασφαλίζεται η εντός 24 ωρών λήψη αποτελεσμάτων, αποφασίστηκε η πρόσκαιρη διακοπή αποστολής δειγμάτων στο ΕΚΕΑ και η αποστολή των δειγμάτων σε άλλα συνεργαζόμενα εργαστήρια ελέγχου.»
 
Έλλειψη οργάνωσης ή σκοπιμότητα ;
 
Η πρώτη διαπίστωση είναι πως σε μια περίοδο έξαρσης του δεύτερου κύματος με διαδοχικά αρνητικά ρεκόρ κρουσμάτων το βασικό εργαστήριο του Λεκανοπεδίου που εξετάζει περίπου το 10% των δειγμάτων της χώρας “ξέμεινε” από αναλώσιμα, δείγμα κακού προγραμματισμού και οργάνωσης. Αυτό σημαίνει ότι θα διοχετευτεί ένας μεγάλος αριθμός αλλά και κόστος για τεστ σε ιδιωτικά (“συνεργαζόμενα”) εργαστήρια που θα φτάσει 1 εκατ. ευρώ, ίσως και παραπάνω σύμφωνα με κάποιες εκτιμήσεις.
 
Όμως το ερώτημα είναι γιατί οι ιδιώτες έχουν επαρκή ποσότητα αναλωσίμων ενώ το Εθνικό Κέντρο έχει “ξεμείνει;” Παράλληλα,  υγειονομικές πηγές επισημαίνουν την πληροφορία ότι υπάρχουν εργαστήρια που λειτουργούν ως ιδιωτικά και συνδέονται με Καθηγητές που στελεχώνουν την αρμόδια Επιτροπή. Ως εκ τούτου, θεωρούν ότι είναι απαραίτητο να γνωστοποιηθεί από το Υπουργείο Υγείας που θα διοχετευτούν τα τεστ  το προσεχές διάστημα.
 
Συνεχίζεται η “θολή” ενημέρωση
 
Το νέο πρόβλημα εκτός από την αποδιοργάνωση των υποδομών για την αντιμετώπιση της πανδημίας υπενθυμίζει και ένα πολύ σημαντικό επιστημονικό ζήτημα, που είναι η απόκρυψη των στοιχείων για τα τεστ που γίνονται καθημερινά. Μετά από μήνες άρνησης διεξαγωγής μαζικών τεστ, αφού η κατάσταση εξομαλύνθηκε το Υπουργείο και η κυβέρνηση δεν ανακοινώνουν σε ποιες περιοχές γίνονται κάθε μέρα τα τεστ, όπως συμβαίνει σε όλες τις χώρες της Ευρώπης. 
 
Σε συνδυασμό με τις αποκαλύψεις για απόκρυψη κρουσμάτων σε διάφορες περιοχές, στη διάρκεια του καλοκαιριού, δημιουργούνται σοβαρές υπόνοιες, σε επιστημονικό αλλά και πολιτικό επίπεδο. 

*Του Θοδωρή Καραγιαννίδη